Visma | Lease a Bike houdt aanvallende Pogacar binnen schot, Turgis wint prachtige gravelrit in Tour de France Wielrennen
Wielrennen

Visma | Lease a Bike houdt aanvallende Pogacar binnen schot, Turgis wint prachtige gravelrit in Tour de France

Visma | Lease a Bike houdt aanvallende Pogacar binnen schot, Turgis wint prachtige gravelrit in Tour de France

Ein-delijk! Eén dag waar veel wielerliefhebbers al lang naar uitkijken, maar bepaalde ploegen iets minder: de graveletappe rondom Troyes in de Tour de France. In de Leiderstrui is er uiteraard van start tot finish bij om alles mee te pikken en uit te lichten via ons liveblog.

Goed, wat staat er nu op het menu? Vanuit Troyes zet men koers richting Laubressel, Géraudot en Bligny, waar de eerste grindstrook opdoemt na 44 kilometer. Niet dat het in de fase daarvoor lekker rustig aan zal gaan: alle ploegen, alle kopmannen, alle knecht en alle mannen met ambitie zullen voorin willen postvatten om hun kansen te verdedigen. En dan hebben we uiteraard te maken met een zeer nerveus peloton, waarin er bij het minste of geringste wat gebeurd.

Die eerste strook heeft één ster gekregen, maar bij strook twee loopt dit al op naar het voor deze rit maximale van drie sterren. Het is die van Baroville, welke interessant is: eenmaal het gravel eindigt, begint men namelijk aan de eerste beklimming van de dag. De Cote de Bergeres (1,7 kilometer aan 5,2 procent) kan wel eens een mooie plek blijken om het al eens te doen laten ontploffen.

Daarna krijgen we circa dertig kilometer gravelstilte, al staat de tussensprint in Fontette ook nog op de planning. Bij Hauts-Forets, op net iets meer dan honderd kilometer van de aankomst, beginnen we dan aan strook drie. Daarna volgen ze elkaar in rap tempo op, met die van Celles-sur-Ource als mogelijk zwaarste van de gehele dag. Deze ligt namelijk tussen twee beklimmingen in en is met zijn 3,4 kilometer ook vrij lang.

Na deze strook gaan we zien wat de renners waard zijn, daar het - ook qua hoogtemeters - maar op en af blijft gaan: grind, geen grind, omhoog, omlaag, draaien, keren. Als aanvaller ben je hier snel uit het zicht, als afvaller zie je door het stof de renners niet meer. Voor de kijkers een mogelijk epische rit, maar we begrijpen ook dat renners en ploegleiders die het hele jaar naar deze ronde toewerken ook wel met een bang hartje op- en instappen.

Bij strook acht (van de veertien) is het op circa zestig kilometer wel gedaan met het gros van de hoogtemeters, dus eventuele scheve situaties kunnen nog rechtgezet worden op de weg terug naar Troyes. Die van Thieffrain naar Magnant is wel de laatste die ook hellingen bevat en dus drie sterren krijgt: de overige, vlakke stroken hebben van de organisatie allemaal één of twee sterren gekregen.

Na Magnant is het nog circa 55 kilometer tot aan de meet, waarvan er ongeveer vijftien op gravel verreden moeten worden. De wind staat hierbij licht tegen, dus dat speelt in het voordeel van de groepjes die nog wat rond kunnen draaien. Toch blijft het ook een kwestie van strook naar strook denderden, net zoals in bijvoorbeeld Parijs-Roubaix vaak het geval is.

etappe 9 tdf

De etappe begint om 13.35 uur en zal naar verwachting rond 18.00 uur finishen. Tadej Pogacar draagt nog altijd de gele trui, voor Remco Evenepoel.

Volg LIVE etappe 9 Tour de France 2024 in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw pagina!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws