Vier redenen waarom Pogacar dit jaar de Tour de France kan winnen IDL-producties
IDL-producties

Vier redenen waarom Pogacar dit jaar de Tour de France kan winnen

Vier redenen waarom Pogacar dit jaar de Tour de France kan winnen

Waar er voor de favorieten voor de Tour de France massaal naar Team INEOS en Jumbo-Visma wordt gekeken, ligt er met Tadej Pogacar een gevaarlijke outsider op de loer. In de Leiderstrui zet vier redenen op een rij waarom de Sloveen dit jaar mogelijk al op het hoogste treetje in Parijs kan staan.

Waar Fabio Aru door UAE Team Emirates naar voren wordt geschoven als kopman voor de Tour en Pogacar een vrije rol krijgt toebedeeld, lijkt die rolverdeling eerder strategie dan een realistische bespiegeling van de verhoudingen tussen beide renners. Uit recente berichtgeving blijkt namelijk dat de ploeg graag de druk op de nog altijd maar 21-jarige Sloveen wil afhouden.

Wanneer we eerlijk kijken naar de recente prestaties van Aru en Pogacar, dan is het realistisch dat na een eerste Tourweek met verschillende bergetappes de Sloveen er beter voor zal staan dan de Italiaan. De laatste keer dat Aru sterk presteerde in een grote ronde, dateert alweer van de Tour de France van 2017, waarin hij een etappe won en vijfde werd in het klassement. Terwijl Pogacar minder dan een jaar geleden nog drie etappes won in de Vuelta en plaatsnam op het eindpodium.

1. Onbevangenheid Pogacar gevaarlijk en onvoorspelbaar wapen

De kans is dus groot dat Pogacar zijn kopman snel zal overstijgen en de druk van de ploeg wel op zijn schouders zal krijgen. Bovendien is de druk in de Tour de France altijd een veelvoud groter dan in andere wedstrijden. Pogacar heeft daarentegen wel bewezen dat de druk weinig vat op hem krijgt. Vorig jaar ging alles vanuit onbevangenheid en won hij met de etappe in Andorra misschien wel de zwaarste etappe van de Vuelta. Vanaf die dag ging hij ook meespelen om het podium. Voor menig jonge renner zou dat tot veel stress leiden.

Pogacar behield echter zijn onbevangenheid. In de volgende bergrit koos hij op de immens steile slotklim Los Machucos brutaal de aanval, won hij de etappe en bemachtigde de derde plaats. Door een iets mindere dag verloor hij zijn podiumplek, om die in de één-na-laatste etappe met een gewaagde aanval en solo overtuigend terug te pakken. Hij lijkt dus weinig stress te kennen, of er in ieder geval goed mee om te kunnen gaan. Daarnaast is het zijn eerste Tour de France en zullen de verwachtingen net als in de Vuelta niet heel hoog zijn.

Lees verder onder de foto.

Durft Pogacar in de Tour net zo onbevangen te koersen als in de Vuelta?

2. Pogacar kan rekenen op sterke ploeg, maar kan ook profiteren

Mocht Pogacar serieus meedoen in het klassement van de Tour, dan kan hij alvast rekenen op goede ondersteuning in de bergen. David de La Cruz en Jan Polanc zijn sterke renners die de Sloveen tot de finale kunnen steunen. Daarnaast is er Davide Formolo. Hij is misschien wel de beste ‘knecht’. Hoewel hij niet een pure klimmer is, zou hij op verschillende dagen met de beste vijftien à twintig klimmers mee moeten kunnen. En mocht Aru het niet als kopman kunnen waarmaken, dan is hij nog altijd een sterke hulp wanneer het bergop gaat. De ondersteuning is kortom goed te noemen.

Lees verder onder de foto.

Is kopman Aru straks de meesterknecht van Pogacar?

Bovendien hoeft het voor Pogacar ook niet beter. Team INEOS en Jumbo-Visma zullen voornamelijk het werk in de bergen op zich nemen, waardoor Pogacar alleen hoeft bij te blijven. Het biedt zijn ploeggenoten ook de mogelijkheid om zich in de eerste weken enigszins te sparen voor wanneer Pogacar eventueel de leiding zou bemachtigen.

3. INEOS en Jumbo-Visma strijden om een been, maar Pogacar gaat er mee heen?

We kijken er al sinds de winter naar uit, de strijd tussen Team INEOS en Jumbo-Visma. Er is al zoveel over geschreven, dat de overige kopmannen behoorlijk zijn ondergesneeuwd. Maar de vele aandacht voor de Britse en Nederlandse ploeg is zeker niet nadelig voor de rest, maar biedt juist kansen, zo ook voor Pogacar, want als hij aanvalt, zullen er niet veel knechten zijn die hem kunnen terugpakken.

Het zal dan al snel aan de échte kopmannen zijn, maar wie zal het doen? Dat er onderling wat strubbelingen zijn bij de kopmannen van INEOS mag alvast duidelijk zijn. Bij Jumbo-Visma lijken de verhoudingen op het eerste oog veel beter, maar daar gaf Kruijswijk ook al aan dat ze het liefst met drie man kort in het klassement de laatste week in willen. Als Jumbo-Visma en INEOS elkaar de eerste weken het wit uit de ogen kijken, dan kan het tot rare situaties leiden.

Mocht Pogacar zijn kenmerkende onbevangenheid ook in de Tour de France naar boven kunnen halen, dan zal hij een groot gevaar zijn voor de gevestigde namen. Pogacar koerst namelijk graag aanvallend en zou de meer conservatieve koerswijze van INEOS en Jumbo-Visma mogelijk kunnen doorbreken. Vanzelfsprekend zijn er voor de Sloveen nog andere concurrenten, maar die zouden juist als tijdelijke medestander kunnen dienen.

4. Niet leeftijd maar niveau Pogacar zal doorslag geven

Waar er deze eeuw voornamelijk de meer ervaren renners grote rondes wonnen, komen de jonge renners de laatste jaren steeds sneller aan de top. Egan Bernal zette het ultieme voorbeeld door zich vorig jaar op 22-jarige leeftijd te kronen tot één van de jongste winnaars van de Tour de France. Pogacar wordt een dag na de Tour 22 jaar. Bij een overwinning zou hij dus nog jonger zijn dan Bernal.

Lees verder onder de foto.

Wordt Pogacar een nog jongere Tourwinnaar dan Bernal?

Een jaar meer of minder zal echter niet noodzakelijk het verschil maken, wat vooral belangrijk is, is het niveau en dat zit bij Pogacar wel goed. In de Vuelta van vorig jaar toonde hij aan dat hij over drie weken constant kan presteren. Verder kon hij in drie zware bergetappes op imponerende wijze zijn directe concurrenten verslaan.

Daarnaast maakt Pogacar nog steeds progressie. Het begin van het seizoen was namelijk met het winnen van de Ronde van Valencia en de tweede plek in de UAE Tour ronduit indrukwekkend, met name de manier waarop. Waar Pogacar meedoet, is hij tegenwoordig kanshebber. Misschien komt de Tour van dit jaar nog net te vroeg, maar verrast mogen we gezien het afgelopen jaar niet zijn als er een bijna 22-jarige Sloveen op het hoogste treetje in Parijs staat. (Foto's: Shootmetoo.nl, @remogino1 / Sirotti)

Wilbert van der Velde

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws