Schandalen bij Portugese wielerteams: 'Mensen die een dag vrij vroegen, werden vernederd en slecht behandeld' Wielrennen
Wielrennen

Schandalen bij Portugese wielerteams: 'Mensen die een dag vrij vroegen, werden vernederd en slecht behandeld'

Schandalen bij Portugese wielerteams: 'Mensen die een dag vrij vroegen, werden vernederd en slecht behandeld'

Het Portugese wielrennen wordt al jarenlang geteisterd door schandalen, ondanks de aanwezigheid van talentvolle renners zoals Rui Costa, de broers Ivo en Rui Oliveira, en João Almeida. Toch worden Portugese wielerteams vaak in verband gebracht met misstanden. Onlangs schreven we nog over dopinggevallen die een symptoom lijken van diepgewortelde problemen. CyclingUpToDate deed onderzoek naar de Portugese profteams en sprak met bronnen, die toch wel bizarre zaken onthullen.

Volgens de nieuwswebsite onthullen recente rapporten een patroon van wanbeheer en misbruik binnen professionele wielerteams in Portugal. Zo vertelde een anonieme bron over zijn korte, maar intensieve werkperiode bij een team. 'Ik realiseerde me al snel dat ik geen vast schema zou hebben, wat ik accepteerde', begon hij. 'Maar de werkelijkheid was anders: ik werkte overuren, vaak zonder betaling, en soms van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, ook in weekenden en vakanties. Dit alles voor een minimumloon', zo valt te lezen.

Tekst gaat door onder de foto

Schandalen bij Portugese wielerteams: 'Mensen die een dag vrij vroegen, werden vernederd en slecht behandeld'
Raúl Alarcòn won de Ronde van Portugal van 2017 en 2018, hij werd in 2019 geschorst voor vier jaar

Middenin de nacht wakker gebeld 

Daarnaast moest hij uit eigen zak boetes betalen voor verkeersovertredingen die hij tijdens diensturen maakte. Terwijl dat vaak moest van de voorzitter. 'Mijn dagen duurden soms 12 uur, en de volgende dag werd ik behandeld alsof ik vroeg was weggegaan. Uit noodzaak moest ik de clubvoorzitter naar afspraken rijden, vaak onder gevaarlijke omstandigheden, zoals hoge snelheden en telefoongesprekken terwijl ik reed.' De werkomstandigheden waren zo slecht dat hij opmerkte dat meerdere werknemers het niet eens een volledige dag volhielden in zijn functie.

Daarnaast waren er contractuele verplichtingen die stelselmatig werden genegeerd. Eén bron vertelde over een sponsor die gratis materiaal leverde in ruil voor zichtbaarheid op de teamkleding, bussen en auto's. Dit werd echter niet nageleefd. Werknemers werden vaak op onredelijke wijze onder druk gezet. Eén persoon beschreef hoe hij een mobiele telefoon kreeg om altijd bereikbaar te zijn. Zijn leidinggevende belde zelfs midden in de nacht om te controleren of hij het toestel bij zich had. 'Mensen die een dag vrij vroegen, werden vernederd en slecht behandeld.'

Tekst gaat door onder de foto

joao almeida
De beste Portugese wielrenner van dit moment: Almeida

Een paleis bouwen zonder juist gereedschap

Naast de klachten over arbeidsomstandigheden en wanbeheer, zijn er ook berichten over structurele salarisachterstanden. Toprenners binnen het Portugese peloton zouden tienduizenden euro’s tegoed hebben. Tegelijkertijd melden leveranciers dat ze maandenlang op betalingen moesten wachten.

Een andere bron wijst op een bredere oorzaak van de problemen: wantrouwen vanuit sponsors. 'Het gebrek aan sponsoring komt door de groeiende achterdocht bij bedrijven, die zien hoe mensen hun verplichtingen niet nakomen en betalingen niet uitvoeren.' Dit wantrouwen bedreigt de toekomst van het Portugese wielrennen en zit misschien de volgende Almeida in de weg.

Eigenlijk vat de volgende quote van een bron de situatie perfect samen: 'Het voelde alsof ze wilden dat ik een paleis bouwde zonder me de juiste gereedschappen te geven.'

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws