Sam Bennett rondt perfecte lead-out Van Poppel af in tweede rit Vuelta, Teunissen leider Wielrennen
Wielrennen

Sam Bennett rondt perfecte lead-out Van Poppel af in tweede rit Vuelta, Teunissen leider

Sam Bennett rondt perfecte lead-out Van Poppel af in tweede rit Vuelta, Teunissen leider

Sam Bennett heeft de tweede etappe van de Vuelta op zijn naam geschreven in Utrecht. De Ier was de beste na een goede lead-out van Danny van Poppel en bleef Mads Pedersen en Tim Merlier voor.

Niemand twijfelde eraan dat we een ander scenario zouden krijgen dan een sprint in deze rit, waardoor het vooraf vooral uitkijken was naar de strijd om de bollentrui: de eerste punten voor dat klassement waren namelijk te verdienen op de Alto del Amerongse Berg, na een flinke afstand.

Twee Nederlanders mengden zich uiteindelijk in die debatten: Julius van den Berg (EF Education-EasyPost) en Jetse Bol (Burgos-BH) waren present in een kopgroep van vijf, met ook Thibault Guernalec (Arkéa Samsic), Xabier Mikel Azparren (Euskaltel-Euskadi) en Pau Miquel (Equipo Kern Pharma). Deze mannen mochten het verhaal van de eerste wedstrijduren gaan schrijven.

Alpecin-Deceuninck verricht veel werk, bollentrui voor Van den Berg

In het peloton was het opvallend genoeg alleen Alpecin-Deceuninck dat interesse had om achter de vluchters aan te rijden. De Belgische formatie had met Tim Merlier de topfavoriet in huis en reed stevig door, tot op tien seconden van de mannen vooraan. Toen stokten ze weer en vervolgens werd er weer gereden. Dit schouwspel voltrok zich op honderd kilometer van de aankomst en was eigenlijk het enige interessante wapenfeit - op de bergsprint na uiteraard - van deze rit.

Uiteindelijk mochten de mannen in de kopgroep het toch uitvechten op de Amerongse Berg. Bol probeerde op de verrassing te spelen, maar liep op een counter van zijn medevluchters. Van den Berg regelde het sprintje vervolgens perfect en mocht zich op die manier tot eerste bergkoning kronen. Daarna was het verhaal van de mannen voorin ook direct over: ze lieten zich inlopen met nog zestig kilometer te gaan.

Sam Bennett rondt perfecte lead-out Van Poppel af in tweede rit Vuelta, Teunissen leider
Julius van den Berg start zondag in de bollentrui

Luis Ángel Maté reed nog even voor het peloton uit, maar het was vooral wachten tot de massasprint in Utrecht. Wel waren er nog valpartijen te melden van Mark Donovan (Team DSM) en Gregor Mühlberger (Movistar), terwijl Wout Poels (Bahrain Victorious), Kamil Malecki en Steff Cras (Lotto Soudal) even later serieus tegen het asfalt gingen. Voor die laatste was het meteen einde Vuelta.

Peloton knalt in hoog tempo naar Utrecht

Mads Pedersen won even later het tussensprintje op vliegbasis Soesterberg, waarmee hij zijn groene trui-ambities kracht bijzette. Dat was ook het startsein van een nerveuze fase, zoals we die altijd hebben in het begin van grote rondes. Quick Step-Alpha Vinyl was een van de teams die constant op de eerste rij te vinden was, in dienst van Remco Evenepoel.

Bij het ingaan van de laatste vijf waren ook de troepen van INEOS Grenadiers prominent aanwezig, die zo hun kopmannen goed af wisten te zetten. De sprintersteams maakten hier dankbaar gebruik van en spaarden zo hun mannen op, tot op één kilometer van de finish.

UAE-Team Emirates, DSM, Groupama-FDJ en Trek-Segafredo gingen zij aan zij de slotkilometer in, met een lepe Merlier in het spoor. Kirsch ging uiteindelijk vroeg aan in dienst van Pedersen, maar Bennett en Merlier overruleden. Die eerste drukte uiteindelijk zijn wiel als eerste over de finish na een perfecte inspanning van Van Poppel.

Uitslag etappe 2 Vuelta a España 2022 

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 2 Vuelta a España 2022 terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Refresh dan uw pagina of klik op F5!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws