Van WK-goud naar mtb-deceptie naar eerste zege in regenboogtrui: de eerste 40 dagen van wereldkampioen Van der Poel Wielrennen
Wielrennen

Van WK-goud naar mtb-deceptie naar eerste zege in regenboogtrui: de eerste 40 dagen van wereldkampioen Van der Poel

Van WK-goud naar mtb-deceptie naar eerste zege in regenboogtrui: de eerste 40 dagen van wereldkampioen Van der Poel

Alsof hij uit zijn as herrees: Mathieu van der Poel kwam er in de eerste wedstrijden na zijn zege op het WK wielrennen nog niet echt aan te pas, maar gaf in de Super 8 Classic (voorheen Primus Classic) weer een karakteriserende ‘masterclass koersen’. In de Leiderstrui was de voorbije maand regelmatig aanwezig bij de wedstrijden van ‘MVDP’ en kenschetst zijn Glasgow and the month thereafter-verhaall!

Augustus 2023 - een gouden plak op de wegrit, deceptie op de mountainbike

6 augustus 2023: Van der Poel soleert in de Schotse stad Glasgow op fenomenale wijze naar de wereldtitel, waarbij hij Wout van Aert en Tadej Pogacar naar respectievelijk de tweede en derde plaats verwijst (een droompodium dus). De 28-jarige Nederlander kan echter nog niet al te uitgebreid genieten van zijn regenboogtricot, daar hij ongeveer een week later nog wil meedoen om de gouden plak op het WK mountainbike.

12 augustus 2023: Van der Poel staat met veel ambitie aan het vertrek van het wereldkampioenschap op de 29'incher, maar ziet zijn tweede gouden droom in duizenden stukjes uiteenspatten: de man uit Kapellen komt al na drie minuten koers ten val en moet de wedstrijd noodgedwongen verlaten.

Lees verder onder de foto!

Van WK-goud naar mtb-deceptie naar eerste zege in regenboogtrui: de eerste 40 dagen van wereldkampioen Van der Poel
Van der Poel ziet zijn mtb-droom in rook opgaan

20 augustus 2023: Van der Poel showt zijn in Schotland gewonnen regenboogtrui voor een eerste keer in koers. Etten-Leur is het decor van de eerste tentoonstelling van het fameuze shirt. De veelzijdige coureur wordt helemaal in de watten gelegd door de organisatie van het na-Tourcriterium, daar hij zelfs per privévliegtuig wordt overgevlogen. Het resulteert er allemaal in dat tienduizenden mensen in Noord-Brabant komen kijken naar de klasbak.

September 2023 - van overheersende decompressie naar ereplaats naar eerste zege in regenboogtrui

3 september 2023: de Bretagne Classic – Ouest-France geldt als eerste officiële wedstrijd van ‘Matje’, die daar nog niet direct potten weet te breken. Voor de vloek van de wereldkampioen was hij in ieder geval niet bang, zo gaf hij voorafgaand aan de Bretonse wedstrijd te kennen tegenover In de Leiderstrui.

10 september 2023: ook in de GP Fourmies, die uiteindelijk wordt gewonnen door Tim Merlier, is het nog niet aan Van der Poel, die als 88ste over de meet bolt. Balen zal hij niet per se gedaan hebben, aangezien hij eerder al aan deze website vertelde dat zijn seizoen niet meer stuk kon. ‘Ik ga mijn beste vorm niet meer halen. Dat is niet erg, want mijn grote doelen zijn simpelweg al gepasseerd’, vertrouwde hij ons toe.

Lees verder onder de foto!

Van WK-goud naar mtb-deceptie naar eerste zege in regenboogtrui: de eerste 40 dagen van wereldkampioen Van der Poel
Van der Poel kan altijd rekenen op talloze fans die maar wat graag een handtekening willen scoren

13 september 2023: daar is hij weer! Van der Poel toont zich aanvallend in de GP Wallonie en weet uiteindelijk op de Citadel van Namen naar een vierde plaats te racen. Niet lang na de Waalse eendagswedstrijd geeft ‘Poeleke’ echter aan dat hij er nog niet helemaal aan uit is of hij zijn volledige wegprogramma dat was opgemaakt wel moet afmaken.

16 september 2023 (ochtend): Van Aert, de aartsrivaal van Van der Poel, liet daags voorafgaand aan de Super 8 Classic verstek gaan voor de eendagswedstrijd. Van der Poel liet een paar dagen eerder op zijn beurt weten dat hij nog twijfels had omtrent zijn agenda. Uiteindelijk besluit de Nederlandse veelvraat om te starten in de 207 kilometer lange koers tussen Brakel en Haacht. ‘Mijn doelen zijn voorbij, maar het is gewoon leuker om wedstrijden te rijden dan te trainen’, vertelde liefhebber Van der Poel aan In de Leiderstrui. De alleskunner laat op het Oost-Vlaamse marktplein eveneens weten dat hij niet op het EK Gravel zal starten, wat ervoor zorgt dat het eerstvolgende duel tussen ‘MVDP’ en ‘WVA’ plaatsvindt in de cross.

16 september 2023 (namiddag): Van der Poel heeft er zin in! Al op zeventig kilometer van de meet mengt hij zich in de debatten en probeert hij er met een solo vandoor te gaan. Die solo-onderneming mocht weliswaar niet baten, maar de superster was doorlopend bij de pinken. Aanvalletje hier, demarrage daar. Van der Poel weet zich uiteindelijk in een zevenkoppige kopgroep te nestelen en verricht daar het merendeel van het kopwerk. De strijd om de zege in de 1.Pro-race mondt uit in een sprint, die gemakkelijk wordt gewonnen door Van der Poel. Zijn eerste zege in de bekende trui is een feit! De vloek van de regenboogtrui? Niet voor Van der Poel, die weer rondfietste als vanouds. Het oogt makkelijk, maar het is o zo moeilijk. Maar Van der Poel, die flikt het. 'Of het heel anders is om in de regenboogtrui te winnen? Niet per se eigenlijk.'

Video: Van der Poel boekt zijn eerste overwinning als wereldkampioen

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws