Voorbeschouwing GP Wallonie 2022 | Crossomstandigheden voor Van der Poel en co op Citadel van Namen Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing GP Wallonie 2022 | Crossomstandigheden voor Van der Poel en co op Citadel van Namen

Voorbeschouwing GP Wallonie 2022 | Crossomstandigheden voor Van der Poel en co op Citadel van Namen

Guess who's back? Mathieu van der Poel. Enfin, hij reed al enkele kermiskoersen, maar de GP Wallonie is toch zijn eerste échte koers in enkele weken. In de Leiderstrui neemt je mee naar de Citadel van Namen, waar we woensdag gaan finishen.

De GP Wallonie is toch wel een klassieke najaarskoers met een zeer herkenbare finish op de Citadel van Namen, waar we begin november ook het EK veldrijden gaan betwisten. Voor Van der Poel dus een ideale kennismaking om nog eens aan zijn WK-vorm voor Wollongong te werken in wedstrijdverband.

Christophe Laporte wist hier vorig jaar namens Cofidis de zege te behalen. In de jaren daarvoor zien we ook types als Greg Van Avermaet, Jasper Stuyven en Tim Wellens terug op de erelijst en dan weet je het wel: om deze koers te winnen, moet je over de nodige punch beschikken.

Praktische informatie GP Wallonie 2022

  • Woensdag 14 september 2022
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.Pro

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcous, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars GP Wallonie 2022

2021 Christophe Laporte
2020 Niet verreden
2019 Krists Neilands
2018 Jasper Stuyven
2017 Tim Wellens
2016 Tony Gallopin
2015 Jens Debusschere
2014 Greg Van Avermaet
2013 Jan Bakelants
2012 Julien Simon

GP Wallonie 2022: Parcours, weer en tijden

De GP Wallonie tikt woensdag net geen tweehonderd kilometer aan: in totaal moeten de renners 199,69 kilometer afwerken op hun stalen ros. Starten doen ze in Blegny, wat niet eens zo ver van de Nederlandse grens ligt. Vanaf daar trekt het peloton in zuidelijke richting, met onder meer de Cote de Trasenter (3,8 km aan 4,9 procent) en Cote de Wermobont (4,3 km aan 4,2 procent) als obstakels.

In die fase zal het aan de vroege vluchters van deze Grand Prix de Wallonie zijn, maar verkijk je niet op het aantal hoogtemeters dat er stiekem in gaat sluipen bij de coureurs. Enkele vlakkere stukken tussen de beklimmingen in zullen er echter voor zorgen dat het peloton redelijk gegroepeerd aan de laatste twintig kilometer zal beginnen, tenzij ene Mathieu van der P. een gekke dag kent en van ver gaat.

Op zo'n 18 kilometer van de meet begint het peloton aan de Tienne aux Pierres, een heuvel van drie kilometer aan 5,2 procent. Vervolgens komen ze via een plateautje bij nog een steile puist, om vervolgens in dalende lijn koers te zetten richting de vermaarde Citadel van Namen.

De Citadel van Namen, die altijd prachtige beelden oplevert, is met zijn drie kilometer aan 3,9 procent niet duizelingwekkend steil te noemen. Het eerste gedeelte ligt echter bezaaid met kasseitjes en dat is ook het punt waar het op zijn steilst is, om vervolgens nog uit te vlakken richting de meet. Hoe dan ook een spectaculaire aankomst!

Voorbeschouwing GP Wallonie 2022 | Crossomstandigheden voor Van der Poel en co op Citadel van Namen

Weer
Naar verwachting krijgen de renners te maken met omstandigheden die we normaal zien bij het veldrijden. Regen, veel regen en amper 18 graden: dat is wat de renners momenteel te wachten lijkt te staan op en rondom de Citadel.

Tijden
Start: 12.30 uur
Finish: 17.40 uur

Favorieten GP Wallonie 2022

Dit parcours, deze finish en dit soort omstandigheden: we kunnen niet om Mathieu van der Poel heen. De kopman van Alpecin-Deceuninck kan in Namen een antwoord geven op de prestaties van WK-concurenten als Tadej Pogacar, Wout van Aert (Canada) en Remco Evenepoel (Vuelta). Let bij de ploeg van MVDP overigens ook op Jasper Philipsen, een mooie joker.

Bij Israel-Premier Tech zijn ze op puntenjacht en dat betekent dat ze ook met de nodige ambitie naar Wallonië afreizen. Dylan Teuns is zeker een mooie kanshebber, terwijl Sep Vanmarcke na zijn overwinning in de Maryland Classic mogelijk de goede smaak te pakken heeft. Ex-winnaar Krists Neilands (2019) doet ook mee, evenals Jakob Fuglsang

Intermarché-Wanty-Gobert rekent op de mannen die het in Quebec en Montreal goed deden voor de ploeg. Biniam Girmay is op papier dé uitdager van Van der Poel, maar hij moest zondag ziek opgeven in Montreal. Zodoende deed Georg Zimmermann met een plek in de top twintig het uiterste in de zware Canadese wedstrijd, wat hem ook schaduwfavoriet maakt voor deze wedstrijd.

Voorbeschouwing GP Wallonie 2022 | Crossomstandigheden voor Van der Poel en co op Citadel van Namen

Cofidis vaardigt ook twee mooie coureurs af naar startplaats Blegny: Bryan Coquard en Axel Zingle. Die eerste werd door zijn ploeg uit de Vuelta gehaald om te scoren in dit soort wedstrijden, terwijl de tweede al het hele jaar indruk maakt in semi-klassiekers.

Warren Barguil en Amaury Capiot kunnen namens Arkéa Samsic voor de ereplaatsen gaan, terwijl Lotto Soudal hoopt op een mooi resultaat voor Victor Campenaerts en Jasper De Buyst. Movistar en BikeExchange-Jayco, die beiden ook strijden om de punten, rekenen op respectievelijk Gonzalo Serrano en Dion Smith.

Uno-X doet het dan weer met toptalent Tobias Halland Johannessen. Greg Van Avermaet en Clément Venturini vertegenwoordigen AG2R Citroën Team, terwijl Luca Mozzato (B&B), Julien Simon, Dries Van Gestel (TotalEnergies) en Marijn van den Berg (EF) ook bij de outsiders geplaatst mogen worden.

TV GP Wallonie 2022

De GP Wallonie is woensdag te volgen via de Eurosport Player. Vanaf 15.15 uur zullen er livebeelden zijn, tot aan de finish omstreeks 17.40 uur.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws