Voorbeschouwing Clasica San Sebastián 2023 | Ayuso en Tourklanten willen Evenepoel van hattrick houden Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Clasica San Sebastián 2023 | Ayuso en Tourklanten willen Evenepoel van hattrick houden

Voorbeschouwing Clasica San Sebastián 2023 | Ayuso en Tourklanten willen Evenepoel van hattrick houden

We hebben het boek Tour de France 2023 nog maar amper afgesloten, of de volgende WorldTour-koers staat alweer op de rol. In het Baskenland wordt de zaterdag na de Ronde van Frankrijk traditioneel gestreden om de overwinning in de Clasica San Sebastian, waar In de Leiderstrui op vooruitblikt!

Amper één maand na het wielerfeest dat de Grand Départ van de Tour de France was in Bilbao is een deel van het wielerpeloton dus alweer terug in de Spaanse autonome regio. In San Sebastian welteverstaan, dat als aankomstplaats gastheer was van de door Victor Lafay gewonnen tweede rit van de Ronde van Frankrijk.

Traditioneel kruisen deelnemers en niet-deelnemers van La Grande Boucle de degens in de eendagskoers, waarbij de zege opvallend vaak naar dat tweede elan renners lijkt te gaan. Remco Evenepoel, winnaar in 2019 en 2022, zal in aanloop naar het WK en de Vuelta opnieuw als topfavoriet van start gaan.

Praktische informatie Clasica San Sebastian 2023

  • San Sebastian - San Sebastian (230,3 km)
  • Zaterdag 29 juli 2023
  • Deelnemers
  • Klassering: WorldTour

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Clasica San Sebastian

2022 Remco Evenepoel
2021 Neilson Powless
2020 Niet verreden
2019 Remco Evenepoel
2018 Julian Alaphilippe
2017 Michal Kwiatkowski
2016 Bauke Mollema
2015 Adam Yates
2014 Alejandro Valverde
2013 Tony Gallopin

Parcours, weer en tijden Clasica San Sebastian 2023

Ten opzichte van vorig jaar heeft de organisatie besloten om het parcours van de grootste Baskische eendagswedstrijd wat aan te passen. Zo is het parcours zes kilometer langer geworden, 230 kilometer in deze editie ten opzichte van 224 in de vorige. Daarbij zijn er ook wat veranderingen aangebracht als we naar de beklimmingen kijken.

Start en finish zijn uiteraard 'gewoon' in het Baskenland, maar daartussen kiest de organisatie op het eerste oog voor een nog steviger parcours, met name in de finale. Voor we daar komen, moeten de beklimmingen richting Meaga (3,5 km a 3,4%), Iturburu (6,6 km a 5,3%) en Alkiza (4,4 km a 6,2%) afgewerkt worden in de eerste wedstrijdhelft. Enkel die laatste zat er vorig jaar al in, maar het lijkt erop dat deze heuvels pas aan het eind van de rit door gaan wegen.

Bij de Jaizkibel beginnen we traditioneel aan de finale. Deze beklimming van 7,9 kilometer aan 5,6 procent is al sinds jaar en dag scherprechter in de Clasica San Sebastian. Wel ligt ie dit jaar een stuk verder van de finish, op honderd kilometer van San Sebastian beginnen we er namelijk aan. De combi met de loodzware daaropvolgende Erlaitz (3,8 kilometer aan 10,6 (!) procent) is niet veranderd, maar dat houdt in dat ook die beklimming verder van de aankomst ligt.

Op 48 kilometer van de meet (was vorig jaar nog 19 kilometer) overschrijden we voor een eerste maal de finish, om vervolgens de nieuwe Mendizorrotz-beklimming (4,1 kilometer aan 7,3 procent, maar een kilometer van 12,5 procent) aan te doen. Hierna volgt nog een tussenstuk van zo'n 25 kilometer, voor we aan de beslissende heuvel van Murgil Tontorra beginnen. Dit slotstuk is 2,1 kilometer lang en loopt aan gemiddeld 10,1 procent de lucht in, waarna we na een snelle afdaling zo aan de finish in San Sebastian zijn.

Voorbeschouwing Clasica San Sebastián 2023 | Ayuso en Tourklanten willen Evenepoel van hattrick houden

Beklimmingen
26,8 km: Meaga (3,5 km a 3,4%)
59,5 km: Iturburu (6,6 km a 5,3%)
78,8 km: Alkiza (4,4 km a 6,2%)
137,0 km: Jaizkibel (7,9 km a 5,6%)
157,0 km: Erlaitz (3,8 km a 10,6%)
193,3 km: Mendizorrotz (4,1 km a 7,3%)
222,2 km: Murgil-Tontorra (2,1 km a 10,1%)

Weer
Dat het altijd zo groen is in het Baskenland, heeft natuurlijk een reden: regen. Ook zaterdag wordt er - vooral aan het begin van de middag het nodige plenswater verwacht in het noorden van Spanje, bij een temperatuur van 23 graden Celsius.

Tijden

Start: 11.04 uur
Finish: ongeveer 16.50 uur

Favorieten Clasica San Sebastian 2023

Let op: de deelnemerslijst is nog niet officieel, dus er kunnen nog wijzigingen doorgevoerd worden.

De plaats op de kalender maakt dat de Clasica San Sebastian traditioneel één van de moeilijkste koersen is om te voorspellen. Veel renners haken in de dagen in de aanloop naar de Baskische koers tóch nog af of aan voor de klassieker, terwijl de vermoeidheid van de Tour de France ook op een andere manier toeslaat bij iedereen.

Wat dat betreft maakt de aanwezigheid van Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) het wat makkelijker, want dan hebben we in ieder geval een uitgesproken topfavoriet die we aan kunnen wijzen. De Belg wil zich via deze wedstrijd nog eens goed laten zien in aanloop naar het WK wielrennen, en de geschiedenis leert ons dat Evenepoel dan meestal wel op de afspraak is. Met onder meer Andrea Bagioli, Julian Alaphilippe en Pieter Serry beschikt hij over een uitgebalanceerde ploeg.

De concurrentie kan wel eens vanuit het kamp van UAE-Team Emirates komen, dat met Juan Ayuso iemand tegenover Evenepoel zet die hem later ook in de Vuelta zal treffen. Enige voetnoot is dat de Catalaan dinsdag viel in de slotfase van een andere wedstrijd. Ook Diego Ulissi en Marc Hirschi, dinsdag nog winnaar in het Baskenland, moeten een eindje kunnen komen namens de Emiratenploeg. Hirschi klopte in Ordizia Ben Healy van EF Education-EasyPost, nog zo'n renner die we zaterdag in de gaten moeten houden.

Voorbeschouwing Clasica San Sebastián 2023 | Ayuso en Tourklanten willen Evenepoel van hattrick houden

Dan de renners die na een Tour de France toch wel met wat vermoeidheid in de benen zullen starten. Basken als Mikel Landa, Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Alex Aranburu (Movistar), Ion Izagirre (Cofidis) en Omar Fraile (INEOS) zullen altijd met motivatie zitten, maar hoe zit dat met mannen die zich drie weken lang volledig hebben gegeven? In dat straatje plaatsen we Carlos Rodríguez (INEOS), Felix Gall (AG2R Citroën), Tiesj Benoot (Jumbo-Visma), ex-winnaar Neilson Powless (EF), Dylan Teuns (Israel-Premier Tech), Maxim Van Gils (Lotto-Dstny), Mattias Skjelmose en Giulio Ciccone (Lidl-Trek). Allemaal staan ze op de deelnemerslijst, maar of ze ook echt komen?

Romain Gregoire (Groupama-FDJ) is een man die we zeker ook in de gaten gaan moeten houden. De Fransman eindigde dit voorjaar op 20-jarige leeftijd al als achtste in Strade Bianche. Ook Ben Tulett (INEOSA Grenadiers) heeft het vermogen om zich hier te laten zien, terwijl oudgedienden als Bauke Mollema (Lidl-Trek, áltijd goed in deze koers), Romain Bardet (DSM-Firmenich) en Michael Woods (Israel-Premier Tech) het eerder van hun ervaring zullen moeten hebben.

Lorenzo Rota (Intermarché-Circus-Wanty) is nog zo'n kerel die fris aan de koers zou moeten beginnen, net als Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), de op dinsdag gevallen Michael Matthews (Jayco AlUla) en Maximilian Schachmann (BORA-hansgrohe).

Favorieten Clasica San Sebastian 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) en Juan Ayuso (UAE-Team Emirates)
Outsiders: Ben Healy (EF Education-EasyPost), Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) en Tiesj Benoot (Jumbo-Visma)

Longshots: Marc Hirschi (UAE-Team Emirates), Felix Gall (AG2R Citroën), Lorenzo Rota (Intermarché-Circus-Wanty), Bauke Mollema (Lidl-Trek), Romain Gregoire (Groupama-FDJ), Michael Woods (Israel-Premier Tech), Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) en Alex Aranburu (Movistar)

TV Clasica San Sebastian 2023

De Clasica San Sebastian is zaterdag live te zien via Eurosport 1 en VRT 1, alsook de online platformen van die zenders. Vanaf 15.00 uur kun je inschakelen voor de Baskische WorldTour-wedstrijd.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws