Van der Poel neemt het ook op de gravelfiets niet op tegen Van Aert: 'Stond nooit op de planning' Wielrennen
Wielrennen

Van der Poel neemt het ook op de gravelfiets niet op tegen Van Aert: 'Stond nooit op de planning'

Van der Poel neemt het ook op de gravelfiets niet op tegen Van Aert: 'Stond nooit op de planning'

De Super 8 Classic, een Belgische eendagskoers die voorheen bekendstond als de Primus Classic, is voor Mathieu van der Poel de vierde wedstrijd die hij afwerkt in de regenboogtrui. Voorafgaand aan de 1.Pro-wedstrijd, die over 207 kilometer van Brakel naar Haacht trekt, maakte de alleskunner tijd vrij voor wat vragen van het aanwezige wielerjournaille. Ook In de Leiderstrui was erbij en stelde de veelvraat een aantal vragen!

Een kleine terugblik en wat achtergrondinformatie omtrent de planning van Van der Poel kan nooit geen kwaad. De Alpecin-Deceuninck-superster kroonde zich op zondag 6 augustus in de Schotse stad Glasgow tot wereldkampioen wielrennen. Welgeteld twee weken later diende het na-Tourcriterium van Etten-Leur als decor van de eerste tentoonstelling van de fameuze trui. Het was echter de Bretagne Classic - Ouest-France die voor de 28-jarige Nederlander als eerste officiële wedstrijd in de regenboog gold. Opvallenderwijs was die Bretonse race allesbehalve Van der Poels enige wedstrijd in het najaar, daar hij nog maar liefst zes (!) wegwedstrijden zou afwerken. 'Tot aan het testevent voor de Olympische Spelen (op 23 september, red.) wilde ik eigenlijk toch nog wat koersen rijden en een beetje in vorm blijven. Ik denk dat ik liever wat koers dan dat ik ga trainen, vooral omdat er ook best wat decompressie is', vertelde hij destijds.

Liefhebber Van der Poel koerst liever dan dat hij traint

In Bretagne finishte 'MVDP' als 74ste en ook in de daaropvolgende wedstrijd, de GP Fourmies, ging het niet per se van harte: Van der Poel eindigde als 88ste. Het zal hem alleszins niet echt zorgen hebben gebaard. 'Het is een geweldig jaar geweest en ik probeer daar gewoon van te genieten. Alles wat ik nu nog rijd, gaat waarschijnlijk niet van meerwaarde zijn', vertelde hij begin september al in Plouay. In de GP Wallonie liep het met een vierde plaats al wat beter voor Van der Poel, die echter wel prijsgaf dat hij twijfelde over het volledig afwerken van zijn opgemaakte wegprogramma. 'Gewoon rondrijden om rond te rijden heeft ook niet veel nut', liet hij optekenen in Het Nieuwsblad.

Lees verder onder de foto!

Van der Poel neemt het ook op de gravelfiets niet op tegen Van Aert: 'Stond nooit op de planning'
In Bretagne wilden talloze fans een handtekening scoren van Van der Poel

Het was al met al dus maar zeer de vraag of Van der Poel ook daadwerkelijk acte de présence zou geven op het marktplein van Brakel, waar vele wielerliefhebbers zich hadden verzameld om een glimp op te vangen van hun idolen. Eenieder die op zaterdag 16 september speciaal voor de wereldkampioen naar Oost-Vlaanderen was afgereisd, kwam gelukkig niet van een koude kermis thuis. Van der Poel wielrennen maakte tóch zijn opwachting in de Super 8 Classic. 'Waarom dan precies?', vroeg de aanwezige pers zich af. 'Het parcours ligt me wel en bovendien koers ik graag in deze regio', luidde het antwoord van Van der Poel. 'Het was toch wel een mooie mogelijkheid om weer te koersen, dus hopelijk zijn de benen weer een beetje in orde. We zijn hier met een sterke ploeg, dus hopelijk kunnen we er iets van maken', hield hij zijn precieze vorm nog wat in het ongewisse.

In de Leiderstrui was wel benieuwd hoe iemand als Van der Poel, die al o zo veel wist te winnen dit jaar, zich nog mentaal kan opladen voor een koers als de Super 8 Classic. 'Op zich zijn dit wel leuke wedstrijden, dus dat scheelt. Maar mijn grote doelen zijn dus wel voorbij. Het is niet dat ik mijn seizoen hier nog moet gaan redden. Koersen is altijd wel leuk. En het is sowieso leuker om her en der wat wedstrijden te rijden dan enkel te trainen', aldus de liefhebber in Van der Poel. 'Maar ik koers natuurlijk wel liever als ik écht in vorm ben en over goede benen beschik.'

Geen EK en WK Gravel voor Van der Poel, Olympisch testevent in Parijs dient vooral als 'verkenning'

Op 23 september gaat Van der Poel dus een kijkje nemen bij een testevent in Parijs voor de Olympische Spelen mountainbike. Tegenover deze website geeft hij aan dat het voor hem vooral van belang is om te ontdekken hoe het parcours er precies uitziet. 'In functie van de trainingen die op volgend jaar gericht zijn is het wel nuttig om alvast eens te checken hoe het daar is. Dan heb ik een beetje een idee van wat ik kan verwachten.'

Lees verder onder de foto!

Van der Poel neemt het ook op de gravelfiets niet op tegen Van Aert: 'Stond nooit op de planning'
Van der Poel in actie op de mountainbike

Het is al een tijdje bekend dat men niet op Van der Poel hoeft te rekenen tijdens het WK Gravel, de wedstrijd die vorig jaar gewonnen werd door Alpecin-Deceuninck-ploegmakker Gianni Vermeersch en waarin 'Poeleke' zelf als derde eindigde. Eind augustus stelden verscheidene wielermediums echter dat Van der Poel op zondag 1 oktober wél zou meedoen aan het EK Gravel. Toen In de Leiderstrui aan de klasbak vroeg om een eventuele bevestiging van zijn deelname aan de wedstrijd in en rondom Leuven, vertelde de protagonist van het kalenderjaar dat het Europees kampioenschap gravellen geen onderdeel uitmaakt van zijn programma. 'Die wedstrijd heeft eigenlijk helemaal nooit op mijn agenda gestaan.' Voor een nieuw duel tussen Van der Poel en Jumbo-Visma-rivaal Wout van Aert, die daags voor de Super 8 Classic verstek liet gaan voor de thuiswedstrijd, is het dus naar alle waarschijnlijkheid wachten op de cross. Van Aert doet immers sowieso mee aan het WK Gravel, terwijl een EK Gravel-deelname nog niet zeker is.

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws