Van Gils maakt weer indruk, maar: 'Heb gevraagd dit jaar geen grote ronde te rijden, ik kom nog tekort' Wielrennen
Wielrennen

Van Gils maakt weer indruk, maar: 'Heb gevraagd dit jaar geen grote ronde te rijden, ik kom nog tekort'

Van Gils maakt weer indruk, maar: 'Heb gevraagd dit jaar geen grote ronde te rijden, ik kom nog tekort'

Maxim Van Gils en de woestijn gaan goed samen. De 23-jarige Belg van Lotto-Dstny trok vorig jaar - in zijn tweede seizoen als prof - voor het eerst naar het Midden-Oosten en won prompt de Saudi Tour. Dit jaar koos hij voor de Ronde van Oman en staat hij keurig in de top vijf.

Van Gils toonde zich in de Saudi Tour van 2022 voor het eerst als getalenteerd klimmer op het hoogste niveau. Hij reed iedereen uit het wiel op de steilste stroken. Het bevestigde zijn potentie van bij de beloften, waar hij voor de opleidingsploeg van Lotto steevast meedeed met de besten in rittenkoersen. In 2021 maakte hij de stap naar de WorldTour.

In zijn eerste jaar werd hij onder meer zevende in de Tour de Wallonie en debuteerde hij meteen in de Vuelta a España. Vorig jaar zagen we hem - mede door fysiek ongemak - na de Saudi Tour nooit meer echt van voren, maar reed hij in de Vuelta wel zijn tweede grote ronde. Hij sloot zijn seizoen af met plek vijf in de Japan Cup.

Dit seizoen startte hij in Oman. Hij punchte naar plek vijf in de Muscat Classic, als voorbereiding op de Ronde van Oman. Daarin toonde hij zich sterk, bijvoorbeeld door een tweede plek in de heuvelop aankomst op dag twee. 'De manier van koersen hier ligt me: heel rustig beginnen en op het einde een zware finale rijden', zo legt hij uit in Het Nieuwsblad.

Maxim van Gils in 2022.
Maxim van Gils in 2022.

Van Gils wil geen grote ronde rijden in 2023

Van Gils is een explosieve renner, niet voor niets omcirkelt hij de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik als doelen voor het voorjaar. De langere beklimmingen omschrijft hij nog als 'net te lastig'. Hij doet het liever rustig aan en vroeg om die reden ook om een grote ronde dit seizoen te skippen. 'Ik heb zelf gevraagd om dit jaar geen grote ronde te rijden. Ik was te ontgoocheld na de tweede Vuelta op rij die ik moest verlaten – dit keer met corona.'

Een opvallend besluit, maar Van Gils heeft er zo z'n redenen voor. 'Ik had me zo hard voorbereid op de Ronde van Spanje. Ik was veel op hoogtestage geweest, maar al meteen had ik buikpijn en diarree. Uiteindelijk werd ik ziek. De Vuelta was één grote teleurstelling. Ik heb er daarna fel van afgezien. Nu ben ik opnieuw fris en wil ik een goed seizoen rijden.'

Zonder grote ronde wil hij gaan ontdekken wat voor renner hij precies is. Voor nu lijkt dat een specialisme voor ' het lastigere eendagswerk', omdat hij in de zware bergetappes zichzelf wat tegenkwam. 'Ik heb moeten vaststellen dat ik nog tekortkom voor de grote rondes. Toen ik overkwam, dacht ik dat ik een klimmer was. Ik heb ondertussen moeten vaststellen dat ze bij de profs allemaal even goed bergop rijden.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws