Voorbeschouwing EK gravel 2023 | Wie kroont zich bij afwezigheid van Van Aert en Van der Poel tot grindkampioen? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing EK gravel 2023 | Wie kroont zich bij afwezigheid van Van Aert en Van der Poel tot grindkampioen?

Voorbeschouwing EK gravel 2023 | Wie kroont zich bij afwezigheid van Van Aert en Van der Poel tot grindkampioen?

Liefhebbers van gravelwedstrijden kunnen begin oktober hun hart ophalen! In het weekend van 7 en 8 oktober wordt namelijk het WK gravel georganiseerd. Maar voor dat zover is, staat op 1 oktober eerst nog het EK gravel op het menu. In de Leiderstrui blikt alvast vooruit op letterlijk en figuurlijk 'zondag de eerste'!

Het EK gravel wordt niet alleen op zondag de eerste verreden. Het evenement geldt namelijk ook als allereerste Europees Kampioenschap gravel ooit! En om de zaken nog wat mooier (of ingewikkelder) te maken, dient de koers tegelijkertijd ook als BK gravel. Het mag in dat kader dus geen verrassing heten dat er vooral veel Belgen aan het vertrek staan in Oud-Heverlee.

Naast dat er zowel een Belgische als een Europese titel voor het grijpen ligt, speelt het EK gravel ook een belangrijke rol in aanloop naar het WK van volgend jaar. 'Het is ook een kwalificatie voor het wereldkampioenschap van 5 en 6 oktober 2024, waar iedereen in verschillende leeftijdscategorieën aan mee mag doen', zo valt te lezen op de site van de organisatie. Spektakel lijkt dus gegarandeerd, vooral omdat er verspreid over de verschillende categorieën maar liefst 1.667 deelnemers (!) meedoen.

Praktische informatie EK gravel 2023

In dit artikel

  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

EK gravel 2023: parcours, weer en tijden

'Op zondag 1 oktober zijn de Brabantse Wouden in en rond Oud-Heverlee het epicentrum van de gravelsport. De oudste wouden van België zijn een waar paradijs voor iedereen die houdt van onverharde gravelwegen, te midden van de monumentale bomen waar de mooiste holle wegen diep in het landschap snijden', zo omschrijft de organisatie het parcours, dat voor de heren elite en vrouwen elite respectievelijk 159 en 131 kilometer lang is.

Oud-Heverlee, gelegen op een steenworp afstand van Leuven, is de gemeente die als start- en finishlocatie dient. Het Zoet Water, een van de vele toeristische trekpleisters die de omgeving te bieden heeft, is zowel de start- als aankomstplaats. In principe zijn er slechts twee lussen uitgetekend, zijnde een lokale (kleine) lus van 28 kilometer in de richting van Leuven en een grote lus van 47 kilometer in de richting van Vossem en Tervuren. De mannen rijden eerst twee keer de lokale omloop, dan één keer de grote lus en vervolgens nog twee keer de lokale omloop. De vrouwen doen eigenlijk precies hetzelfde, ware het niet dat ze 'afsluiten' met slechts één keer de kleine lus. In totaal worden er zondag aardig wat hoogtemeters gemaakt. Dat zijn er naar schatting om en nabij de 1.500.

Zowel tijdens het afwerken van de grote als de kleine lus krijgen de dienstdoende coureurs hoofdzakelijk grindpaden voor de kiezen. Iedere deelnemer die ook een beetje van het uitzicht en de omgeving wil genieten, komt ook wel aan zijn of haar trekken in de Leuvense contreien. De deelnemers doorkruisen namelijk vrij regelmatig een schitterend bosgebied, met daarbij ook wonderschone meertjes en diverse flora en fauna.

Voorbeschouwing EK gravel 2023 | Wie kroont zich bij afwezigheid van Van Aert en Van der Poel tot grindkampioen?
De grote (links) en kleine (rechts) lus op het EK Gravel

Weer
De Belgische meteorologen voorspellen goed weer op zondag 1 oktober. Er lijkt 's middags geen vuiltje aan de lucht, terwijl het kwik zal oplopen tot zo'n 24 graden Celcius. Kortom, ideaal koersweer!

Tijden
Start elite mannen: 12.00 uur
Start elite vrouwen: 12.01 uur
Finish elite mannen: rond 16.30 uur
Finish elite vrouwen: rond 16.40 uur

Favorieten EK gravel 2023 - elite vrouwen

Er doen ongeveer tachtig vrouwelijke deelnemers mee bij de elite. Daarbij zitten een aantal opvallende alsmede interessante namen. Fem van Empel lijkt op voorhand de een van de favorieten. De 21-jarige renster van Jumbo-Visma is bijzonder veelzijdig, daar zij zowel in het veldrijden als op de weg goed uit de voeten kan. Die combinatie leidt als snel tot de verwachting dat zij zich ook op het 130 kilometer lange grindparcours in Oud-Heverlee van voren laat zien. Op het recent in Drenthe verreden EK wielrennen finishte Van Empel nog als achtste bij de beloften vrouwen. Met haar vorm lijkt het dus ook wel snor te zitten.

Over het EK wielrennen op en rondom de VAM-berg gesproken: Ilse Pluimers, de kampioen bij de beloften, doet ook mee aan het EK gravel. De jongere zus van Rick Pluimers heeft misschien nog niet al te veel ervaring op het onverharde, al verkeert ze in dusdanig goeden doen dat ze iemand is om zeker in ogenschouw te nemen. In de Antwerp Port Epic, een 1.1-koers die eveneens over gravelstroken voert, finishte de 21-jarige Nederlandse als dertigste.

Lees verder onder de foto!

Voorbeschouwing EK gravel 2023 | Wie kroont zich bij afwezigheid van Van Aert en Van der Poel tot grindkampioen?
Pluimers kroonde zich op de VAM-berg tot Europees kampioen bij de beloften

Lorena Wiebes geldt ook als serieuze gegadigde. De ijzersterke renster van Team SD Worx laat op de weg steeds vaker zien dat ze ook een stevig potje kan klimmen. En laat dat nu net goed van pas komen op de uitgestippelde route in Vlaams-Brabant, waar zij haar power goed kwijt kan. Namens SD Worx is ook het Italiaanse tweetal Elena Cecchini en Barbara Guarischi van de partij, die ook wel raad weten met een potje hardrijden.

Toen Pauline Ferrand-Prévot vorig jaar het WK gravel won, finishte Tiffany Cromwell als zesde. De 35-jarige Aussie is inmiddels een rot in het vak en weet maar wat goed hoe ze een varkentje als dit moet wassen. We staan er dus niet verbaasd van te kijken als de routinier als eerste de finish passeert. Bij een onlangs verreden manche uit de UCI Gravel World Series werd ze vierde, dus ze verkeert zeker in een goede vorm. In die manche racete de Poolse Karolina Migon naar een tweede plaats. Ook de Oost-Europese dame geeft acte de présence in Vlaanderen. Noteren maar!

Er staan (logischerwijs) bijzonder veel cross-figuren aan het vertrek van het EK gravel. Zij hebben als vanzelfsprekend een klein streepje voor op de rest, dus is het van belang om die namen neer te pennen. Wat betreft serieuze kandidaten gaat het dan naast Van Empel en Ferrand-Prévot om Denise Betsema, Marion Norbert Riberolle en Sanne Cant. En wat weet de ietwat in de vergetelheid geraakte Sophie de Boer bijvoorbeeld nog te presteren? De 26-jarige Tessa Neefjes is ook iemand die in wedstrijden als deze nooit uitgevlakt mag worden, al is het nog wel een beetje gissen naar haar vorm.

Favorieten elite vrouwen EK gravel 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriete: Lorena Wiebes (Nederland)
Outsiders: Elena Cecchini, Barbara Guarischi (Italië) en Fem van Empel (Nederland)
Longshots: Ilse Pluimers, Denise Betsema, Tessa Neefjes, Pauliena Rooijakkers, Yara Kastelijn (Nederland), Tiffany Cromwell (Australië), Sanne Cant, Marion Norbert Riberolle (België) en Karolina Migon (Polen)

Favorieten EK gravel 2023 - elite mannen

Bij de elite mannen staan er maar liefst 176 deelnemers aan de start. Daartussen vinden we zowel actieve profs als ex-profs. Tot die eerste categorie behoren heren als Philippe Gilbert, Niki Terpstra en Laurens ten Dam. Vooral de twee laatstgenoemden hebben zich de voorbije jaren heuse graveltenoren getoond. We verwachten echter niet dat zij zullen meedingen om een podiumplaats (maar zeg nooit nooit!). Ook YouTuber Douwe Doorduin, AD-columnist Thijs Zonneveld en Jan Bakelants doen mee aan het evenement. Voor hen geldt echter ook dat we ze wel in de top dertig verwachten, maar niet in de allerhoogste regionen van de uitslag.

Wie we bij afwezigheid van Wout van Aert zeer zeker wél voorin verwachten, zijn klasbakken als Thibau Nys, Jasper Stuyven en Gianni Vermeersch. Nys is één van de jongste deelnemers bij de elite, maar dat maakt hem niet minder favoriet. De zoon van Sven Nys is technisch dankzij zijn crosservaring en heeft ook op de weg flinke stappen gezet. Reken er maar op dat hij zich in voorbereiding op de veldritwinter nog wil tonen. Stuyven is bezig aan een prima jaar en zou dat zomaar eens wat meer glans kunnen geven met een Europese/Belgische graveltitel. Dat geldt ook voor Vermeersch, van wie we zeker weten dat hij het aankan. De 30-jarige ploegmakker van Mathieu van der Poel - die er overigens niet bij is - werd vorig jaar wereldkampioen.

Lees verder onder de foto!

Voorbeschouwing EK gravel 2023 | Wie kroont zich bij afwezigheid van Van Aert en Van der Poel tot grindkampioen?
Weet Nys er in Oud-Heverlee met de titel vandoor te gaan?

Vermeersch verwees op het WK van 2022 Daniel Oss, de trouwe compagnon van Peter Sagan - die er ook niet bij is - naar de tweede plaats. De ervaren Italiaan is waarschijnlijk gebrand op sportieve revanche, dus nemen we hem zeker mee in deze favorietenlijst. Dat geldt ook voor ervaren veldrijders als Joris Nieuwenhuis, Eli Iserbyt, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Quinten Hermans en Toon Vandebosch.

Kijken we nogmaals naar de deelnemende wegwielrenners, dan dichten we ook Tim Merlier, Oscar Riesebeek en Greg Van Avermaet enige kans toe. Dat geldt ook voor Florian Vermeersch, die medio september in de Super 8 Classic liet zien dat hij over een uitmuntende vorm beschikt. Dutch Maffia-boys Ivar Slik en Jasper Ockeloen zijn uiteraard gevestigde gravelnamen, maar we vermoeden dat zij zich fijner voelen bij een langer parcours (Unbound bijvoorbeeld).

Favorieten elite mannen EK gravel 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Thibau Nys en Jasper Stuyven (België)
Outsiders: Tim Merlier, Gianni Vermeersch (België) en Joris Nieuwenhuis (Nederland)
Longshots: Daniel Oss (Italië), Eli Iserbyt, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Quinten Hermans (België) en Oscar Riesebeek (Nederland)

TV-informatie EK gravel 2023

Sporza zendt het EK Gravel - een thuiswedstrijd dus - live uit op televisie. Vanaf 14.45 uur begint de uitzending (VRT 1). Eventueel is er ook een livestream beschikbaar, maar daar is nog geen definitieve duidelijkheid over doorgegeven.

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws