Voorbeschouwing GP la Marseillaise 2022 | Mollema mikt op goede seizoensopener Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing GP la Marseillaise 2022 | Mollema mikt op goede seizoensopener

Voorbeschouwing GP la Marseillaise 2022 | Mollema mikt op goede seizoensopener

Na Spanje is Frankrijk het volgende Europese koersland dat een wedstrijd organiseert in 2022. De GP la Marseillaise is traditioneel de Franse seizoensopener, met vaak een interessant wedstrijdverloop. In de Leiderstrui neemt alles nauwgezet door.

Praktische informatie GP la Marseillaise 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars GP la Marseillaise

2021 Aureliën Paret-Peintre
2020 Benoit Cosnefroy
2019 Anthony Turgis
2018 Alexander Geniez
2017 Arthur Vichot
2016 Dries Devenyns

2015 Pim Ligthart
2014 Kenneth Vanbilsen

2013 Justin Jules
2012 Samuel Dumoulin

Parcours, weer en tijden GP la Marseillaise 2022

Voorbeschouwing GP la Marseillaise 2022 | Mollema mikt op goede seizoensopener

Het parcours van de GP Marseillaise is licht anders dan afgelopen jaren, maar de aanpassingen die er zijn gedaan kunnen wel serieuze invloed hebben op het koersverloop en de uiteindelijke uitslag van de wedstrijd. De Route des Cretes, de zwaarste beklimming van de dag, is namelijk een stuk naar voren gehaald. Waar de top van deze beklimming afgelopen jaar nog op 28 kilometer van de aankomst in Marseille was, is die nu op 46,7 kilometer van de meet.

Wel moeten de renners in de laatste dertig kilometer nog de Pas d'Ouillier over, een beklimming van 7,7 kilometer aan 4,4 procent. De rest van het parcours van 170 kilometer is intact gebleven, met de Col de la Gineste (7,2 kilometer aan 3,1%) als laatste obstakel. De top van deze heuvel is op zes kilometer van de finish, waarna de laatste strook voornamelijk bergafwaarts loopt.

Voor de echte punchers is het naar voren halen van de Route des Cretes ongetwijfeld een gemis, terwijl de opportunisten brood zullen zien in de toevoeging van de Pas d'Ouillier. Ook de rappe mannen aan de meet zullen nog steeds mogelijkheden zien in deze race, doordat de scherprechter dus wat naar voren is gehaald. Het feit dat de wind in de lange laatste rechte lijn schuin op de kop waait, geeft hen ook wat extra mogelijkheden.

Beklimmingen
53,8 km: Pas de la Couelle (4,3 km aan 4,2%)
87,7 km: Col de Roussargue (3,4 km aan 3,2%)
110,4 km: Les Bastides (6,6 km aan 3,1%)
127,3 km: Route des Cretes (3,8 km aan 7,9%)
165,0 km: Col de la Gineste (7,2 km aan 3,1%)

Weer
De weersomstandigheden in Zuid-Frankrijk zijn zondag lekker te noemen. Briesje uit het noordwesten met een kracht van drie op de schaal van Beaufort, net onder de vijftien graden en een lekker zonnetje. Wat willen jullie nog meer, deelnemers?

Voorbeschouwing GP la Marseillaise 2022 | Mollema mikt op goede seizoensopener

Tijden
Start: 12.30 uur
Begin Route des Cretes: Ongeveer 15.50 uur
Finish: Ongeveer 16.55 uur

Favorieten GP la Marseillaise 2022

Wie een kijkje op de deelnemerslijst waagt, spot (als Nederlander tenminste) meteen de naam Bauke Mollema. De Groninger heeft - net als afgelopen seizoen - zijn zinnen gezet op een goed begin van zijn jaar, om te beginnen hier in Marseille, vlak bij zijn thuishaven Monaco. Bij Trek-Segafredo houden we ook Tony Gallopin, Toms Skujins en - wie weet - Mads Pedersen in de gaten.

De Franse ploegen zullen het Mollema en co echter hoe dan ook niet makkelijk maken. Cofidis stuurt kopmannen Bryan Coquard en Guillaume Martin, terwijl AG2R-Citroën Team tegen de verwachtingen in oud-winnaar Benoit Cosnefroy stuurt. Hij zou eigenlijk zijn opwachting maken op Mallorca, maar moest daar door een covid-besmetting een streep door zetten. De Fransman is echter op tijd hersteld en kan zondag aantreden. Bij de ploeg van Vincent Lavenu ook Clément Champoussin, ritwinnaar in de jongste Vuelta.

Voorbeschouwing GP la Marseillaise 2022 | Mollema mikt op goede seizoensopener
Benoit Cosnefroy is hersteld van een corona-besmetting

Connor Swift is, samen met Amaury Capiot, één van de pionnen van Arkéa Samsic. Bij B&B Hotels - KTM zullen ze hopen dat Franck Bonnamour zijn vorm van de Tour de France en Parijs-Tours in de benen heeft, want dan is ook hij een geduchte kanshebber. TotalEnergies rekent op Pierre Latour, Julien Simon en Edvald Boasson Hagen, terwijl Groupama-FDJ het met kopman Thibaut Pinot doet.

Door naar de ploegen uit het Midden-Oosten: UAE-Team Emirates heeft met Matteo Trentin, Alessandro Covi en Diego Ulissi de beschikking over drie kandidaten voor de overwinning, terwijl Israel-Premier Tech het met zes snellere mannen doet die allen op papier hun eigen kans zouden kunnen gaan. Mads Würtz Schmidt, Patrick Bevin, Guillaume Boivin, Daryl Impey, Sep Vanmarcke en Tom Van Asbroeck hebben allen in het verleden laten zien dat ze dit soort wedstrijden aankunnen.

Voorbeschouwing GP la Marseillaise 2022 | Mollema mikt op goede seizoensopener
Diego Ulissi: op papier één van de topfavorieten

EF Education-EasyPost stuurt haar voorjaarsploeg naar Marseille. Magnus Cort zou normaal gesproken misschien wel de topfavoriet zijn, maar hij kampte recent met wat problemen en liep daardoor een achterstand op. Alberto Bettiol is naar eigen zeggen wel in vorm, terwijl Michael Valgren en Ouwain Doull op een goede dag ook wel amok kunnen maken in deze koers. Valgrens mede-Scandinaviërs Tobias Johanessen, Rasmus Tiller en Kristoffer Halvorsen (Uno-X) zijn ook van de partij.

Ook Intermarché-Wanty Gobert (Georg Zimmermann en Aimé De Gendt) en Lotto Soudal (met een jonge selectie) treden aan in Zuid-Frankrijk, evenals de procontinentale ploegen Bingoal-Pauwels Sauces en Sport Vlaanderen-Baloise. Zij hebben met respectievelijk Milan Menten en Arne Marit jongens in hun gelederen die hier zeer goed overweg zouden moeten kunnen en misschien wel voor een verrassing kunnen gaan?

TV GP la Marseillaise 2022

De GP la Marseillaise is zondag te zien op de home of cycling, Eurosport. De Franse seizoensopener wordt vanaf 15.15 uur uitgezonden op Eurosport 2 en de Eurosport Player.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws