Vingegaard krijgt opnieuw een draai om de oren van Pogacar in Parijs-Nice Wielrennen
Wielrennen

Vingegaard krijgt opnieuw een draai om de oren van Pogacar in Parijs-Nice

Vingegaard krijgt opnieuw een draai om de oren van Pogacar in Parijs-Nice

Tadej Pogacar heeft de zevende etappe in Parijs-Nice gewonnen. Nadat er op vrijdag door de wind niet werd gefietst, was hij op zaterdag in een bergetappe de sterkste. Pogacar klopte David Gaudu en Jonas Vingegaard gemakkelijk in een sprint van drie.

Na een onverwachte rustdag voor de renners mochten ze zaterdag gelijk aan de bak met de koninginnenrit van Parijs-Nice. Waar de benen al werden warmgedraaid op een lange klim in de openingsfase, volgde het hoofdgerecht in de finale: de Col de la Couillole. De slotklim was zestien kilometer lang aan 7,3 procent gemiddeld. Het beloofde een zware opgave te worden voor de klassementsrenners zo vroeg in het seizoen.

Snelle openingsfase kost zieke Pedersen de kop

De rustdag had de renners klaarblijkelijk goed gedaan, want er werd vanuit de start furieus gekoerst. Het hoge tempo leidde snel tot verschillende opgaves, waaronder één opvallende. Groene trui Mads Pedersen gaf namelijk op, nadat hij vroeg in de etappe al in de problemen was gekomen. Zijn ploeg Trek-Segafredo meldde dat de Deen kampte met een verkoudheid.

Uiteindelijk lukte het een groep van maar liefst negentien renners om weg te rijden. De meest opvallende namen waren: David de la Cruz (Astana Qazaqstan), Rémi Cavagna (Soudal-Quick Step), Søren Kragh Andersen (Alpecin-Deceuninck), Lucas Hamilton (Jayco-AIUIa), Gregor Mühlberger (Movistar), toptalent Joshua Tarling (INEOS Grenadiers), Kobe Goossens, Lilian Calmejane (beide Intermarché-Circus-Wanty), Hugo Houle (Israel-Premier Tech) en Pascal Eenkhoorn (Lotto-Dstny.

Supertalent Tarling valt uit de kopgroep én de koers

Nederlands kampioen Eenkhoorn pakte op de klim van eerste categorie de volle buit van tien punten. Daarmee steeg hij in het virtuele bergklassement naar de derde plaats. Drager van de bergrui Jonas Gregaard was niet mee vooraan, maar had in het klassement een dermate grote voorsprong dat hij trui sowieso na de etappe zou behouden.

Voor koploper Tarling werd de etappe een anticlimax. De coureur van INEOS-Grenadiers kwam ten val in de afdaling van de Côte de Tourette-du-Château en moest als gevolg de strijd staken. INEOS meldde dat de renner na een eerste check door de medische staf naar het ziekenhuis werd gebracht voor scans om breuken uit te sluiten.

INEOS breekt de koers open

In het peloton controleerden de mannen van leider Pogacar. Ze hielden het verschil voor lange tijd tussen de twee en drie minuten. Op ruim veertig kilometer van de finish trok INEOS echter naar voren en verhoogde het tempo. Nummer zeven in het klassement Daniel Felipe Martínez had overduidelijk plannen en vond met de Col de la Couillole een aankomst op zijn lijf geschreven.

De versnelling van INEOS zorgde voor de nodige stress in het peloton. Door de dalende en smalle wegen scheurde het peloton onder initiatief van INEOS in verschillende stukken. Zo bleven er vooraan slechts zo'n dertig à veertig renners over. In de hectiek kwam Kévin Vauquelin (Arkéa) ten val bij een versmalling. Hij kreeg snel een fiets van een ploegmaat en moest zich haasten om vooraan terug te keren.

Waar de finale in het peloton begonnen was, nam de nervositeit in de kopgroep ook toe. Zo sloegen De la Cruz, Goosens, Sweeny, Romo, Politt en Kragh Andersen een gat, maar wisten ze de rest niet definitief af te schudden. De voorsprong was inmiddels teruggelopen naar een kleine twee minuten.

Jumbo-Visma zet een mannetje bij, Eenkhoorn mee in schifting kopgroep

Niet alleen INEOS had plannen voor de slotklim, want Jumbo-Visma stak met Nathan Van Hooydonck ook een mannetje bij in de achtervolging op de kopgroep. Het peloton was intussen na de terugkeer van verschillende groepjes weer wat groter geworden.

Vooraan scheidde een groepje van vijf renners zich af. Onder hen waren Eenkhoorn en Goossens. De andere drie waren Politt, Olivier Romo en Jeremy Cabot. Ze pakten veertig seconden van de kopgroep en hadden een voorsprong van 2.30 minuten op het peloton, dat opgeschrikt werd door een vervelende valpartij. Alexander Kristoff, Mattias Skjelmose, Thomas de Gendt, Julien Bernard and Tom Scully klapten tegen het asfalt.

Eenkhoorn en co begonnen met een voorsprong van een minuut op hun vroegere kompanen aan de slotklim, de Col de la Couillole. Het peloton liep snel in en was genaderd tot op anderhalve minuut. Groupama-FDJ had intussen de leiding in de groep overgenomen in functie van David Gaudu.

Jumbo-Visma isoleert Pogacar, en deceptie Martínez

Goossens liet er vooraan geen gras over groeien en ging meteen in de aanval. Eenkhoorn, Politt en Cabot waren meteen kansloos, Romo wist wel de sprong naar de Belg van Intermarché te maken.

In de groep van de klassementsrenners maakte Tobias Foss namens Jumbo-Visma tempo. Het was voor Pogacar een teken dat hij waakzaam moest zijn voor een aanval van zijn rivaal Vingegaard. Het werk van Foss wierp zijn vruchten af, want Felix Grossschartner moest vroeg lossen, waardoor Pogacar al geïsoleerd zat.

Een andere opmerkelijke vroege losser was Martínez! De kopman van INEOS zakte compleet door het ijs en moest passen toen er nog zo'n twintig renners bij waren. Het harde werk van de ploeg in aanloop naar de klim was zodoende voor niets, al kon Pavel Sivakov eventueel nog wat uitrichten.

Voor Goossens en Romo was het strijden tegen beter weten in. Met nog ruim elf kilometer te klimmen hadden de twee nog slechts een halve minuut over. Onder het geweld van wereldkampioen tijdrijden Foss werd Romo een kilometer verder ingelopen. Goossens stribbelde een beetje langer tegen, maar moest er uiteindelijk ook aan geloven.

Pogacar, Vingegaard en Gaudu houden elkaar in evenwicht

Foss bleef na het inlopen van Goossens op kop doormalen. De verwachte aanval bleef nog uit. De kilometers tikten langzaam weg. Het duurde zolang dat Chris Harper (Jayco AIUIa) maar besloot om te demarreren.

Dat was echter van korte duur, want Vingegaard was nu ook wakker geworden. De Tourwinnaar versnelde, maar had niet echt de benen. Dat merkte ook Pogacar die gelijk vanuit het wiel van zijn concurrent demarreerde en wél een gat wist te slaan.

Vingegaard werd zo tot achtervolgen gedwongen. De Deen weerde zich kranig en hield het verschil op eigen tempo beperkt. Vingegaard reed dermate hard dat Romain Bardet en Matteo Jorgenson glad uit het wiel werden gereden. Gaudu zat wel in het wiel. Nadat de Fransman ook een kopbeurtje deed, keerden de twee zelfs terug bij Pogacar, bij wie het ook niet helemaal vanzelf ging.

De samenwerking was ver te zoeken bij de drie, waardoor een groepje met Simon Yates bijna aansloot. Dat was echter niet naar de zin van Pogacar die het tempo weer opvoerde en vervolgens Gaudu uit zijn wiel zag demarreren. De aanval kostte Vingegaard aanvankelijk de kop.

De kopman van Jumbo-Visma liet zijn hoofd echter niet hangen en knokte zich op hangen en wurgen terug in de slotkilometer. Op driehonderd meter ging hij zelf als eerste aan, maar Pogacar knalde er met zijn machtige versnelling gemakkelijk overheen en won zo zijn tweede etappe. Gaudu finishte als tweede voor Vingegaard. Parijs-Nice wordt zondag afgesloten met een explosieve bergrit naar Nice.

Uitslag etappe 7 Parijs-Nice 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws