Van der Poel wint na drie aanvallen solo op de kasseien van Grand Prix Denain Nederlanders
Nederlanders

Van der Poel wint na drie aanvallen solo op de kasseien van Grand Prix Denain

Van der Poel wint na drie aanvallen solo op de kasseien van Grand Prix Denain

Mathieu van der Poel heeft de Grand Prix de Denain gewonnen. Nadat hij eerder aangaf nog wat stijfjes te zijn na zijn val, was hij op de kasseien in Frankrijk veruit de sterkste. Met drie goed geplaatste aanvallen wist hij zijn concurrenten af te troeven.

Het eerste deel van de wedstrijd verliep rustig. Een grote groep van vijftien man reed lange tijd zo'n twee minuten voor het peloton uit. In deze kopgroep bevond zich Stijn Steels van Roompot-Charles, alsmede Lasse Norman Hansen en Jimmy Janssens van Corendon-Circus, de ploeg van Van der Poel. Het duurde lang voordat de koers losbarstte, de meeste ploegen koersten afwachtend.

Van der Poel valt aan

Met nog 41 kilometer te gaan brak het los. Verschillende aanvallen uit het peloton volgden, die werden gepareerd door Van der Poel. Alex Kirsch van Trek-Segafredo en Van der Poel kregen samen wél een gat. Met nog 36 kilometer te gaan vonden zij aansluiting bij de kopgroep, waar dus twee ploeggenoten van Van der Poel in zaten. Zij zetten zich op kop van deze groep, met als doel het gat op het peloton te vergroten. Op dat moment was dat gat 35 seconden.

Ondertussen zetten de mannen van Roompot-Charles zich op kop in het peloton, zij hadden de slag gemist. De twee ploegen streden hard, het verschil ging lange tijd op en neer tussen de 25 en de 40 seconden. Op twintig kilometer van de eindstreep moest Janssens laten lopen. Van der Poel had nog maar één knecht over. Gelukkig voor hem kreeg hij hulp van Kirsch, die het peloton ook niet wilde laten terugkomen.

Toen ook Hansen moest lossen werd er in het groepje vooraan naar elkaar gekeken, wat de voorsprong niet ten goede kwam. Van der Poel probeerde zijn medevluchters aangespoord te krijgen ook werk te verzetten, en kreeg zo vier mannen actief. Het verschil liep daarna langzaam terug, maar ook in het peloton wilde niemand een trap te veel doen. De spanning was om te snijden.

Van der Poel doet een tweede aanval

Op de volgende kasseienstrook, op twaalf kilometer van de finish, vond Van der Poel het mooi geweest. Hij viel aan en kreeg alleen Kirsh en Mihkel Räim mee. Die twee keken voornamelijk naar de Nerlands kampioen, maar deden zelf ook de nodige trappen op kop. Ondanks dat naderde het peloton. Bij het opgaan van de volgende kasseienstrook, met nog negen kilometer te gaan, was het verschil nog tien seconden. Op die strook plaatste Van der Poel wederom een aanval, waarbij hij zijn medevluchters achter zich liet.

Nu moest hij het in zijn eentje oplossen. Zeven en een halve kilometer strijd tegen het jagende peloton wachtten hem. Van zijn val in Nokere Koerse was niets meer te merken. Het peloton kon hem niets maken, in de kilometers na zijn aanval wist hij zelfs extra tijd te pakken. Zo kroonde hij zich tot winnaar. (Foto: Screenshot Eurosport)

Uitslag GP Denain 2019

1. Mathieu van der Poel
2. Marc Sarreau +0.03
3. Timothy Dupont "
4. Matteo Moschetti
5. Emiel Vermeulen
6. Justin Jules
7. Pierre Barbier
8. Bram Welten
9. Samuel Dumoulin
10. Romain Cardis


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws