BORA-hansgrohe en Kelderman zetten Giro op zijn kop; Yates wint rit, Carapaz nieuwe leider Wielrennen
Wielrennen

BORA-hansgrohe en Kelderman zetten Giro op zijn kop; Yates wint rit, Carapaz nieuwe leider

BORA-hansgrohe en Kelderman zetten Giro op zijn kop; Yates wint rit, Carapaz nieuwe leider

Simon Yates heeft de turbulente veertiende etappe van de Giro d'Italia op zijn naam weten te schrijven. Van begin tot eind was het koers met een hoofdletter K, resulterend in een bloedstollend gevecht tussen de klassementsrenners. Richard Carapaz pakt de roze trui over.

Vanaf de start was het al duidelijk: dit zou mayhem worden. De eerste uitvalspoging kwam op naam van Mathieu van der Poel, die zo'n vijftien kilometer in zijn uppie voor het peloton uitreed. Niet dat het daar sloom ging, integendeel zelfs, maar niemand kwam - op Van der Poel na - echt weg. De Nederlander zag uiteindelijk het zinloze van zijn poging en liet zich weer uitzakken.

Dumoulin met staart tussen de benen uit koers

Vervolgens waren het de betere klimmers die het op enkele pukkeltjes probeerden. Simon Yates, Giulio Ciccone, Bauke Mollema; die types zorgden er met hun snedige versnellingen voor dat het achterin het peloton al piepte en kraakte, terwijl het voorin niet voor de nodige afscheiding zorgde. Tom Dumoulin werd vroeg in moeilijkheden gemeld en dat bleek niet zonder reden: na veertig kilometer koers stapte de Limburger gedesillusioneerd af.

BORA-hansgrohe en Kelderman zetten Giro op zijn kop; Yates wint rit, Carapaz nieuwe leider
Tom Dumoulin stapte uit de Giro

Het was juist op het moment dat - er voor héél even - rust in de koers kwam. Een kopgroep van twaalf kreeg de ruimte van INEOS Grenadiers. De namen? Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix), Nans Peters (AG2R), Ben Zwiehoff (BORA-hansgrohe), Joe Dombrowski (Astana), Filippo Zana (Bardiani), Diego Rosa (EOLO-Kometa), Diego Camargo (EF), Ignatas Konovalovas (Groupama-FDJ), Sylvain Moniquet (Lotto Soudal), Ivan Ramiro Sosa (Movistar), James Knox (Quick Step) en Alessandro Covi (UAE).

Dit dozijn kreeg vlug drie minuten van de INEOS-mannen, maar dat was buiten de troepen van BORA-hansgrohe gerekend. Zij hadden duidelijk plannen en trokken het peloton bij het betreden van de plaatselijke omloop in Turijn op een lint.

BORA-hansgrohe zet Giro op zijn kop

Dit was duidelijk het plan van de Duitse ploeg, die ontzettend goed in hun opzet slaagden; Alejandro Valverde, Guillaume Martin en Thymen Arensman werden geëlimineerd, terwijl João Almeida alle moeite van de wereld had om erbij te blijven. Uiteindelijk bleven er, volledig door toedoen van het beulswerk van Wilco Kelderman, twaalf man over: Kelderman, Jai Hindley, Emanuel Buchmann (BORA), Vincenzo Nibali (Astana), Carapaz (INEOS), Mikel Landa, Pello Bilbao (Bahrain), Juan Pedro López (Trek-Segafredo), Domenico Pozzovivo, Jan Hirt (Intermarché), Yates (BikeExchange) en Almeida (UAE).

Kelderman nam de hele eerste ronde van 36 kilometer, met de loeisteile beklimmingen van de Superga en Colle della Maddellena, voor zijn rekening. De Nederlander zette zo niet alleen zijn kopmannen Hindley en Buchmann, maar ook de overige klassementsrenners in een zetel. Er werd dus niet direct geprofiteerd van het feit dat Carapaz niet over ploegmaten beschikte.

BORA-hansgrohe en Kelderman zetten Giro op zijn kop; Yates wint rit, Carapaz nieuwe leider
BORA-hansgrohe zette de boel in brand

Hindley ging direct aan op de tweede beklimming van de Superga, waarmee hij de boel in brand stak. Enkel Carapaz, Nibali en de ongelofelijk taaie López konden direct volgen, terwijl Landa iets meer moeite had. De Bask liep echter op een counter van Carapaz en Nibali, die als herboren rondfietste. López kreeg ook meer moeite, maar fietste duidelijk op een roze wolk. Even later kwam alles weer bij elkaar.

López overschat zichzelf, Carapaz opent de boel

Net voor de top van de tweede Superga pakte Carapaz uit met een snedige demarrage, net op het moment dat roze trui López het knap lastig kreeg in de groep der favorieten. Daar moesten Bahrain Victorious (Bilbao/Landa) en BORA-hansgrohe (Buchmann/Hindley) de handen ineen slaan, maar Carapaz pakte met de klap toch al snel zo'n twintig seconden. Op dat moment moesten er nog zo'n dertig kilometer afgelegd worden.

Op de stroken vals plat en dalende bijtrap-stukken moest Carapaz serieus gas geven, maar met resultaat: hij begon met een halve minuut voorsprong aan de laatste klim van de dag. In de achtervolgende groep pakte Nibali het heft in handen, om met Hindley in zijn wiel op jacht te gaan naar Carapaz. Hindley counterde de ervaren Italiaan en probeerde er in zijn uppie naartoe te gaan. Dat lukte, met de nodige schwung.

Net voor de top wist ook Nibali de aansluiting te vinden, net als de herboren Yates even later. Landa kreeg ondertussen een flinke klap te verwerken, hij kon net als ploegmaat Bilbao ook niet mee met de achtervolgers Almeida en Pozzovivo.

In de afdaling pakte Carapaz de kop, met Nibali op het vinkentouw. De Siciliaan trachtte op de laatste stroken bergop nog weg te rijden, maar werd geviseerd. Naar Yates werd, helemaal nu hij op twintig minuten staat, niet gekeken: hij denderde op vier kilometer van de meet weg en liet zijn medevluchters achter. Luttele seconden later kwam Carapaz over de meet, als nieuwe roze trui van deze Giro.

Uitslag etappe 14 Giro d'Italia 2022

Lees etappe 14 Giro d'Italia 2022 terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Refresh dan uw browser of klik op F5!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws