Van Aert en Laporte vliegen als Jumbo Jet met vier wielen naar E3 Saxo Bank Classic-zege Wielrennen
Wielrennen

Van Aert en Laporte vliegen als Jumbo Jet met vier wielen naar E3 Saxo Bank Classic-zege

Van Aert en Laporte vliegen als Jumbo Jet met vier wielen naar E3 Saxo Bank Classic-zege

Jumbo-Visma heeft op een imponerende manier de E3 Saxo Bank Classic naar zijn hand weten te zetten. Wout van Aert en Christophe Laporte bleken zowel op de Taaienberg als Paterberg de beste renners in koers en mochten onderling de taart verdelen. De Belg won, de Fransman werd tweede.

In het stralende zonnetje stonden de renners klaar voor een mooie editie van de E3 Saxo Bank Classic, deze morgen in Harelbeke. Veel volk langs de kant, uitstekend koersweer, mooi parcours en het begin van de Vlaamse wielerweek, waar konden ze ook meer om vragen?

Enkele renners om geluk in ieder geval. Na vijf kilometer klapten Stefan Küng (Groupama-FDJ), Tosh Van Der Sande (Jumbo-Visma) en Guy Sagiv (Israel-Premier Tech) tegen het asfalt. De Zwitser kon zijn weg vervolgen, de anderen waren minder fortuinlijk: zowel Van Der Sande als Sagiv werd naar het ziekenhuis vervoerd.

Van Aert en Laporte vliegen als Jumbo Jet met vier wielen naar E3 Saxo Bank Classic-zege
Tosh Van Der Sande moest de koers verlaten na een val

Felle strijd van begin tot eind

Het duurde opvallend lang voordat een kopgroep daadwerkelijk de ruimte kreeg. Hardrijders als Luke Rowe en Ryan Mullen lieten zich opvallend vaak van voren zien, maar niet iedereen kreeg evenveel ruimte. Uiteindelijk wisten zeven renners de definitieve ontsnapping van de dag te vormen: Jelle Wallays (Cofidis), Daniel Oss (TotalEnergies), Brent Van Moer (Lotto Soudal), Lukas Pöstlberger, Ryan Mullen (BORA-hansgrohe), Lasse Norman Hansen (Uno-X) en Matthijs Paasschens (Bingoal) waren de namen.

Met het ingaan van de heuvelfase groeide de nervositeit vooraan zienderogen, maar uiteindelijk was het Jumbo-Visma dat alles op een lint trok. Richting de Taaienberg, traditioneel de eerste scherprechter, trok Nathan Van Hooydonck de boel op een lint, gevolgd door kopman Van Aert zelf op de Tom Boonen-berg.

Ploeggenoten Laporte en Tiesj Benoot volgden, evenals het viertal Matej Mohoric, Jasper Stuyven, Stefan Küng en Kasper Asgreen. De rest moest passen, helemaal passen en de zeven vogels leken al gevlogen. In de achtergrond moest INEOS Grenadiers het werk opknappen, terwijl de kopgroep al bijgehaald werd door de sterke achtervolgers.

De grote Jumbo-Visma-show 2.0

Op de volgende heuvels zorgde Benoot ervoor dat de vroege vluchters (op Oss na) geloosd werden, terwijl de Britten van INEOS alles uit de kast haalden om de voor hun scheve situatie recht te zetten. Opvallend: ze kregen geen hulp, van niets en niemand. Zodoende moest Narváez de scheve situatie alsnog zelf rechtzetten op de Eikenberg, de Ecuadoriaan kreeg tien man met zich mee. Hier waren onder meer Mike Teunissen, Dylan van Baarle, Florian Sénéchal, Biniam Girmay en Rasmus Tiller bij.

Van Aert en Laporte vliegen als Jumbo Jet met vier wielen naar E3 Saxo Bank Classic-zege
Jhonatan Narváez maakte koers namens INEOS Grenadiers

Richting de Paterberg was het tijd voor Jumbo-Visma-show 2.0: Van Aert trok door, met andermaal Laporte in zijn wiel. De rest piepte, kraakte en brak, met nog veertig kilometer richting Harelbeke voor de boeg. Benoot en Teunissen leverden perfect afstopwerk, dit was een teamprestatie uit het boekje. Op de volgende heuvel, de Oude Kwaremont, moest Van Aert zichzelf rustig houden om zijn ploeggenoot niet uit het wiel te denderen. In de achtergrond werd de groep gereduceerd tot acht, maar terugkomen zou lastig worden.

Zodoende konden Van Aert en Laporte op tempo doordrukken richting Harelbeke, waar die felbegeerde E3 Saxo Bank Classic-zege klaarlag voor één van de twee killer bees. Die geelzwarte ploegwagen erachter, Jumbo en Visma pontificaal op de borst; betere marketing kan je niet bedenken, toch Frank Lammers en Max Verstappen?

Met om en nabij twee minuten voorgift op de achtervolgende groep kwamen de twee gebroederlijk over de finish. Van Aert met een glimlach van oor tot oor net iets eerder, de Fransman stond het professioneel en blij als hij was toe. Küng werd knap derde.

Uitslag E3 Saxo Bank Classic 2022

Lees E3 Saxo Bank Classic 2022 terug in ons liveblog

Let op: laadt de pagina even niet? Druk dan op F5 of refresh de pagina!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws