Voorbeschouwing Bredene Koksijde Classic 2022 | Waaieren in De Moeren of sprinten aan de kust? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Bredene Koksijde Classic 2022 | Waaieren in De Moeren of sprinten aan de kust?

Voorbeschouwing Bredene Koksijde Classic 2022 | Waaieren in De Moeren of sprinten aan de kust?

Twee dagen na Nokere Koerse is het tijd voor de volgende Belgische semi-klassieker op de kalender: de Bredene Koksijde Classic. In de Leiderstrui maakte een voorbeschouwing voor deze koers voor sprinters!

Praktische informatie Bredene Koksijde Classic 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Bredene Koksijde Classic

2021 Tim Merlier
2020 Niet verreden
2019 Pascal Ackermann
2018 Álvaro José Hodeg
2017 Kristoffer Halvorsen
2016 Erik Baska
2015 Gianni Meersman
2014 Luka Mezgec
2013 Kenny Dehaes
2012 Fransesco Chicchi

Parcours, weer en tijden Bredene Koksijde Classic 2022

Voorbeschouwing Bredene Koksijde Classic 2022 | Waaieren in De Moeren of sprinten aan de kust?

Vlak, heuvelachtig, vlak. Zo kun je de Bredene Koksijde Classic in een notendop omschrijven. Beginnen doen we (uiteraard) in Bredene, waarvandaan de eerste tachtig kilometer plat als wat zijn. Dan komt het peloton bij de heuvelfase, met twee beklimmingen van de Kemmelberg en Monteberg en eenmaal de Rodeberg als scherprechters.

Deze heuvelachtige fase verspreidt zich over zo'n 25 kilometer, waarna het nog zo'n negentig kilometer in vlakke lijn naar de finish gaat. Dit gaat deels door De Moeren, bekende van de waaiers in Gent-Wevelgem en ook in deze Bredene Koksijde Classic. Op veertig kilometer van de finish komt het peloton op de plaatselijke ronde in Koksijde, waar de sprinters normaal gesproken wel aan hun trekken zullen komen.

Beklimmingen
84,5 km: Monteberg (500m a 6%)
86,5 km: Kemmelberg (1700m a 7,8%)
103,5 km: Monteberg (500m a 6%)
105,5 km: Kemmelberg (1400 m a 7,8%)
110,5 km: Rodeberg (1700m a 4,8%)

Weer
Het zal vrijdag zo'n 13 graden Celsius zijn aan de kust in Koksijde. Interessant is het om te zien hoe de wind in De Moeren staat: aan zo'n twintig kilometer per uur uit het noordoosten, terwijl de renners er in noordwestelijke richting doorheen trekken. Dit betekent wind in de zij, dus er is kans om wat te proberen.

Tijden
Start: 12.17 uur
Finish: Omstreeks 17.00 uur

Favorieten Bredene Koksijde Classic 2022

Op basis van zijn imposante zege in Nokere Koerse van woensdag is er maar één topfavoriet voor de Bredene Koksijde Classic: Tim Merlier liet zien dat hij momenteel goede benen heeft en verzilverde dat al midweeks. Alpecin-Fenix stuurt enkele sterke mannen mee en dat maakt van hen de te kloppen ploeg en van Merlier de te kloppen man.

Arnaud De Lie is een andere Belg die de afgelopen weken laat zien dat hij in uitstekende vorm steekt. De jonge renner van Lotto Soudal stond al enkele malen op het podium van mooie wedstrijden en zal ongetwijfeld tevreden zijn als hij daar vrijdag ook in slaagt.

Voorbeschouwing Bredene Koksijde Classic 2022 | Waaieren in De Moeren of sprinten aan de kust?
Tim Merlier mocht in zowel Tirreno-Adriatico als Nokere Koerse met champagne spuiten

Pascal Ackermann hadden we hier twee jaar geleden ook direct naar voren geschoven, maar de Duitser lijkt wat met zijn sprintsnelheid te sukkelen in zijn eerste maanden bij UAE-Team Emirates. Een landgenoot van hem, Max Walscheid van Cofidis, is getuige zijn tweede plek in Nokere Koerse wel uitstekend bezig.

Overige kanshebbers van de tweede lijn zijn Jon Aberasturi (Trek-Segafredo), Kristoffer Halvorsen (Uno-X), Matthew Walls (BORA-hansgrohe), Luca Mozzato (B&B) en Timothy Dupont (Bingoal Pauwels Sauces WB), terwijl we door valpartijen of ziekte nog vraagtekens hebben bij Jordi Meeus (BORA-hansgrohe), Cees Bol (Team DSM), Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic) en Arne Marit (Sport Vlaanderen-Baloise).

Bij waaiervorming of een interessante heuvelfase kunnen Jannik Steimle (Quick Step-Alpha Vinyl), Edward Theuns (Trek-Segafredo), Rasmus Tiller (Uno-X), Victor Campenaerts (Lotto Soudal) en Dries Van Gestel (TotalEnergies) wat leuks proberen.

TV Bredene Koksijde Classic 2022

De Bredene Koksijde Classic zal vrijdag te zien zijn op Sporza (Eén) en Eurosport (1 en de Player). De Belgische zender is er vanaf 14.30 uur bij, de specifieke sportzender vanaf 14.45 uur.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws