Column: Is er leven na Tom Dumoulin voor Team Sunweb? IDL-producties

Column: Is er leven na Tom Dumoulin voor Team Sunweb?

Door Marijn van den Berge 31 oktober 2019 | 08:00


Het is dé overstap van de transferwinter van 2019/2020: Tom Dumoulin naar Jumbo-Visma. Een transfer die al langer borrelde en die Sunweb zelf een duw gaf door de knieblessure van Nederlands’ grootste superster vóór Mathieu van der Poel totaal verkeerd in te schatten. De ploeg is nu onthoofd en dus is de vraag: is er leven na Tom Dumoulin?

Het antwoord: ja, mits… Dumoulin is een prachtig product geweest van een jarenlang strikt regime bij Team Sunweb. Alles ging op exact de manier zoals de ploeg het wilde en elke stap werd met precisie uitgedacht én nagemeten. Dat heeft van een Maastrichtse vlinder een Nederlandse kolos op wielen gemaakt. Maar misschien heeft Sunweb wel verzuimd om met Dumoulin mee te groeien.

Sunweb is als het soort ouders dat hun kinderen uiterst streng opvoedt. Dat gaat de eerste tien, twaalf jaar redelijk goed, totdat het kind een eigen mening gaat vormen en een weerwoord krijgt. Op dat moment moet je als ouder kiezen: op dezelfde manier doorgaan met alle botsingen en spanningen van dien en ervan overtuigd blijven dat dat de juiste manier is. Of een klein beetje meebuigen, zodat je toch nog met elkaar door een deur kan.

Dumoulin is groot geworden bij Sunweb en vond in het laatste jaar amper draagvlak, waardering en een luisterend oor voor zijn mening, zijn visie en zijn wil, zo was de berichtgeving rondom de transfer. Ouderpaar Sunweb koos ervoor om niet met hun volgroeide zoon mee te buigen, met als gevolg dat hij voor zichzelf koos en de deur achter zich dichtsmeet.  De ploeg moet uithuilen en opnieuw beginnen, zonder ploegleiders Arthur van Dongen en Aike Visbeek, over wie we alleen maar kunnen gissen waarom ze een vertrek bij Sunweb kozen. De hele Sunweb-organisatie lijkt in ieder geval te verbrokkelen.

De koers die Sunweb volgend jaar vaart is duidelijk: jeugd. Ze kochten onder meer Alberto Dainese, Ilan Van Wilder, Mark Donovan en Thymen Arensman en promoveerden Nils Eekhoff, Felix Gall en Martin Salmon uit de jeugd. Dat komt bovenop de talenten als Robert Power, Sam Oomen, Michael Storer en Cees Bol die ze al hadden. Het resultaat is dat Wilco Kelderman met zijn 28 jaar één van de ouwe lullen binnen de ploeg is.

Is er leven na Tom Dumoulin? Ja, mits Sunweb wat flexibeler wordt. Al dit talent - van Van Wilder tot Marc Hirschi en van Eekhoff tot Jai Hindley - zal zich probleemloos aanpassen aan het regime van de ploeg. Ze weten amper beter. Maar wat als ze groot worden, een eigen mening krijgen en niet meer om elf uur thuis willen zijn? Dan wordt het van levensbelang dat Sunweb haar principes overboord durft te gooien, durft te luisteren en durft te schuiven in programma’s. Anders leiden ze alleen maar talent op om er vervolgens door om de oren te worden gereden, en is het elk jaar hetzelfde liedje: uithuilen en opnieuw beginnen. (Foto: Sirotti)

Marijn van den Berge (E-mail: marijn@indeleiderstrui.nl / Twitter: @Marijnvdberge97 )


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren


Meer nieuws