Voorbeschouwing Nokere Koerse 2024 | Jakobsen, Merlier, Thijssen, Philipsen of toch De Kleijn? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Nokere Koerse 2024 | Jakobsen, Merlier, Thijssen, Philipsen of toch De Kleijn?

Voorbeschouwing Nokere Koerse 2024 | Jakobsen, Merlier, Thijssen, Philipsen of toch De Kleijn?

Na Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico is het tijd voor enkele mooie eendagskoersen. Zaterdag is er natuurlijk Milaan-Sanremo, maar op woensdag is het met Nokere Koerse en Milaan-Turijn ook een mooie wielerdag. In de Leiderstrui neemt je mee naar België, voor de voorbeschouwing van Nokere Koerse!

Als sprinterswedstrijd mag de organisatie van de Vlaamse koers opnieuw op een prachtig deelnemersveld rekenen, met onder meer titelverdediger Merlier. Verder is het ook interessant om te zien dat TDT-Unibet Cycling Team acte de présence geeft in Oost-Vlaanderen, evenals in totaal tien WorldTour-ploegen.

Praktische informatie Nokere Koerse 2024

  • Woensdag 13 maart 2024
  • Deinze - Nokere (188,1 km)
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.Pro

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Nokere Koerse

2023 Tim Merlier
2022 Tim Merlier
2021 Ludovic Robeet
2020 Niet verreden
2019 Cees Bol
2018 Fabio Jakobsen
2017 Nacer Bouhanni
2016 Timothy Dupont
2015 Kris Boeckmans
2014 Kenny Dehaes

Parcours, weer en tijden Nokere Koerse 2024

De renners krijgen iets minder dan 190 kilometer voor de wielen in deze editie van Nokere Koerse, waarvan circa 25 kilometer over de befaamde kasseien. De geschiedenis leert ons dat voornamelijk de laatste klinkers van belang zullen zijn. En dan hebben we het vooral over die kinderkoppen in de laatste honderden meters op Nokereberg.

De afgelopen jaren zijn er een aantal wijzigingen aangebracht in het parcours. De organisatie wilde toen namelijk met meer hindernissen voor meer schiftingmomenten zorgen. Zo werden de Wolvenberg en de Petegemberg in de eerste 75 kilometer aan het parcours toegevoegd. Deze beklimmingen zijn in de aanstaande editie dan weer uit het parcours gehaald, waardoor de Katteberg weer de eerste beklimming van de dag is. Verder zijn nog wat andere veranderingen waarneembaar, maar zijn het slechts kleine dingetjes en mogen ze amper een naam hebben. Het gaat immers vooral om die Nokereberg (350 meter aan 5,7 procent), die in totaal vier keer bedwongen moet worden (er zijn drie lokale omlopen in Nokere).

nokerekoerse

Beklimmingen
39,6 km: Katteberg (700 meter aan 6,3 procent)
54,9 km: Varent (800 meter aan 6,8 procent)
76,0 km: Hellestraat (1300 meter aan 3,8 procent)
80,4 km: Holstraat (900 meter aan 4,5 procent)
85,2 km: Petegemberg (500 meter aan 5,9 procent)
87,8 km: Fabriekstraat (500 meter aan 5,0 procent)
94,2 km: Nokerberg (350 meter aan 5,7 procent)
112,1 km: Lange Ast (500 meter aan 3,4 procent)
125,5 km: Nokereberg (350 meter aan 5,7 procent)
143,4 km: Lange Ast (500 meter aan 3,4 procent)
156,8 km: Nokereberg (350 meter aan 3,7 procent)
174,7 km: Lange Ast (500 meter aan 3,4 procent)
188,1 km: Nokereberg (350 meter aan 3,7 procent)

Kasseistroken plaatselijke ronde
Herlegemstraat (475 meter)
Lange Ast (400 meter)
Kloosterstraat (325 meter)
Lededorp (200 meter)
Huisepontweg (1.600 meter)
Wannegem-Dorp (275 meter)

Weer
Woensdagmiddag rijden de dienstdoende coureurs rond in fijne weersomstandigheden. Er waait een matige zuidwestenwind, terwijl het kwik oploopt tot zo'n dertien graden Celcius. De kans op neerslag is bovendien zeer klein. Kortom, genieten (en afzien)!

Tijden
Start: 12.55 uur
Finish: rond 17.00 uur

Favorieten Nokere Koerse 2024

Tim Merlier wist Nokere Koerse in 2023 en 2022 al te winnen en dus zou de man uit Wortegem-Petegem voor zijn derde opeenvolgende overwinning kunnen gaan. De spurtbom van Soudal Quick-Step wist dit seizoen al drie keer te zegevieren (twee keer in de AlUla Tour, drie keer in de UAE Tour), maar leek in de Tirreno dan weer niet op de afspraak. Merlier werd één keer tweede, maar kwam verder niet in de sprintersdebatten voor. Op de slotdag - een sprintmogelijkheid - gaf hij er zelfs de brui aan en dus is het maar de vraag of hij woensdag weer helemaal de oude is.

Het grootste gevaar voor Merlier komt uit Belgische hoek. Jasper Philipsen leek in het begin van zijn seizoen juist wat minder in vorm, maar liet in de Tirreno weer tekenen van verbetering zien. De Vlam van Ham schonk Alpecin-Deceuninck één ritoverwinning, maar moest ook meermaals de duimen leggen tegen Jonathan Milan. Terwijl de Tirreno verreden werd, werd natuurlijk ook Parijs-Nice verreden. Aldaar wist sprintrevelatie Arvid de Kleijn een etappe te winnen, al gaf ook de Nederlander van Tudor vroegtijdig op in de Koers naar de Zon. In de UAE Tour deed De Kleijn het ook uitstekend (drie keer tweede achter Merlier) en dus is hij een zéér geduchte opponent om woensdagmiddag rekening mee te houden. Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty) heeft dit seizoen al twee zeges op zijn conto staan. De Vlaming deed nog nooit eerder mee aan Nokere Koerse. In dat opzicht heeft hij dus een klein nadeel ten opzichte van andere sprinters, al lijkt het ergens ook een verwaarloosbaar verschil.

20240304pnc0135 aso billy ceusters
De Kleijn beschikt over goede papieren

Vooralsnog lijkt het nog niet het seizoen van Fabio Jakobsen, al mag je de Nederlander van dsm-firmenich PostNL nooit afschrijven. In 2018 won hij Nokere Koerse en dus zou het in 2024 een uitgelezen mogelijkheid zijn om precies daar zijn eerste seizoensoverwinning binnen te slepen. Ook Elia Viviani wist dit jaar nog niet te winnen. De Italiaan van INEOS Grenadiers weet echter met enige regelmaat een verrassing uit zijn hoge hoed te toveren. In een koers als Nokere Koerse - waar het bij veel coureurs dus gissen naar de vorm is - is Viviani nu net zo'n renner die dan opstaat en zich naar de overwinning haast.

De lijst met outsiders c.q. long shots is vrij lang, daar vrijwel iedere ploeg wel een redelijke sprinter/kasseivreter naar voren schuift. Bovendien hebben veel formaties twee troefkaarten. Denk dan bijvoorbeeld aan duo's als Pascal Ackermann-Hugo Hofstetter (Israel-Premier Tech), Milan Menten-Jarne Van de Paar (Lotto-Dstny) en Luca Mozzato-Jenthe Biermans (Arkéa-B&B Hotels). Verder noteren we als eventuele kanshebbers ook graag de namen van Stanisław Aniołkowski (Cofidis), Lewis Askey (Groupama-FDJ), Mathias Vacek (Lidl-Trek), Nils Eekhoff (dsm-firmenich PostNL), Timothy Dupont (Tarteletto-Isorex) en Erlend Blikra (Uno-X).

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor Nokere Koerse?

Topfavorieten: Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) en Arvid de Kleijn (Tudor)
Outsiders: Tim Merlier (Soudal Quick-Step), Fabio Jakobsen (dsm-firmenich PostNL) en Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty)
Long shots: Elia Viviani (INEOS Grenadiers)Luca Mozzato, Jenthe Biermans (beiden Arkéa-B&B Hotels), Stanisław Aniołkowski (Cofidis), Lewis Askey (Groupama-FDJ), Mathias Vacek (Lidl-Trek), Nils Eekhoff (dsm-firmenich PostNL), Milan Menten, Jarne Van de Paar (beiden Lotto-Dstny), Pascal Ackermann, Hugo Hofstetter (beiden Israel-Premier Tech), Timothy Dupont (Tarteletto-Isorex) en Erlend Blikra (Uno-X)

TV Nokere Koerse 2024

Eurosport (Eurosport 1 en Eurosport.com) en Sporza (VRT1) zenden de klassieker live uit. Vanaf 12.10 uur kunt u inschakelen op die kanalen, waar men begint met de vrouwenkoers (vanaf ongeveer 16.00 uur begint de herenwedstrijd op Eurosport).

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws