Voorbeschouwing NK wielrennen 2024 | Tweemaal rood-wit-blauw voor het grijpen! Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing NK wielrennen 2024 | Tweemaal rood-wit-blauw voor het grijpen!

Voorbeschouwing NK wielrennen 2024 | Tweemaal rood-wit-blauw voor het grijpen!

Het NK wielrennen voor mannen en vrouwen zal dit jaar op dezelfde dag verreden worden, wat inhoudt dat je zondag de gehele dag - zowel in Arnhem als op TV - kunt genieten van het beste wat Nederland op wielergebied te bieden heeft. In de Leiderstrui blikt dan ook vooruit op de titelstrijd bij de mannen en vrouwen!

Het NK wordt dit jaar dus verreden in Gelderland, maar daar was in aanloop naartoe wel redelijk wat om te doen. Milieuorganisaties waren het niet eens met de passage over de Posbank, maar uiteindelijk zijn er compromissen gesloten. Zodoende gaat dit NK door onder de noemer het 'groenste kampioenschap ooit' en zijn publiek en bijvoorbeeld de TV-helikopters niet welkom in het gebied.

Aankomen doen we uiteindelijk dus in Arnhem, waar we opvolgers zoeken voor Dylan van Baarle en Demi Vollering. Van Baarle is er door een sleutelbeenbreuk niet bij bij de mannen, Vollering komt haar titel wel verdedigen.

Praktische informatie NK wielrennen 2024

In dit artikel

  • Laatste winnaars 
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars NK wielrennen mannen en vrouwen

2023 Dylan van Baarle / Demi Vollering
2022 Pascal Eenkhoorn / Riejanne Markus
2021 Timo Roosen / Amy Pieters
2020 Mathieu van der Poel / Anna van der Breggen
2019 Fabio Jakobsen / Lorena Wiebes
2018 Mathieu van der Poel / Chantal Blaak
2017 Ramon Sinkeldam / Chantal Blaak
2016 Dylan Groenewegen / Anouska Koster
2015 Niki Terpstra / Lucinda Brand
2014 Sebastian Langeveld / Iris Slappendel

Parcours, weer en tijden NK wielrennen 2024

Het NK start op de markt in Arnhem en zal finishen op de Zijpendaalseweg in diezelfde stad. Dit doet het na twee lokale rondes, die allebei meermaals afgewerkt moeten worden. De vrouwen krijgen zondag 155 kilometer voor de kiezen, terwijl de mannen de kaap van de tweehonderd net niet zullen halen: voor hen is er een parcours van 199 kilometer uitgetekend.

Enfin, na de start in Arnhem rijden de coureurs eerst in oostelijke richting langs plaatsen als Velp en Rheden. Het is in deze ronde dat de veelbesproken Posbank opdoemt, die dus meerdere malen bedwongen moet worden. Via Rozendaal trekken de renners en rensters vervolgens naar de tweede lus, die hen ook meermaals langs de meet voet.

Verder gaat het langs de trekpleisters van Arnhem, waar het niet helemaal vlak is. Echte hellingen doemen verder ook niet op, maar de opeenvolging van hellingen en bochten zal aan het einde vermoedelijk wel doorwegen in de benen.

nk 2024

Weer
Over het weer gaan de renners en rensters vermoedelijk weinig te klagen hebben op zondag. Er worden temperaturen van 22 graden Celsius verwacht in Arnhem, waar het amper gaat waaien en er ook weinig tot geen kans is op neerslag.

Tijden
Start vrouwen: 10.35 uur
Finish vrouwen: 14.21 uur
Start mannen: 12.40 uur
Finish mannen: 17.18 uur

Favorieten NK wielrennen vrouwen 2024

Bij de vrouwen doen vrijwel alle goede rensters mee, maar zoals bijna alle grote koersen is het vooral SD Worx-Protime wat de klok slaat. Zij doen met onder meer titelverdedigster Demi Vollering, de gemotiveerde Lorena Wiebes en zeer sterke rensters als Mischa Bredewold, Femke Markus, Femke Gerritse, Lonneke Uneken en Chantal van den Broek-Blaak mee.

Aan de andere kant heb je het Visma | Lease a Bike van Marianne Vos. Verder beschikt de geelzwarte ploeg ook nog over sterke dames als Riejanne Markus en Lieke Nooijen, de nummers één en twee van de tijdrit. Verder heb je ook nog onder meer Fem van Empel, Sophie Von Berswordt en Maud Oudeman, dus ook daar heb je een sterke selectie in de breedte.

marianne vos

Andere ploegen zijn er zeker ook, al hebben we nog niet de beschikking over een deelnemerslijst. Lidl-Trek met Shirin van Anrooij en Lucinda Brand bijvoorbeeld, maar ook types als Thalita de Jong (Lotto-Dstny), Amber Kraak (FDJ-Suez), Silke Smulders (Jayco AlUla) en Karlijn Swinkels (UAE) kunnen ver komen.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor het NK wielrennen vrouwen 2024?

Topfavoriet: Lorena Wiebes (SD Worx-Protime) en Marianne Vos (Visma | Lease a Bike)
Outsiders: Demi Vollering, Mischa Bredewold (SD Worx-Protime), Riejanne Markus (Visma | Lease a Bike) en Shirin van Anrooij (Lidl-Trek)
Long shots: Lucinda Brand (Lidl-Trek), Charlotte Kool (dsm-firmenich PostNL), Thalita de Jong (Lotto-Dstny), Femke Markus, Femke Gerritse (SD Worx-Protime), Fem van Empel, Lieke Nooijen (Visma | Lease a Bike), Amber Kraak (FDJ-Suez) en Karlijn Swinkels (UAE)

Favorieten NK wielrennen mannen 2024

Bij de mannen slaan er redelijk wat renners over. Zo vind je wereldkampioen Mathieu van der Poel van Alpecin-Deceuninck niet terug op de startlijst, evenals Tourgangers Fabio Jakobsen (dsm-firmenich PostNL), Wout Poels (Bahrain Victorious) en Wilco Kelderman (Visma | Lease a Bike). Titelverdediger Dylan van Baarle doet door een sleutelbeenbreuk ook niet mee.

Wie dan wel? Olav Kooij van Visma | Lease a Bike bijvoorbeeld, die met de gebroeders Van Dijke, Bart Lemmen, Koen Bouwman, Milan Vader en Loe van Belle zes man mee heeft in dienst. Kooij kan het afmaken in de sprint, maar de gebroeders Van Dijke en Bouwman zijn mannen die het goed kunnen doen via een ontsnapping.

1162903445

Andere snelle man aan de start is Dylan Groenewegen van Jayco AlUla, die Jan Maas en Elmar Reinders tot zijn dienst heeft. Verder kunnen Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost), Cees Bol (Astana Qazaqstan Team), David Dekker (Arkéa - B&B Hotels) en Mike Teunissen (Intermarché-Wanty) normaliter een sprintje rijden.

NK's werden de laatste jaren echter ook vaak beslist via een aanval. Lidl-Trek kan in dat scenario Daan Hoole en Bauke Mollema meesturen, terwijl TDT-Unibet met Hartthijs de Vries en Jelle Johannink ook sterke renners heeft. Sjoerd Bax (UAE-Team Emirates), Pascal Eenkhoorn (Lotto-Dstny), Timo Roosen (dsm-firmenich PostNL) en Oscar Riesebeek (Alpecin-Deceuninck) moeten het vermoedelijk ook op die manier doen.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor het NK wielrennen mannen 2024?

Topfavoriet: Olav Kooij (Visma | Lease a Bike) en Dylan Groenewegen (Jayco AlUla)
Outsiders: Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost), Cees Bol (Astana Qazaqstan Team), Mick van Dijke (Visma | Lease a Bike) en Mike Teunissen (Intermarché-Wanty)
Long shots: Tim van Dijke, Koen Bouwman, Milan Vader (Visma | Lease a Bike), Oscar Riesebeek (Alpecin-Deceuninck), Hartthijs de Vries (TDT-Unibet), Sjoerd Bax (UAE-Team Emirates), Bauke Mollema (Lidl-Trek), Pascal Eenkhoorn (Lotto-Dstny) en David Dekker (Arkéa - B&B Hotels)

TV NK wielrennen mannen 2024

De NOS doet zondag op NPO 1 live verslag van het NK wielrennen van de mannen en vrouwen. n de Leiderstrui verzorgt een liveblog en heeft mensen ter plekke voor de relevante info omtrent de koers.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws