Verliest Jumbo-Visma met Archie Ryan een ruwe diamant aan EF? 'Heb veel ups en downs gehad' Wielrennen
Wielrennen

Verliest Jumbo-Visma met Archie Ryan een ruwe diamant aan EF? 'Heb veel ups en downs gehad'

Verliest Jumbo-Visma met Archie Ryan een ruwe diamant aan EF? 'Heb veel ups en downs gehad'

Jumbo-Visma heeft andermaal een talent uit de opleidingsploeg uitgezwaaid. Ryan Archie rijdt in 2024 voor EF Education-EasyPost, maar niet voordat beide partijen elkaar hebben bedankt voor bewezen diensten.

Via de officiële kanalen van Jumbo-Visma stelt Ryan dat hij ontzettend dankbaar is voor de tijd die hij bij de ploeg heeft gereden. De inmiddels 22-jarige Ier kwam in 2020 bij de opleidingsploeg terecht en reed in zijn openingsjaar meteen top tien bij de beloften in de Ronde de l'Isard. Na een slepende blessure kon er door 2021 bijna in zijn geheel een streep.

Ryan kwam sterk terug in 2022 en mocht al enkele keren met de WorldTour-ploeg mee. Hij werd zesde in de Sazka Tour en vierde in de Tour de l'Avenir. Hij leek een grote toekomst voor zich te hebben, maar in 2023 volgde andermaal een vervelende blessure. Hij kampte maandenlang met problemen aan de knie en reed pas in augustus zijn eerste wedstrijd.

Archie Ryan blij dat hij prof wordt bij EF

Zijn contract bij Jumbo-Visma liep af en Ryan koos uiteindelijk voor een overstap naar EF Education-EasyPost, waar hij een tweejarig contract tekende. 'Het was een wild ride', zegt Ryan. 'Ik had mijn beloftenjaren nergens anders willen spenderen. Ik heb veel ups en downs gehad, maar ik ben uiteindelijk blij met hoe alles is gegaan. Ik heb enkele mooie resultaten gereden, maar er waren ook zware momenten met blessureleed.'

'Ik heb prachtige mensen ontmoet en vrienden voor het leven gemaakt', zegt Ryan dan. Hij sluit af met een jongerentrui in Slowakije en een ritzege in de Ronde de l'Isard op zijn palmares. In 2023 won hij een rit in de Ronde van de Toekomst en hij sloot het seizoen af met winst in de Coppa Citta' Di San Daniele. 'Dankzij deze ploeg voel ik me klaar voor de volgende stap in mijn carrière. Ik word prof, al voelde ik me al een beetje onderdeel van de WorldTour-ploeg van Jumbo-Visma in de afgelopen jaren.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws