Hoogerland groeit uit tot parcoursbouwer in World Series Gravel: 'Omstandigheden kunnen bar en boos worden' Gravel
Gravel

Hoogerland groeit uit tot parcoursbouwer in World Series Gravel: 'Omstandigheden kunnen bar en boos worden'

Hoogerland groeit uit tot parcoursbouwer in World Series Gravel: 'Omstandigheden kunnen bar en boos worden'

Johnny Hoogerland bivakkeert al een aantal jaren na zijn wielerpensioen in het Oostenrijkse Velden. De 40-jarige ex-coureur runt er een pension en sindsdien is het fietsen in trek in de Oostenrijkse regio. Voor Hoogerland volgt er nu een nieuwe, bijzondere episode in zijn Oostenrijkse avontuur. Doordat hij de regio helemaal heeft uitgekamd, kent hij deze nu als geen ander. En laat Velden nu net onderdeel van de UCI World Series in het gravelrijden worden. Een en een is twee: de Zeeuw is de architect van de wedstrijd.

Door zijn vele ritjes met de gasten en op zichzelf kwam Hoogerland al gauw ook terecht op kleinere wegen en gravelpaden. Samen met zijn vrouw Gerda en zijn twee dochters is hij dus eigenaar van het pension, nu kwam daar laatst een taak bij. Op 7 april strijkt de serie aan gravelwedstrijden neer in Oostenrijk, Hoogerland werd gevraagd het parcours uit te tekenen. 'De toeristenorganisatie vertelde me dat men hier een eerste Oostenrijks World Series-evenement wilde. Toen nam ik contact op met Erwin Vervecken van de UCI', laat IJzeren Johnny weten aan De Telegraaf.

Terpstra, Hoogerland en Ten Dam willen zich plaatsen voor WK

Hoogerland fietst nog altijd veel, misschien wel meer dan in zijn laatste profjaren. Hij is dan ook topfit en won wereldtitels op de weg en bij het gravelen in de leeftijdscategorie 40-44 jaar. 'Ik fietste hier eerst alleen op de weg, maar was op zoek naar afwisseling en ben andere routes gaan verkennen. Toen kwam ik er achter dat er ook heel veel mooie gravelpaden zijn hier in de buurt.' Het parcours van het evenement is zo'n 49 kilometer. 'Het is niet een super moeilijk parcours, want je zit hier al gauw op 1000 meter hoogte en dan kunnen de omstandigheden bar worden.'

Qua aanmeldingen gaat het heel erg hard. 'We zitten al aan zo'n 900 inschrijvingen. Het is ook een eerste moment dat je je kan plaatsen voor het WK. Niki Terpstra, Ivar Slik, Laurens ten Dam, zij zullen er bij zijn en ik zelf uiteraard ook. Hopelijk kan ik wat hebben aan mijn parcourskennis', stelt de man die meermaals de Tour reed en in 2013 Nederlands kampioen werd op de weg.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws