Van der Poel kan voortborduren op mooie statistiek bij rentree op de weg IDL-producties
IDL-producties

Van der Poel kan voortborduren op mooie statistiek bij rentree op de weg

Van der Poel kan voortborduren op mooie statistiek bij rentree op de weg

Na een lange winter in het veld maakt Mathieu van der Poel zijn rentree op de weg in de Ronde van de Algarve. Wat mogen we daar van hem verwachten? In de Leiderstrui bekeek hoe de renner van Alpecin-Fenix bij zijn laatste discipline-schakelingen presteerde.

Antalya - 21 februari 2019

Nadat Van der Poel het complete veldrijdseizoen gedomineerd had, verlegde hij zijn focus op de voorjaarsklassiekers. Daarvoor besloot hij om eerst wat ritme op te doen in de Tour of Antalya. De verwachtingen waren, gezien het bescheiden deelnemersveld, best groot. Toch wist de toenmalig Nederlands kampioen op de weg probleemloos om te gaan met die druk: met verve won hij de massasprint in de eerste etappe.

Een probleemloze omschakeling dus, maar niet alles wat Van der Poel aanraakt kan in goud veranderen. Zoals hij zelf al aangaf, bleek de derde etappe te zwaar voor hem te zijn. Een 67e plek in de daguitslag leverde hem een uitzichtloze positie voor de eindzege op. Ook in de overige ritten liet hij het sprintwerk over aan zijn ploeggenoten. Wellicht omdat hij het gevaar van de sprints inzag na een hectische finale in de eerste etappe.

Albstadt - 17 mei 2019

Een prachtige reeks voorjaarswedstrijden met als absolute hoogtepunt de gewonnen Amstel Gold Race volgde. Van veel rust daarna bleek geen sprake, want een kleine maand later was het talent alweer te aanschouwen in een andere discipline: dit keer op de mountainbike. Dat Van der Poel weinig moeite kent met omschakelen werd hier opnieuw bewezen. Direct won hij op de Short Track in Albstadt, voor Lars Forster en veelvoudig wereldkampioen Nino Schürter.

Een paar dagen later was de coureur opnieuw succesvol, ondanks dat de zege uitbleef. Op het onderdeel Cross Country werd hij geklopt door Mathias Flückinger. Toch zal dat de pret niet hebben mogen drukken, want daar werd wel het olympisch ticket voor Tokio veiliggesteld. Dat mag zeker als een droomstart van zijn mountainbike-seizoen beschouwd worden.

Leknes - 15 augustus 2019

Ook op de mountainbike wist het multitalent de zeges aaneen te rijgen, maar daar stopte het succes niet voor Van der Poel. Op 15 augustus bevond hij zich voor het eerst weer sinds zijn zege in de Amstel Gold Race in het peloton op de weg. Even wennen aan de fiets? Nee hoor, want in de Arctic Race of Norway kon niemand aan hem tippen de eerste etappe.

Soms blijkt ook Van der Poel te kunnen verliezen en dat werd duidelijk in de tweede etappe. Deze keer was het Bryan Coquard die de Nederlander van de zege wist af te houden. Het bleek de laatste poging van hem om voor de zege te gaan, want de rest van de etappes bleek te zwaar. Hij eindigde daardoor op een 22e plek in de uitslag.

Ruddervoorde - 3 november 2019

Bijna iedereen weet wat er daarna gebeurde. Met hoge verwachtingen trok Van der Poel via de Tour of Britain naar het WK in Yorkshire. Hij liep de wereldtitel mis, maar deed dat met opgeheven hoofd. Hij voegde een aantal wedstrijden toe aan zijn programma en stelde zijn rentree in de cross uit. In Ruddervoorde leek dat zijn tol te eisen. Top oogde hij niet, maar hij won de wedstrijd wel 'gewoon'.

Zijn crossjaar ging vervolgens onverstoord verder. Met slechts één nederlaag op zak kan hij terugkijken op een geslaagde winter. Het zag er iets minder dominant uit dan het jaar ervoor en de flits ontbrak, zo vertelde hij zelf. Op het allerbelangrijkste moment van het jaar stond hij echter geen concurrentie toe: op het WK in Dübendorf werd duidelijk dat geen enkele veldrijder de illusie moest krijgen dat hij écht klopbaar is. Het was ook direct zijn afsluiting van het crossjaar.

Portimão - 18 februari 2020

Na een welverdiende pauze met een weekje skiën vertrekt Van der Poel met de wegfiets naar Portugal. Daar start zijn eerste test in het wielerpeloton. Zelf heeft hij aangegeven dat de Ronde van de Algarve slechts een middel is in opbouw naar de voorjaarsklassiekers, maar dat neemt niet weg dat er direct een kans ligt voor hem in de eerste etappe.

De rit naar Lagos leent zich namelijk voor een sprint, maar het parcours kent wel voldoende mogelijkheden om de wat minder klimmende spurtkanonnen in de problemen te brengen. Zo liggen er vlak voor de finish nog enkele heuveltjes gepland. Kan Van der Poel zijn statistiek doortrekken door hier óók weer te zegevieren?

Door: Jannick van der Hooft (jannick@indeleiderstrui.nl,Twitter: @jannick_der)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws