Voorbeschouwing GP de Wallonie 2021 | Niet voor het WK geselecteerde Belgen uit op revanche? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing GP de Wallonie 2021 | Niet voor het WK geselecteerde Belgen uit op revanche?

Voorbeschouwing GP de Wallonie 2021 | Niet voor het WK geselecteerde Belgen uit op revanche?

In de weken voorafgaand aan het WK probeert het gros van de renners de vorm nog wat aan te scherpen in onder meer de Grand Prix de Wallonie, die traditioneel op en rondom de Citadel van Namen verreden wordt. In de Leiderstrui maakte een voorbeschouwing voor de koers van woensdag.

In 2020 werd de GP Wallonie niet verreden door corona, waardoor de Let Krists Neilands (2019) nog altijd de laatste winnaar is van de wedstrijd. Hij hield destijds Jasper Stuyven en Jasper De Buyst af op de Citadel van Namen, een pracht van een heuvel in Wallonië.

Laatste winnaars GP de Wallonie

2020 Niet verreden
2019 Krists Neilands
2018 Jasper Stuyven
2017 Tim Wellens
2016 Tony Gallopin
2015 Jens Debusschere
2014 Greg Van Avermaet
2013 Jan Bakelants
2012 Julien Simon
2011 Philippe Gilbert

Parcours en tijden GP de Wallonie 2021

Voorbeschouwing GP de Wallonie 2021 | Niet voor het WK geselecteerde Belgen uit op revanche?

De GP Wallonie valt grofweg te verdelen in twee fases: een aanloopfase en de plaatselijke rondes rondom de Citadel van Namen, de scherprechter van deze race. Begonnen wordt er in Aywaille, waarna een heuvelachtige openingsfase de renners te wachten staat.

Vervolgens vlakt het voor het middenrif wat af, waar de vluchters waarschijnlijk vrij spel krijgen. Het is echter stilte voor de storm; de laatste 60 kilometer worden in en rondom Namen verreden, met de Tienne aux Pierres (3,4 kilometer aan 4,7 procent) en Citadel van Namen (2,2 kilometer aan 5 procent) als scherprechters. Op die laatste klim is ook de aankomst.

Tijden (woensdag 15 september 2021)
Start: 12.00 uur
Finish: Rond 17.20 uur

Favorieten GP de Wallonie 2021

Er staan negen WorldTour-teams aan de start in de GP Wallonie, wat indirect betekent dat er een hoop schoon volk meedoet. Greg Van Avermaet is op papier misschien de grootste naam aan de start, maar de rol van topfavoriet dichten wij toch toe aan Tim Wellens: net als Van Avermaet niet geselecteerd voor het WK en naar alle waarschijnlijkheid dus uit op revanche. Hetzelfde geldt voor Sep Vanmarcke.

Wie wel meedoet aan het WK zijn Tiesj Benoot en Victor Campenaerts, jongens die willen aanvallen in deze race. Ook Taco van der Hoorn zal in het offensief moeten om deze koers naar zijn hand te zetten. BORA-hansgrohe stelt Nils Politt op, de winnaar van de Ronde van Duitsland.

Voorbeschouwing GP de Wallonie 2021 | Niet voor het WK geselecteerde Belgen uit op revanche?

En dan zijn er nog de mannen die op een sprint zullen gokken: Christophe Laporte is zo iemand met een gruwelijke versnelling bergop. Ook Mads Würtz Schmidt (Israel Start-Up Nation) en Tosh van der Sande (Lotto Soudal) hebben een venijnige demarrage in huis, evenals Dorian Godon van AG2R Citroën Team.

Tot slot de outsiders, die we onder andere vinden in de vorm van Piet Allegaert (Cofidis), Aimé De Gendt (Intermarché), Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix), Warren Barguil (Arkea Samsic) en Rasmus Tiller (Uno-X).

TV GP de Wallonie 2021

In tegenstelling tot veel Belgische koersen wordt de GP Wallonie niet uitgezonden via Sporza. Op die manier is Eurosport de enige aanbieder van de wedstrijd, vanaf 15.30 uur op de Eurosport Player.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws