Nederlanders in Tour de France | Slechts zeven, maar kwaliteit druipt ervan af IDL-producties
IDL-producties

Nederlanders in Tour de France | Slechts zeven, maar kwaliteit druipt ervan af

Nederlanders in Tour de France | Slechts zeven, maar kwaliteit druipt ervan af

'Slechts zeven Nederlanders starten in de Tour', het is een quote die u de afgelopen dagen vast al eens bent tegengekomen. Het laagste aantal sinds 2007, who cares? Er staan zeven klasbakken aan de start, die Nederland goed zullen vertegenwoordigen! In de Leiderstrui licht ze stuk voor stuk uit, samen met hun taken en doelen.

Door het jammerlijke afhaken van Steven Kruijswijk verdween de achtste Nederlander afgelopen week van het deelnemersveld. Ook Niki Terpstra was voorzien om La Grande Boucle te betwisten, maar de Noord-Hollander is nog onvoldoende hersteld van zijn zware val in de coronabreak. Wat rest: een vijftal klimmers, een sprinter en een veldrijder.

Tom Dumoulin (Jumbo-Visma)

We beginnen met dé klepper vanuit Nederlands perspectief! Tom Dumoulin lijkt volledig terug te zijn en zal stiekem hopen op het gele tricot in Parijs. De Limburger is samen met Primoz Roglic kopman van Jumbo-Visma, en is mede door de onzekerheid rondom een aantal topfavorieten doorgeschoven tot een van de mannen waar zeker op gelet zal worden.

Tijdens zijn laatste deelname, in 2018, eindigde Dumoulin als tweede tussen Geraint Thomas en Chris Froome. De twee Britten zijn er dit jaar niet bij door fysieke achterstand, wat Dumoulin zal bekoren gezien het dal waar hij zelf vandaan komt. Hij werkte afgelopen maand in de Tour de l'Ain en de Dauphiné pas zijn eerste wedstrijdkilometers af na een absentie van een jaar.

Nederlanders in Tour de France | Slechts zeven, maar kwaliteit druipt ervan af

Tom Dumoulin moet het deze Tour doen zonder Steven Kruijswijk (foto: Wesley van Bavel/In de Leiderstrui)

Ploegleider Merijn Zeeman ziet de potentie bij zijn poulain en rekent hem zelfs al bij de topfavorieten. Zelf wil de renner van Jumbo-Visma zich nog niet wagen aan dat soort woorden, maar dat het de goede kant op gaat is wel duidelijk. 'De wedstrijden die ik heb gereden hebben mij dichter bij mijn topvorm gebracht.' Als iemand zijn lichaam goed kent, is het De vlinder van Maastricht wel. En dat belooft wat.

Bauke Mollema (Trek-Segafredo)

De tweede Nederlander die een goed klassement voor ogen heeft. Bauke Mollema deelt het kopmanschap van Trek-Segafredo met Richie Porte en gaf de afgelopen weken al blijk van hoogvorm. De Groninger pakte de vierde stek in een loodzware Ronde van Lombardije en reed ook in de Tour de l'Ain knap mee met de stoomtreinen van Team INEOS en Jumbo-Visma.

Mollema geeft aan zowel voor etappezeges als voor het algemene klassement te gaan. 'Ik wil mij mengen in het klassement, maar tegelijkertijd ook strijden voor etappes. In dit gekke jaar moet je iedere kans pakken die je pakken kunt. Ik steek in goede vorm en hoop dit te kunnen verzilveren in een goede Tour de France.'

Nederlanders in Tour de France | Slechts zeven, maar kwaliteit druipt ervan af

Bauke Mollema heeft zin in de Tour (foto: Sirotti)

Wout Poels (Bahrain McLaren)

Alweer zijn achtste Tour, maar de eerste in jaren met een andere insteek! Wout Poels verliet de INEOS-trein voor een vrije rol bij Bahrain McLaren in de hoop een ritzege in de Tour mee te kunnen pikken. De man uit Blitterswijck kon zich in aanloop naar de Tour nog niet onderscheiden, maar hoopt dat dit in de rit door Frankrijk zelf anders zal zijn.

'Ik heb een gok genomen door niet naar de Dauphiné te gaan, maar twee hoogtestages in te lassen. Op dit parcours zal het snel duidelijk zijn of dit de goede keuze is geweest', verwijst Poels naar het zware programma dat de renners te wachten staat. 'Misschien dat ik Mikel Landa, onze kopman, af en toe een handje moet helpen als hij in goede doen is. Maar in principe kan ik mijn kansen pakken als aanvaller.'

Cees Bol (Team Sunweb)

Het jammere aan de selectie van Cees Bol is dat het tot nu toe eigenlijk vooral is gegaan over het ontbreken van Michael Matthews. Menig wielervolger heeft zijn verbazing al uitgesproken over de absentie van de sterke Australiër, die ook nog eens in hoogvorm verkeert. Vergetende dat de sterke Bol ook een ultrasterke versnelling in huis heeft na een loodzware koers.

Het feit dat Bol slechts één koersdag (Milaan-Sanremo) in zijn benen heeft na de coronabreak, was een bewuste keuze. 'De Tour is dit jaar een wedstrijd waar je zonder risico aan de start wil verschijnen', liet zijn ploeg Sunweb aan In de Leiderstrui weten. Het is daarom wat gissen naar het vormpeil van de Noord-Hollander, maar het is duidelijk dat er potentie in zit. Door het ontbreken van Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen moet de Nederlandse wielerfan in de vlakke ritten letten op een grote renner in Sunweb-shirt.

Nederlanders in Tour de France | Slechts zeven, maar kwaliteit druipt ervan af

Kan Cees Bol ook in de Tour de witte trui bemachtigen in de eerste ritten? (foto: Sirotti)

Dylan van Baarle (INEOS Grenadiers

Als je in het nieuwe rood-zwarte shirt van INEOS Grenadiers mag opdraven in de Tour, ben je eigenlijk sowieso al een renner van A-klasse. Maar als je ook als één van de eersten op de startlijst wordt gezet, is het nog duidelijker wat voor potentie je hebt. Dylan van Baarle is ook dit jaar weer één van de pionnen die Egan Bernal aan zijn tweede Tourzege moet helpen.

Door het ontbreken van Chris Froome en Geraint Thomas gaat de volledige aandacht van de Voorburger, woonachtig in Monaco, uit naar Bernal. Ploegleider Servais Knaven verbaast zich alleszins over de ontwikkeling van zijn pupil, zo vertelde hij aan In de Leiderstrui. 'Niemand had verwacht dat Dylan zich zou ontwikkelen tot de goede klimmer die hij nu is. En er zit nog rek op.' Mooie woorden, wij zijn benieuwd hoe ver Van Baarle dit jaar mee kan in de bergen.

Robert Gesink (Jumbo-Visma)

Behoeft deze man nog enige introductie? Het cement tussen de stenen, de katalysator van de sterrenformatie van Jumbo-Visma; je kan Robert Gesink beschrijven zoals je wil. Oersterk, trouw en een hoge gunfactor, hij heeft alles wat een meesterknecht moet hebben.

Zelf heeft hij zijn klassementsambities al lang opgegeven, maar hij is ongelofelijk gegroeid in de knechtenrol. Tom Dumoulin en Primoz Roglic kunnen ook deze Tour weer rekenen op een betrouwbare knecht op het vlakke en in de bergen, die hen van water zal voorzien, op kop zal sleuren en mee de lijnen uitzet. Onmisbaar voor het team, maar ook voor de Nederlandse wielerfan die voor de tv zit.

Nederlanders in Tour de France | Slechts zeven, maar kwaliteit druipt ervan af

Robert Gesink, ervaren pion binnen Jumbo-Visma (foto: Sirotti)

Joris Nieuwenhuis (Team Sunweb)

Joris Nieuwenhuis is de Nederlandse verrassing op het deelnemersveld. Niet alleen voor het publiek, maar ook voor hemzelf kwam de Tourselectie plotseling. Hij reed namelijk nog nooit een wedstrijd langer dan negen dagen. 'Ik hoorde ineens dat ik de Tour zou rijden, dat was heel onverwacht. Het is een grote uitdaging, maar ik weet dat er een goede motor inzit en dat ik het aankan', vertelde hij aan Omroep Gelderland.

Nieuwenhuis krijgt een rol in de sprinttrein rondom Cees Bol, maar zal ook de aanvallers van de ploeg af moeten zetten in de heuvelachtige ritten. 'En dan proberen zelf op tijd binnen te komen in de bergritten. Er is wat onzekerheid, maar dat komt omdat ik de Tour nog nooit heb gedaan. Ik ben niet nerveus, kijk er juist ontzettend naar uit.' (foto's: Sirotti & Shootmetoo.nl/@remogino1)

Tom van der Salm ( t.vandersalm@indeleiderstrui.nl | @TomvanderSalm )

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws