Slagveld van Salerno: update van klassementsmannen Evenepoel, Vlasov, Pozzovivo, Sivakov en Vine Wielrennen
Wielrennen

Slagveld van Salerno: update van klassementsmannen Evenepoel, Vlasov, Pozzovivo, Sivakov en Vine

Slagveld van Salerno: update van klassementsmannen Evenepoel, Vlasov, Pozzovivo, Sivakov en Vine

De vijfde rit van de Giro d'Italia zal de boeken ingaan als 'die rit van de valpartijen'. Nadat Remco Evenepoel in de openingsfase al ten val kwam door een loslopende hond, was het in de finale driemaal raak. In de Leiderstrui bundelt de pechvogels en de gevolgen.

Dit overzicht wordt aangevuld...

Soudal Quick-Step

Kopman Remco Evenepoel kwam twee keer ten val, waarvan die eerste keer met Davide Ballerini. Een eerste keer in de openingsfase, waarbij de Belg even op de grond bleef zitten, om later via een duim te laten weten dat het oké ging. Op drie kilometer van de finish ging Evenepoel nog eens tegen de grond, nadat hij zich op dat punt wilde laten uitzakken. 'Het lijkt erop dat hij niets heeft gebroken, maar dat gaan we nu eerst nog eens checken.'. Aan Sporza liet Evenepoel weten wel 'veel pijn' te hebben, waarna de ploeg later op de avond met een update kwam.

'De eerste val was niet zo erg’, aldus dokter Toon Cruyt. 'De tweede had meer gevolgen. ‘Daarna had hij veel pijn aan zijn rechterkant. Hij heeft daar een grote bloeduitstorting. Ook heeft hij last van zijn heiligbeen. Hopelijk zal het na een goede massage, een behandeling van de osteopaat en een goede nachtrust morgen beter zijn. Het herstel van de bloeduitstorting zal meerdere dagen duren, hopelijk herstellen de spieren wat sneller. Hij zal in ieder geval morgen een lastige dag hebben.'

AG2R Citroën Team

De Franse ploeg zag sprinter Andrea Vendrame heel hard tegen de grond gaan na het overschrijden van de finishlijn. De Italiaan is zwaar geblesseerd en werd op een brancard afgevoerd, stelde zijn team. Later in een update vertelde Vendrame zijn linkerschouder te hebben ontwricht. Ook had hij verschillende wonden die gehecht moesten worden. Hij wil donderdag starten, maar of dat gaat lukken is een tweede.

Alpecin-Deceuninck

Alpecin-Deceuninck zag meerdere pionnen tegen de grond gaan op zeven kilometer van de meet. Daar lag ook Kaden Groves bij, de uiteindelijke winnaar. 'Niet dat het deze Giro slecht ging, maar ik lag bij de valpartij op zeven kilometer van de finish. Ik kreeg mijn ketting er snel genoeg weer op en gelukkig kwamen de groepen weer bij elkaar', liet de Australiër na de finish weten.

Astana Qazaqstan Team

Mark Cavendish was één van de slachtoffers van de zware valpartij in de laatste rechte lijn. De Brit kwam op de finish ten val. In een video liet Cavendish weten dat meerdere wonden gehecht moesten worden. Verder had hij last van de knie, maar breuken lijken vooralsnog uitgesloten. 'Zelf heb ik mijn wonden gedicht en mijn knie doet wat pijn, maar ik denk niet dat er iets gebroken is. Die pijn heb ik namelijk niet.'

Bahrain Victorious

Over Bahrain Victorious is er niets bekend qua blessures/valpartijen.

BORA-hansgrohe

Kopman Aleksandr Vlasov raakte het asfalt namens BORA-hansgrohe. De klassementsman schoof net als Evenepoel onderuit op drie kilometer van de meet, waarbij hij zich zeer leek te hebben gedaan. Later op de avond liet zijn ploeg weten dat hij met schaafwonden en blauwe plekken kampt, maar dat er geen serieuze verwondingen zijn.

Cofidis

Lead-out Davide Cimolai kwam met een bebloede knie over de streep namens Cofidis, maar er kon nog een voorzichtige glimlach vanaf bij de Italiaan.

EF Education-EasyPost

EF Education-EasyPost-kopman Hugh Carthy ging tegen de grond op drie kilometer van de meet. 'Hij viel plots voor me', stelde Arne Marit van Intermarché-Circus-Wanty. Carthy lijkt geen blessures te hebben overgehouden aan zijn tuimelperte. Schaduwkopman Rigoberto Urán verloor een minuut.

EOLO-Kometa

Sprinter Mirco Maestri lag bij de valpartij in de laatste honderden meters. Hij is relatief oké, maar moest wel gehecht worden aan zijn elleboog. Normaliter start hij donderdag wel.

Green Project-Bardiani

Kopman Filippo Fiorelli scheerde langs de dranghekken in de laatste meters, maar hield zich wonderwel overeind. De Italiaan moet wel pijntjes aan zijn schouder hebben overgehouden aan die botsing. 'Gelukkig is het bij een blauwe plek gebleven', stelde Fiorreli via zijn social media. Ploegmaat Filippo Magli heeft schaafwonden na zijn val in de beginfase, communiceert het team.

Groupama-FDJ

De Franse formatie van Thibaut Pinot kwam met de schrik vrij, zo communiceerde het na de rit. Het liet zelfs sprinters Jake Stewart en Fabian Lienhard niet meedingen vanwege het komende gevaar, wat uiteindelijk een goede beslissing bleek.

INEOS Grenadiers

Kopmannen Tao Geoghegan Hart en Geraint Thomas bleven overeind, maar adjudanten Thymen Arensman en Pavel Sivakov gingen wel tegen het asfalt. Ploegleider Matteo Tosatto stelde dat alles nog gecheckt moest worden, maar verwacht dat alles oké is. Wegkapitein Ben Swift liet later weten dat INEOS er goed vanaf is gekomen. 'Enkel Sivakov lijkt te zijn gevallen, maar we mogen van geluk spreken.'

Intermarché-Circus-Wanty

Arne Marit raakte tweemaal het asfalt namens de Belgische formatie. 'Ik viel al eens op zeven kilometer van de meet, waarna ik nog terug kon keren. Even later viel Carthy voor me, wat ik niet kon ontwijken. Het is een gemiste kans, maar ik ben blij dat er geen schade is.'

Israel-Premier Tech

Kopman Domenico Pozzovivo lag bij de valpartij in de laatste drie kilometer. De Italiaan kon de finish halen, maar heeft wel serieuze blessures. Pozzovivo kampt met een pijnlijke knie, heup, elleboog en schouder en moest gehecht worden aan zijn knie. Zijn situatie wordt donderdag opnieuw bekeken, maar hij wil zelf wel graag van start gaan.

Jumbo-Visma

Primoz Roglic, de leider bij Jumbo-Visma, gaf na de meet zelf een update. 'Ik lag erbij, maar het gaat goed. Het had veel erger kunnen zijn. De jongens deden een ongelofelijke inspanning om mij terug te brengen. Ik had enorm veel geluk bij de tweede crash. De renner die viel, reed voor mij. Ik ben blij om hier te zijn…’, lachte Roglic.

Movistar

Fernando Gaviria kon opnieuw niet sprinten namens de ploeg uit Spanje. De Colombiaan leek echter geen blessures te hebben overgehouden aan zijn schuiver op zeven kilometer van de meet.

Arkéa Samsic

David Dekker bleef even zitten na zijn harde val in de slotmeters, maar de Nederlandse sprinter kon uiteindelijk zelf naar de ploegbus fietsen. 'Met mij gaat het relatief oké', liet de Nederlander weten. Alan Riou en Warren Barguil waren ook betrokken bij valpartijen. Alle drie hebben ze schaafwonden, maakte Arkéa Samsic bekend.

Team Corratec

Team Corratec kwam goed weg, communiceerde het na de rit.

Team DSM

Roze trui Andreas Leknessund moest alle hens aan dek zetten om terug te keren, maar kwam zelf niet ten val. 'Het was een hectische finale, ik zat achter die eerste valpartij. Er was daarna nog een tweede valpartij, ik lag er niet bij, maar zag het vanuit mijn ooghoek. Het was zeker hectisch te noemen.' Spurter Alberto Dainese werd overigens gediskwalificeerd voor zijn aandeel bij de crash van Cavendish en co.

Jayco AlUla

Michael Matthews kon ternauwernood recht blijven in de laatste meters. 'Dit was niet echt leuk te noemen', liet de Aussie na afloop weten. Verder kwam iedereen goed weg.

Trek-Segafredo

Alex Kirsch trok na de etappe naar de bus van Soudal Quick-Step om zich te excuseren voor zijn betrokkenheid bij de tweede val van Remco Evenepoel, maar daar was ploegleider Steven De Jongh het niet direct mee eens. 'Kirsch reed op kop om de sprint voor Mads Pedersen aan te trekken. Zijn werk zat erop en hij week uit naar rechts. Remco keek op dat moment naar links, waardoor hij Alex niet zag en zijn achterwiel aantikte. Een jammere val en ik snap de frustratie van Remco, maar hij had gewoon voor zich moeten kijken', liet hij weten aan HLN.

UAE-Team Emirates

'Ik heb vier jaar van mijn leven verloren', liet kopman Joao Almeida na de meet weten. De Portugees en zijn ploeggenoten kwamen er zonder al teveel schade vanaf, meldde het team. Ook Jay Vine kwam ten val. De Australiër lijkt geen grote schade te hebben en was na afloop vooral geïnteresseerd in zijn tijdsverlies. Sprinter Pascal Ackermann eindigde bij de laatste tien renners in koers door zijn val op zeven kilometer van de finish. 'Dit was niet de dag waar ik op had gehoopt, maar gelukkig valt het qua blessures mee', stelde hij via zijn socials.

14 claps
11 visitors

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news