Voorbeschouwing NK wielrennen 2023 - mannen | Van der Poel en co moeten angel uit Jumbo-Visma halen Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing NK wielrennen 2023 - mannen | Van der Poel en co moeten angel uit Jumbo-Visma halen

Voorbeschouwing NK wielrennen 2023 - mannen | Van der Poel en co moeten angel uit Jumbo-Visma halen

Na tien jaar (!) keert het NK wielrennen komend weekeinde terug in Limburg, toch wel het walhalla voor de recreatieve Nederlandse fietsliefhebber. Na Kerkrade (2013, waar Johnny Hoogerland won) trekken we nu naar Sittard, waar In de Leiderstrui je al het nodige over bijbrengt!

De afgelopen drie jaar vond het NK plaats in Wijster, waar uiteraard de VAM-berg gelegen is. Mathieu van der Poel trok er het laken naar zich toe in coronajaar 2020, waarna Jumbo-Visma tweemaal won met Timo Roosen (2021) en afgelopen jaar Pascal Eenkhoorn (2021).

In de jaren daarvoor eindigden meerdere kampioenschappen in een sprint, met onder meer Dylan Groenewegen (2016), Ramon Sinkeldam (2017), Van der Poel (2018) en Fabio Jakobsen (2019) als winnaars.

Praktische informatie NK wielrennen mannen 2023

In dit artikel

  • Laatste winnaars 
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars NK wielrennen mannen

2022 Pascal Eenkhoorn
2021 Timo Roosen
2020 Mathieu van der Poel
2019 Fabio Jakobsen
2018 Mathieu van der Poel
2017 Ramon Sinkeldam
2016 Dylan Groenewegen
2015 Niki Terpstra
2014 Sebastian Langeveld
2013 Johnny Hoogerland

Parcours, weer en tijden NK wielrennen mannen 2023

Starten doen de coureurs rond het middaguur in Valkenburg, nabij het Shimano Experience Center. Vanuit die plaats worden ze op gang geschoten voor een 218 kilometer lange wedstrijd door Zuid-Limburg, waarin de sterksten naar verwachting zullen overblijven aan het einde.

In de eerste wedstrijduren zetten ze vanuit Valkenburg koers richting Vaals, waar het drielandenpunt gelegen ligt. Onderweg worden de belangrijkste Limburgse heuvels die we kennen uit de Amstel Gold Race aangedaan, met onder meer de Cauberg, Geulemerberg, Loorberg en de langste van allemaal, de Camerig.

Vanaf Vaals zetten we in noordwestelijke richting - met wind in de rug - koers richting de lokale omloop in Sittard, die iets meer dan negentien kilometer lang is voor de profs. Dit rondje moet in zijn geheel zes keer bedwongen worden. Het is dezelfde ronde als bij de vrouwen, nadat de organisatie een passage over de markt in Sittard om veiligheidsredenen heeft geschrapt.

Het venijn op het plaatselijke circuit zit hem in de staart, met de Kollenberg en Winrakerberg. Ook de Stokselweg en de laatste strook richting de finish op het Watersley Sport & Talent Park is allesbehalve te noemen, dus om te winnen zul je het een en ander over moeten houden voor de slotfase. De smalle wegen rondom Watersley kunnen het echter ook tactisch maken.

Voorbeschouwing NK wielrennen 2023 - mannen | Van der Poel en co moeten angel uit Jumbo-Visma halen

Weer
Dertig graden, wind mee vanuit Vaals naar Sittard en een prima zonnetje: veel drinken zal het devies zijn deze zondag, maar er zal hard gekoerst worden.

Tijden
Start: 12.30 uur
Finish: rond 17.35 uur

Favorieten NK wielrennen mannen 2023

We moeten eerlijk zijn: deze omloop is normaliter op de maat geschreven van Mathieu van der Poel. Korte, snedige hellingen, dat is toch waar de ster van Alpecin-Deceuninck in uitblinkt. 'Als ik start, is dat altijd om te winnen', klonk het dan ook vol vertrouwen uit de mond van de winnaar van de Baloise Belgium Tour.

Toch beseft ook VDP dat het niet makkelijk zal worden, zoals hij de afgelopen twee edities al ervaarde. 'Dit NK wordt voor mij een lastige wedstrijd om te winnen. Ik rijd daar tegen teams met soms wel twintig renners aan de start. Natuurlijk wordt het dan lastig om het daar allen tegen op te nemen. Ik ga het proberen en kijken wat de dag me brengt, maar het is voor niemand een geheim dat ik in het rood-wit-blauw naar de Tour wil.' Van der Poel heeft met Oscar Riesebeek, Ramon Sinkeldam en broer David drie ploeggenoten.

Met die uitspraak richting andere teams doelt Van der Poel voornamelijk op Jumbo-Visma, dat de afgelopen twee jaar zegevierde. Dit seizoen doen zij het met twaalf, met onder meer de rappe Olav Kooij (verlengde recent zijn contract), Tourklant Dylan van Baarle en gevaarlijke outsiders als Koen Bouwman en de gebroeders Mick en Tim Van Dijke.

Voorbeschouwing NK wielrennen 2023 - mannen | Van der Poel en co moeten angel uit Jumbo-Visma halen

Op een NK heb je ook altijd met eenlingen te maken en dat is dit jaar niet anders. Cees Bol (Astana Qazaqstan Team), Fabio Jakobsen (Soudal Quick-Step), Sjoerd Bax (UAE-Team Emirates), Mike Teunissen (Intermarché-Circus-Wanty), Daan Hoole (Trek-Segafredo), Ide Schelling (BORA-hansgrohe) en uittredend winnaar Pascal Eenkhoorn (Lotto-Dstny) moeten het in hun uppie doen, Julius en Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost), Nils Eekhoff/Tim Naberman (DSM) en Lars van den Berg/Bram Welten (Groupama-FDJ) zijn dan nog met twee.

Voor hen zal het een kwestie zijn van de race zoveel mogelijk ondergaan, scherp zijn en toeslaan op de momenten dat een kans zich voordoet. Met name Schelling, Eenkhoorn, Teunissen, Marijn en Lars van den Berg zouden op dit parcours wel in staat moeten zijn om een tijdje mee te kunnen.

Vanuit de 'lagere' niveaus houden we onder meer Frank van den Broek (ABLOC), Bart Lemmen (Human Powered Health), Joris Nieuwenhuis (Baloise Trek Lions) en Maikel Zijlaard (Tudor) in de gaten, al kan er zich op zo'n nationaal kampioenschap natuurlijk altijd een verrassing uit de hoge hoed komen.

Wie er niet zijn dan om uiteenlopende redenen? Onder andere Danny van Poppel, Bauke Mollema, Thymen Arensman, Jan Maas Dylan Groenewegen, Elmar Reinders, Wout Poels en Martijn Tusveld staan niet aan de start.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor het NK wielrennen vrouwen 2023?

Topfavorieten: Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) en Dylan van Baarle (Jumbo-Visma)
Outsiders: Olav Kooij (Jumbo-Visma), Ide Schelling (BORA-hansgrohe) en Pascal Eenkhoorn (Lotto-Dst g)
Long shots: Koen Bouwman, Mick van Dijke (beiden Jumbo-Visma), Sjoerd Bax (UAE-Team Emirates), Lars van den Berg (Groupama-FDJ), Mike Teunissen (Intermarché-Circus-Wanty), Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost) en Frank van den Broek (ABLOC)

TV NK wielrennen mannen 2023

De NOS doet zondag op NPO 1 live verslag van het NK wielrennen bij de mannen, in het middagprogramma van NOS Sport. In de Leiderstrui verzorgt een liveblog en heeft mensen ter plekke voor de relevante info omtrent de koers.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws