Voorbeschouwing Milaan-Turijn 2024 | Spurters uit de tweede lijn aan zet in voorproefje op La Primavera Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Milaan-Turijn 2024 | Spurters uit de tweede lijn aan zet in voorproefje op La Primavera

Voorbeschouwing Milaan-Turijn 2024 | Spurters uit de tweede lijn aan zet in voorproefje op La Primavera

Na de Tirreno-Adriatico trekken de meeste renners opnieuw naar huis om zich voor te bereiden op de rest van het voorjaar, maar voor degenen, die Italië niet kunnen loslaten, staat er nog woensdag 13 maart nog een lekker toetje te wachten: Milaan-Turijn.

De Italiaanse eendagskoers is van het niveau 1. Pro en kent op dezelfde dag concurrentie van de Vlaamse sprinterskoers Danilith Nokere-Koerse, dat van dezelfde koerscategorie is. In de Leiderstrui neemt je mee op verkenning door Noord-Italië en vertelt je alles wat je moet weten over Milaan-Turijn!

Praktische informatie Milaan-Turijn 2024

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Milaan-Turijn

2023 Arvid De Kleijn
2022 Mark Cavendish
2021 Primoz Roglic
2020 Arnaud Démare
2019 Michael Woods
2018 Thibaut Pinot
2017 Rigoberto Uran
2016 Miguel Angel Lopz
2015 Diego Rosa
2014 Giampaolo Caruso

Parcours, weer en tijden Milaan-Turijn 2024

Het parcours kent net zoals vorig jaar weinig verrassingen. Van bij de start in Rho gaat het in een rechte, maar vlakke lijn door de hoge vlaktes van de Po-rivier en door de rijstvelden. De heuvelzone begint vanaf kilometerpaal 89 en kent zijn zwaartepunt tijdens de tweede lokale ronde, wanneer de renners een klilmmetje van een kleine 4 kilometer aan negen procent van Rivara naar Prascorsano voorgeschoteld krijgen. De klim naar Colleretto Castelnuovo op dik 25 kilometer van het einde is iets minder steil, maar kan aanstoot geven om enkele snelle mannen in de problemen te brengen.

Nadien kunnen de sprinters namelijk amper nog uit de wielen gereden worden bergop, want na die laatste heuvel dalen we af richting aankomstplaats Salassa. De laatste drie kilometers zijn echter zeer lichthellend en gaan ook over dee gebruikelijke stedelijke obstakels zoals rotondes, verkeerseilanden en verhoogde inrichtingen, waardoor de nervositeit en de bijkomende kans op valpartijen ongetwijfeld hoog zal liggen.

parcours

Beklimmingen
Silva: 4,6 km a 3,9%
Prascorsano: 3,8 km a 7%
Colleretto Castelnuovo: 3,8 km a 3,9%

Weer
De renners in Tirreno-Adriatico worden tussen de twee grootsteden wel beloond voor hun doorzettingvermogen. Een stralende zon zou net onder de Italiaanse Alpen moeten opdoemen en het kwik geeft ook een mooie vijftien graden aan.

Tijden
Start: 11.30 uur
Finish: 16.00 uur

Favorieten Milaan-Turijn 2024

Net zoals vorig jaar wordt opnieuw een sprintersfestival verwacht in de straten van Salassa. Jammer genoeg is titelverdediger Arvid De Kleijn er niet bij. De snelle Nederlander van Tudor Pro Cycling, die afgelopen week nog een rit won in Parijs-Nice, kiest voor een sprintersduel tegen Jasper Philipsen, Tim Merlier en Gerben Thijssen in Nokere Koerse. Wel aanwezig is Casper van Uden. De dsm-firmenich PostNL-sprinter werd vorig jaar derde achter De Kleijn en Gaviria. Verder is het qua snelle mannen betreft ook uitkijken naar het Uno-X Mobility-duo Alexander Kristoff en Soren Waerenskjold, ene Mark Cavendish, Arnaud Démare en Davide Cimolai.

Voorbeschouwing Milaan-Turijn 2024 | Spurters uit de tweede lijn aan zet in voorproefje op La Primavera

Ook niet te onderschatten is de Franse all-rounder Axel Zingle. De voorjaarskopman van Cofidis kan zowel bergop als in de sprint uit de voeten, getuige zijn twee topvijfplaatsen in de Tirreno-massasprint. Bovendien zijn aanvallers wel degelijk niet kansloos op dit terrein. De aankomst mag dan sinds 2022 niet meer bergop, met drie stevige kuitenbijters in de laatste zestig kilometer kunnen types als Zingle en Marc Hirschi zeker iets forceren.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorietes voor Milaan-Turijn 2024?

Topfavoriete: Casper van Uden (dsm-firmenich PostNL)
Outsiders: Alexander Kristoff (Uno-X Mobility) en Axel Zingle (Cofidis)
Long shots: Arnaud Démare (Arkéa - B&B Hotels), Mark Cavendish (Astana Qazaqstan), Marc Hirschi (UAE Team Emirates), Soren Waerenskjold (Uno-X Mobility) en Davide Cimolai (Team Movistar)

TV Milaan-Turijn 2024

Milaan-Turijn en Nokere Koerse zitten niet in elkaars vaarwater, waardoor de Italiaanse eendagskoers ook uitgezonden wordt op Eurosport 1 en haar online kanalen. De uitzending begint om 14.20 uur, nadien kan u lekker in de zetel blijven liggen voor de Vlaamse kasseitjes.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws