Simon Yates door pech snel uit koers geslagen in Taiwan KOM Challenge: 'Had gehoopt beter te doen' Wielrennen
Wielrennen

Simon Yates door pech snel uit koers geslagen in Taiwan KOM Challenge: 'Had gehoopt beter te doen'

Simon Yates door pech snel uit koers geslagen in Taiwan KOM Challenge: 'Had gehoopt beter te doen'

Simon Yates (Jayco-AlUla) deed vorige week mee aan de Taiwan KOM Challenge, een col van 86 (!) kilometer die op meer dan drieduizend meter boven de zeespiegel aankomt. De 31-jarige Brit was vooraf de absolute topfavoriet, maar kon die rol nooit waarmaken vanwege een vroege valpartij, waardoor zijn fiets beschadigd werd. De overwinning ging naar de onbekende Australiër Benjamin Dyball, die het record van de Italiaanse Tourwinnaar Vincenzo Nibali uit 2017 brak.

'Het duurde eerst en vooral heel lang tot de wedstrijd op gang kwam', vertelt Yates in een nabeschouwing via de officiële kanalen van Jayco-AlUla. 'Omdat ik samen met 700 andere renners aan de start stond, was het niveauverschil tussen de renners wel al snel duidelijk. Op het einde van de neutralisatiezone was er voor mij een valpartij, maar zelf ging ik niet tegen de vlakte. Renners achter mij zagen de valpartij echter niet waardoor ze tegen mij aanreden en het frame van mijn fiets beschadigd raakte en drie spaken van het achterwiel van mijn fiets vielen. Normaal gezien wacht ik dan op de ploegauto, maar nu met dat gigantische peloton wist ik niet wat te doen. Daarna kon ik nooit helemaal vooraan geraken,' vertelt de nummer vier uit de afgelopen Ronde van Frankrijk.

Simon Yates: 'Afdalingen waren door kapotte fiets echte gevaarlijk'

'Eerst en vooral controleerde ik mijn fiets. Echt veilig was dat niet meer, maar van opgeven was geen sprake, want anders waren al die vlieguren voor niets geweest. Desondanks probeerde ik zoveel mogelijk mensen in te halen en van groepje naar groepje te rijden. Pas na twee uur kwam de teamauto langs, maar ik besliste om gewoon door te rijden, want anders had ik nooit vooraan kunnen blijven. Tijdens de afdaling deed ik het rustiger aan en moest ik de kopgroep laten rijden. Door gaten in het wegdek zou het kader zomaar afgebroken zijn en was het einde verhaal.'

De 34-jarige Dyball, die in 2023 actief is voor het Japanse Victoire Hiroshima, reed de ellenlange klim op in een tijd van drie uur, zestien minuten en negen seconden. Dat is dik drie minuten sneller dan de tijd van de 'Haai van Messina' (3:19:54) zes jaar eerder. Jesus David Peña, ploegmaat van Yates bij Jayco-AlUla, werd tweede in de Taiwan KOM Challenge, maar was uiteindelijk 36 seconden trager dan Nibali in 2017.

Yates zelf finishte als elfde op een kleine twintig minuten van de verrassende winnaar. 'Ik heb nog altijd een behoorlijke tijd neergezet. Natuurlijk had ik gehoopt om het beter te doen, maar ik heb veel energie verspeeld om naar voren te kunnen rijden. Ik heb mijn best gedaan en vond het wel leuk. Mijn strategie was om mezelf te sparen en tot op de laatste tien kilometer te wachten. Dat was ook het goede plan, want het laatste stuk was op meer dan drieduizend meter hoogte en een pak steiler dan daarvoor', besloot Yates.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws