Voorbeschouwing Cadel Evans Great Ocean Road Race 2024 | Girmay tegen 2 ijzersterke blokken?! Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Cadel Evans Great Ocean Road Race 2024 | Girmay tegen 2 ijzersterke blokken?!

Voorbeschouwing Cadel Evans Great Ocean Road Race 2024 | Girmay tegen 2 ijzersterke blokken?!

Het Australische avontuur van een deel van het WorldTour-peloton loopt op zijn einde. Na de Tour Down Under en Surf Coast Classic is het komende zondag in Geelong nog tijd voor de Cadel Evans Great Ocean Road Race, uiteraard vernoemd naar de Australische wielerster. In de Leiderstrui brengt je er het nodige over bij!

De toeristische instanties in Australië kunnen hun hart ophalen met de wielerkoersen die er georganiseerd worden. Na de prachtige plaatjes rondom Adelaide in het zuiden van het land is het peloton nu naar de omgeving van Melbourne getrokken, waar in Geelong - tevens gastheer van het WK wielrennen in 2010 - nog op WorldTour-niveau gekoerst gaat worden.

Wie de erelijst van de Cadel Evans Great Ocean Road Race erbij pakt, ziet een tweespalt tussen sterke spurters en punchers. Vorig jaar won met dsm-firmenich-talent Marius Mayrhofer (inmiddels Tudor) iemand uit die eerste categorie, waarbij Dries Devenyns pre-covid de laatste Belgische winnaar was. Een Nederlander was er in Geelong nog niet aan het feest.

Praktische informatie Cadel Evans Great Ocean Road Race 2024

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Cadel Evans Great Ocean Road Race 

2023 Marius Mayrhofer
2022 Niet verreden
2021 Niet verreden

2020 Dries Devenyns
2019 Elia Viviani
2018 Jay McCarthy
2017 Nikias Arndt
2016 Peter Kennaugh
2015 Gianni Meersman

Parcours, weer en tijden Cadel Evans Great Ocean Road Race 2024

De 176 kilometer lange eendagskoers start en finisht in Geelong, in 2010 het strijdtoneel van het door de Noor Thor Hushovd gewonnen WK wielrennen. In de openingsfase moeten er wat heuveltjes bedwongen worden, die kansen bieden voor renners voor de vroege vlucht.

Vervolgens wordt er koers gezet richting Torquay, gelegen aan de kust. Daar wist Biniam Girmay donderdag nog de nieuwe koers Surf Coast Classic op zijn naam te schrijven. Nadien volgt er een stuk van ongeveer 25 kilometer langs de kust naar Barrow Heads, het tussenpunt richting de allesbeslissende lokale rondes in en rondom Geelong.

Het circuit is 16,5 kilometer lang en heeft de Challambra klim als zwaartepunt. Deze helling is met een kilometer niet lang, maar met bijna negen procent wel listig. Na deze helling volgt een korte afdaling, waarna de benen door een hellend stuk van zeshonderd meter aan 8,3 procent weer de verzuring in zullen schieten. Na de laatste passage van deze tweetrapsraket resteert nog zo’n vijf à zes kilometer in dalende lijn naar de finish, waar de winnaar dus de zegebloemen in ontvangst krijgt.

Voorbeschouwing Cadel Evans Great Ocean Road Race 2024 | Girmay tegen 2 ijzersterke blokken?!

Weer
Het is goed vertoeven in de omgeving van Geelong komend weekeinde. Zondag worden er temperaturen ruim boven de 20 graden Celsius verwacht, bij een matige zuidwestenwind. Regenen gaat het voor 99 procent zeker niet doen.

Tijden
Start: 11.10 uur (01.10 uur Nederlandse tijd)
Finish: 15.45 uur (05.45 uur Nederlandse tijd)

Favorieten Cadel Evans Great Ocean Road Race 2024

Na goed twee weken vertoeven in Australië is het onderhand wel duidelijk wie in vorm is en wie niet. Biniam Girmay behoort namens Intermarché-Wanty tot die eerste categorie en dat maakt hem één van de grote kanshebbers voor deze WorldTour-koers. Bini keert na deze Cadel Evans Great Ocean Road Race terug naar Eritrea, maar zal zijn periode in Australië nog maar al te graag willen afsluiten met een knal. In de Surf Coast Classic van donderdag bewees hij na enkele ereplaatsen in de Tour Down Under alvast dat hij het winnen nog niet verleerd is.

Girmay neemt het op tegen enkele sterke blokken, waarbij Israel-Premier Tech en INEOS Grenadiers er bovenuit steken. De ploeg uit Israël heeft met Stephen Williams de winnaar van de Tour Down Under in huis, maar met Corbin Strong ook nog iemand die het af kan maken middels een sprintje. De Nieuw-Zeelander moest ziek opgeven in de Australische rittenkoers, maar bewees donderdag met een tweede plek dat dat verleden tijd lijkt.

biniam girmay julian alaphilippe

INEOS Grenadiers is dus die andere sterke ploeg. Zij hebben met Jhonatan Narváez vermoedelijk één van de beste punchers in huis, maar met Filippo Ganna en Elia Viviani nog figuren die in de finale levensgevaarlijk zijn. Thuisploeg Jayco AlUla rekent dan weer op Caleb Ewan, maar die lijkt voorlopig nog niet écht op punt te zijn. Hetzelfde geldt logischerwijs voor Luke Plapp na zijn zware val in de Tour Down Under.

Of krijgen we een verrassing a la Mayrhofer? In die categorie zou Laurence Pithie van Groupama-FDJ na zijn goede Tour Down Under goed passen, maar met Milan Fretin (Cofidis), Emils Liepins (dsm-firmenich PostNL), Mathias Vacek (Lidl-Trek) en Max Kanter (Astana Qazaqstan Team) zijn er nog snelle jongens die wat onder de radar blijven. Quinn Simmons en Bauke Mollema zullen zich in aanvallende zin wel willen tonen namens de Lidl-Trek-ploeg, evenals de kwieke Willunga Hill-winnaar Oscar Onley van dsm-firmenich PostNL.

Voor de duidelijkheid: WorldTour-ploegen Visma | Lease a Bike, Bahrain Victorious, Decathlon AG2R, BORA-hansgrohe, Movistar, Alpecin-Deceuninck en UAE-Team Emirates zijn al terug naar Europa gereisd na de Tour Down Under en doen dus niet mee. Omdat de Cadel Evans Great Ocean Road Race (net zoals onder meer Dwars door Vlaanderen, Brugge-De Panne en Eschborn-Frankfurt) pas later is toegevoegd aan de WorldTour, hoeven teams van het hoogste niveau niet per se mee te doen in Australië.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor de Cadel Evans Great Ocean Road Race 2024

Topfavorieten: Biniam Girmay (Intermarché-Wanty) en Stephen Williams (Israel-Premier Tech)
Outsiders: Caleb Ewan (Jayco AlUla), Corbin Strong (Israel-Premier Tech), Jhonatan Narváez (INEOS Grenadiers) en Laurence Pithie (Groupama-FDJ)
Long shots: Quinn Simmons, Bauke Mollema (Lidl-Trek), Oscar Onley (dsm-firmenich PostNL), Elia Viviani, Filippo Ganna (INEOS Grenadiers), Milan Fretin (Cofidis), Max Kanter (Astana Qazaqstan Team) en Luke Plapp (Jayco AlUla)

TV Cadel Evans Great Ocean Road Race 2024

De eerste WorldTour-eendagskoers van 2024 wordt vanaf 03.00 uur Nederlandse tijd uitgezonden op de website van Eurosport.nl en via Discovery+, terwijl de finish rond 05.45 uur in de ochtend verwacht wordt. In de Leiderstrui komt op de vroege zondagochtend uiteraard met een verslag en de belangrijkste reacties.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws