Het mocht naam hebben; Van der Poel wint zinderende crosswedstrijd in Namen Veldrijden

Het mocht naam hebben; Van der Poel wint zinderende crosswedstrijd in Namen

Door Gerrit van Loon 22 december 2019 | 16:10


Mathieu van der Poel heeft de draad van het aan één rijgen van overwinningen helemaal opgepakt. Vorige week zaterdag in de Druivencross Overijsse eindigde hij achter Toon Aerts en Eli Iserbyt nog als derde. Een dag later won hij gewoon. Gisteren ook. In Namen eindigde VDP weer als eerste. 

In een spannende wedstrijd onder slechte weersomstandigheden (ofwel: echt crossweer!) bleef Aerts net niet Van der Poel voor. In de laatste ronde viel Aerts in de afdaling. Het werd één van de mooiste crosswedstrijden van dit seizoen. VdP begon op de tweede startrij en keek het in het begin eens rustig aan. Hij reed eerst rond plek vijf met uitzicht op koplopers Laurens Sweeck, Aerts, Lars van der Haar en Quinten Hermans, maar pakte al snel de leiding. Aerts schoof moeizaam mee. Iserbyt bleef achter, viel later uit en verspeelde in deze wedstrijd een goed eindklassement. 

Door de vele modder én boomwortels was het lastig goed sporen te pakken. Op de kinderkopjes was het zaak om tijd terug te pakken. Dat ging Aerts, met zijn grote vermogen, goed af. Het verschil met Van der Poel, die af en toe het voetje aan de grond moest zetten, werd gemaakt. Het leek erop dat Van der Poel een lekke voorband kreeg, maar hij trok gewoon door.

Van der Poel en Aerts gingen de strijd expliciet met elkaar aan. Aerts had zijn zinnen gezet op een overwinning in Namen. 'Die wil ik ooit op mijn palmares. Ik win misschien niet veel, maar als ik win zijn het altijd mooie crossen. Namen is ook zo'n cross die wat heroïsch heeft en absoluut past in mijn rijtje van mooie overwinningen. Hoe sneller, hoe liever ik hem heb’, zei hij voorafgaand aan deze wedstrijd.

Tweekamp tussen Van der Poel en Aerts

Van der Poel reed met kort achter hem Corné van Kessel in derde positie richting koploper. Aerts toonde zich in Namen echt de uitdager van Mathieu. Landgenoot Van Kessel werd bijgehaald door de sterk koersende Brit Tom Pidcock. De Belg en Nederlander maakte er op het einde een spannende tweekamp van. Ze zetten elkaar onder druk in het kleiige zand. Van der Poel versnelde op de nieuwe kasseienstrook. Aerts kon bij blijven. Zinderend hoe ze aan elkaar geklit zaten. Zij aan zij. Man tegen man. Twee mannen die de modder van glans voorzagen. Van der Poel reed vlak voor het einde weer lek. Aerts viel in de laatste, negende ronde, in een gevaarlijk afdaling. Uiteindelijk kwam Van der Poel als nummer één over de finish. (foto: Joren Ooms/In de Leiderstrui).

Uitslag Namen mannen 2019

1. Mathieu van der Poel
2.  Toon Aerts 
3. Corné van Kessel 
4. Tom Pidcock
5. Tim Merlier
6. Lars van der Haar
7. Michael Vanthourenhout
8. Marcel Meisen
9. Laurens Sweeck
10. Thijs Aerts

Lees 2 Reacties

Tags:

Reacties

Poelwinst
22 Dec 2019 om 23:25

De hele cross leek wel Badr tegen Rico inclusief de plotselinge val waardoor de wedstrijd beslist werd. Het interview na afloop met Mathieu verliep een stuk rustiger dan met Rico want de enige pannenkoek daar was de parcoursbouwer.

echte kenner
22 Dec 2019 om 17:09

Mooiste cross die ik ooit gezien heb, had VdP en Aerts beide al 5x afgeschreven maar dan gebeurde er weer iets onverwachts en kwamen ze weer bij elkaar. Pracht parcours, loodzware en onvoorspelbare wedstrijd.

Reageer


Meer nieuws