Tim Merlier sprint eenvoudig naar zege in openingsetappe Ronde van Oman, David Dekker tweede Wielrennen
Wielrennen

Tim Merlier sprint eenvoudig naar zege in openingsetappe Ronde van Oman, David Dekker tweede

Tim Merlier sprint eenvoudig naar zege in openingsetappe Ronde van Oman, David Dekker tweede

Tim Merlier heeft de openingsetappe van de Ronde van Oman gewonnen. Hij was in de straten van hoofdstad Muscat de allersnelste in de massasprint. David Dekker (Arkéa-Samsic) werd tweede, Axel Zingle (Cofidis) derde.

Daags na de door Jenthe Biermans gewonnen Muscat Classic, een nieuwe klassieker op de kalender die ook in Oman wordt verreden, stond de start van het hoofdprogramma van de wielerweek in de golfstaat op het menu. Op voorhand leken vier van de vijf etappes in de Ronde van Oman weggelegd voor de heuvel- en klassementsrenners die waren afgereisd naar het Midden-Oosten. Enkel in de openingsrit werd de kans zeer groot geacht dat de koers zou uitmonden in een massasprint. Spurtbommen als Cavendish, Ackermann en Merlier, die ook in de Muscat Classic niet aan hun trekken kwamen, gaven toch acte de présence in de rittenkoers.

Kopgroep met Jeroen Meijers kleurt de etappe, maar trio lijkt al snel vogel voor de kat

De eerste etappe in de Ronde van Oman was er eentje van 147 kilometer. Onderweg moest alleen de Fanja-col bedwongen worden. Dit pukkeltje van 1,1 kilometer aan gemiddeld 9,1 procent was echter op ongeveer vijftig kilometer van de meet opgenomen in het parcours, waarmee duidelijk werd dat de klim niet als scherprechter moest dienen. Al vroeg in de etappe kozen drie dappere mannen het hazenpad. De Nederlander Jeroen Meijers, de Spanjaard Rodrigo Álvarez en thuisrijder Said Al Rahbi kregen al snel de zegen van het peloton en waren begonnen aan een onderneming die weinig kans van slagen leek te hebben.

Het peloton, dat werd gecontroleerd door de sprintersploegen Soudal-Quick Step (Merlier) en Astana Qazaqstan Team (Cavendish), gaf het trio niet veel ruimte. De voorsprong van de ontsnapten bedroeg dan ook geen enkel moment meer dan drie minuten. Ondanks dat de samenwerking voorin goed verliep, leek het een hopeloze missie te worden voor Meijers en co.

Verslag loopt verder onder tweet.

Solist Meijers weet niet te stunten, massasprint is een kolfje naar de hand van Merlier

De Fanja-beklimming zorgde voor een schifting in de kopgroep. Meijers toonde zich de allersterkste, daar hij op het korte puistje (één kilometer) meer dan een minuut sneller boven was dan zijn vluchtgenoten en daardoor begonnen was aan een solo-onderneming. Álvarez en Al Rahbi waren zodoende aangewezen op de achtervolging. Die achtervolging was echter geen lang leven beschoren, aangezien het duo Álvarez-Al Rahbi al gauw werd opgeslokt door het aanstromende peloton. Dit resulteerde in een strijd tussen Meijers en de knechten van Merlier en Cavendish.

Het bleek een gevecht tegen de bierkaai voor Meijers, daar hij op zestien kilometer van de finish (op traditionele en subtiele wijze uitgerekend) werd ingehaald door het pak. Men kon zich zodoende gaan opmaken voor een sprint in de straten van Muscat, de hoofdstad van Oman. Alle dienstdoende sprinters werden keurig naar voren gepiloteerd, wat uiteindelijk resulteerde in een eerlijke sprint tussen de tenoren. In die licht oplopende sprint toonde Merlier, die onlangs vader werd van een zoontje, zich ruim de beste. Hij was ex-Jumbo-Visma-sprinter Dekker en Cofidis-revelatie Zingle, die respectievelijk tweede en derde werden, te snel af. Cavendish zat opgesloten en kwam niet echt aan sprinten toe. Hij eindigde net buiten de top-twintig.

Uitslag etappe 1 Ronde van Oman 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws