Van der Poel knalt naar tweede plek in tijdrit Giro en behoudt roze, Yates stunt met zege Wielrennen
Wielrennen

Van der Poel knalt naar tweede plek in tijdrit Giro en behoudt roze, Yates stunt met zege

Van der Poel knalt naar tweede plek in tijdrit Giro en behoudt roze, Yates stunt met zege

Simon Yates heeft de tweede etappe in de Giro d'Italia gewonnen. In een korte, technische tijdrit met de aankomst op een heuvel was hij uiteindelijk drie seconden sneller dan Mathieu van der Poel (tweede) en vijf tellen rapper dan Tom Dumoulin (derde). Zodoende wist Van der Poel zijn roze trui met verve te verdedigen.

Het was Harm Vanhoucke die de debatten opende. De Belg kwam vrijdag ten val en stond zodoende laatste in het algemeen klassement. Kort na Vanhoucke was het Alex Dowsett die al snel de eerste richttijd neerzette. Met een tijd van 12.23 deed hij meteen 25 seconden af van de tijd van de Belg. Bij Israel-Premier Tech hadden ze een stevig ontbijt gekregen, want ook Allesandro de Marchi zette een uitstekende tijd neer. Hij kwam enkele honderdsten tekort. Ook Lawson Craddock eindigde binnen de seconde van Dowsett.

Affini lost Van Emden af, Kämna nog sneller 

Rond 15.00 uur was het de beurt aan de hardrijders van Jumbo-Visma. Jos van Emden en Edoardo Affini startten kort achter elkaar. De Nederlander liet alvast de beste tussentijd noteren en viel niet stil op de klim. Hij dook drie seconden onder de tijd van Dowsett. Lang kon Van Emden echter niet genieten van de hotseat, want Affini deed nog eens tien seconden af van de tijd van de Nederlander. Owain Doull en Jonathan Castroviejo nestelden zich ook in de voorlopige top vijf, maar kwamen niet aan de tijd van Affini. Van Emden liet er na de aankomst geen twijfel over bestaan. 'Ik denk niet dat iemand Van der Poel kan kloppen', zo liet hij optekenen bij NOS.

Het was uiteindelijk Lennard Ka¨mna die de tijd van Affini verbeterde. Hij deed twee seconden beter dan de Italiaan. Met het grote geweld nog op komst was het echter duidelijk dat de tijd van Kämna niet zou standhouden. Wel mocht de Duitser van BORA-hansgrohe een hele poos in de hot seat blijven zitten, aangezien hij ruim vóór de favorieten finishte.

Arensman komt nét niet aan tijd van Kämna, Sobrero wel

Vervolgens was het uitkijken naar Thymen Arensman, het jonge talent van Team DSM dat normaliter wel een prima tijdrit uit zijn dijen kan persen. Die specialiteiten wist hij zaterdag wederom te tonen. Waar de Nederlander op het tussenpunt nog acht seconden trager was dan Kämna, was hij dat op de meet nog maar één tel. Goed voor een voorlopige tweede plek!

Wie de tijd van Kämna wel aan diggelen reed, was Matteo Sobrero. De Italiaanse kampioen was vier seconden rapper dan zijn Duitse rivaal en nam de voorlopige leiding over. Lang zou hij daar naar verwachting niet van mogen genieten, want de topfavorieten en de klassementsmannen gingen er ook aan beginnen. De volgende die ontzettend dicht kwam was Tobias Foss (Team Jumbo-Visma), maar de Noor kwam op de meet vier seconden tekort.

Dumoulin zet knaltijd neer, maar Yates duikt eronder!

Het was wachten op de jongens van het klassement. De ogen waren daarbij vooral gericht op Dumoulin, die als topfavoriet voor de ritzege en het roze gold. Op het tussenpunt was De Vlinder van Maastricht alvast vier tellen sneller, maar wist hij die voorsprong vast te houden? Dat lukte, want de Nederlander zette met 11.55 minuten een knaltijd neer en was daarmee de eerste renner die onder de twaalf minuten dook. Nog geen minuut later was er echter eentje nóg sneller: Simon Yates! De kopman van Team BikeExchange-Jayco deed vijf seconden korter over zijn tijdrit dan Dumoulin.

Lang konden we niet bijkomen van de mokerslag die Yates uitdeelde, want de favorieten volgden elkaar in een rap tempo op. Vincenzo Nibali zag na de finish negentien seconden achter zijn naam terug, Bardet moest 24 tellen toegeven. João Almeida (+18) viel net buiten de top tien; een ietwat teleurstellende prestatie van de Portugees die vooraf tot de topfavorieten werd gerekend.

Spannende strijd tussen Yates en Van der Poel

Andere mannen die tijd verloren waren Giuilio Ciccone (+50), Hugh Carthy (+38), Miguel Ángel López (+42) en Alejandro Valverde (+41) . Ook Emanuel Buchmann kende geen beste dag: de Duitser kwam ten val en verloor bijna een minuut. Olympisch kampioen tijdrijden Richard Carapaz, dé topfavoriet voor de eindzege, moest op de meet 28 tellen toegeven! Wilco Kelderman reed daarentegen een prima race tegen de klok en sleepte een top tien notering binnen (+17).

De hamvraag luidde uiteraard in wiens handen de roze trui ging belanden. Daarvoor was het wachten op de binnenkomst van Van der Poel, de roze man. De Nederlander ging vliegend van start en kwam op het tussenpunt akelig dicht in de buurt van de tijd van Yates. Het was een ontzettend spannende strijd, maar Van der Poel was op de meet twee seconden trager dan Yates. Het roze heeft hij in elk geval met verve verdedigd!

Uitslag etappe 2 (tijdrit) Giro d'Italia 2022

Lees etappe 2 van de Giro d'Italia 2022 hier terug

Laadt de liveblog niet? Druk even op F5 of refresh je mobiele pagina.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws