Uitslagen Ronde van Valencia 2023 | Intermarché-Circus-Wanty zet goede lijn voort met twee zeges en eindwinst Wielrennen
Wielrennen

Het was een drukke week voor de wielerfans. Zo was de Ronde van Valencia niet de enige koers die aandacht verdiende. Desalniettemin leverden de heren coureurs wel spektakel in deze vijfdaagse etappekoers in de regio Valencia. Vijf etappes, met vijf verschillende etappeprofielen en winnaars. In de Leiderstrui hield de wedstrijd van start tot finish voor je in de gaten.

2016 Wout Poels

Etappe 1, woensdag 1 februari: Orihuela - Altea (189,4 km)

De eerste etappe was meteen een lastige. In de finale lagen twee flinke beklimmingen, die mogelijk te zwaar waren voor de sprinters. Voor Alexander Kristoff bleek dat het geval. Onder meer Olav Kooij en Biniam Girmay wisten wel te overleven en konden zodoende sprinten voor de zege. Girmay ging vroeg aan en won overtuigend. Kooij - die te vroeg in de wind kwam - sleepte een tweede plaats uit het vuur.

Winnaar
Biniam Girmay (Intermarché-Circus-Wanty)

Klassmentsleiders
Algemeen klassement: Biniam Girmay
Puntenklassement: Biniam Girmay
Bergklassement: Marc Soler
Jongerenklassement: Biniam Girmay

Etappe 2, donderdag 2 februari: Novelda - Alto de Pinos (178,2 km)

De organisatie van de Ronde van Valencia koos ervoor om de benen van de aanwezige klimmers op de tweede dag al goed te testen van het begin tot het einde. De koers barstte los in de laatste steile kilometers. Brandon McNulty en Thomas Gloag leken na een sterke aanval te strijden om de winst, maar werden op een paar honderd meter van de finish teruggepakt door een kleine elite groep. Uit die groep bleek Giulio Ciccone over de rapste benen te beschikken.

Jongerenklassement: Anthon Charmig

Etappe 3, vrijdag 3 februari: Bétera - Sagunto (145,1 km)

Dag drie mocht bestempeld worden als een soort overgangsrit, al loert er in Spanje altijd wel wat gevaar. Dat was in deze 145 kilometer lange etappe tussen Bétera en Sagunto niet anders, daar het peloton op zo'n dertig kilometer van de meet over El Garbí werd gestuurd. Met zijn 4,6 kilometer aan 6,9 procent geen onoverkomelijke klus, ware het niet dat de eerste twee kilometer aan meer dan elf procent omhoog liepen. Een kopgroep greep de etappe aan om het uit te maken voor de winst. Simone Velasco was de sterkste.

Winnaar

Simone Velasco (Astana Qazaqstan)

Puntenklassement: Alex Aranburu

Etappe 4, zaterdag 4 februari: Burriana - Alto de la Cueva Santa (181,6 km)

Nog zo'n zware rit: tussen Burriana en Altura kregen de renners 180 kilometer klimmen en dalen voor de kiezen. Echt steil werd het nergens, maar met zijn 8,1 kilometer aan 4,9 procent was de slotklim naar Alto de Cova Santa wel zwaar genoeg om uit te dunnen. Net als op dag twee werd het een sprintje tussen de beste klimmers, met dit keer Tao Geoghegan Hart als winnaar.

Winnaar

Tao Geoghegan Hart (INEOS-Grenadiers)

Jongerenklassement: Thomas Gloag

Etappe 5, zondag 5 februari: Paterna - Valencia (93,2 km)

De laatste jaren sloot de Ronde van Valencia af met hetzelfde parcours, waar het altijd op een massasprint zou uitdraaien. Maar daar dachten de renners in deze editie anders over. Op de tweede gecategoriseerde klim sprongen de klassementen favorieten weg, bouwden een mooie marge op en haalden het uiteindelijk tot diep in de finale. Daar reden twee coureurs weg: Rui Costa en Thymen Arensman. De Nederlander had een goed sprint, maar moest een fietslengte toegeven aan de rappe Portugees die ook de eindwinst mee naar huis mocht nemen.