Anti-climax in Herentals: Van der Poel klopt Van Aert na lekke achterband in slotronde Veldrijden
Veldrijden

Anti-climax in Herentals: Van der Poel klopt Van Aert na lekke achterband in slotronde

Anti-climax in Herentals: Van der Poel klopt Van Aert na lekke achterband in slotronde

Mathieu van der Poel heeft de cross in Herentals op zijn naam geschreven. Na een intense strijd met Wout van Aert kwam het aan op de slotronde en daarin reed Van Aert lek. Van der Poel kon solo naar de zege, voor een teleurgestelde Van Aert.

De beste start van de dag was voor Lars van der Haar. Het rood-wit-blauw dook als eerste het veld in, met Van der Poel en Van Aert al keurig in tweede en derde positie. Het veld werd op een lint getrokken richting de eerste beklimming van de loeisteile ski-berg. Hier werd verrassend het verschil gemaakt door Jens Adams, die indrukwekkend hard omlaag denderde en zich plots in een groepje van drie bevond met Van der Poel en Van Aert.

De Belg van Jumbo-Visma had voor eigen publiek wel goesting en nam in de eerste ronde stevig over. Op die manier reden ze met z'n drieën een gaatje bijeen op drie achtervolgers: Van der Haar, Eli Iserbyt en Pim Ronhaar. Van Aert mindere geen moment vaart en stoof ook in de tweede ronde door op kop. Op de tweede loop-beklimming van de ski-berg was het dan Van der Poel die een eerste stoot uitdeelde. De drie vooraan waren echter aan elkaar gewaagd, ook al bleef Van der Poel even flink geven.

Van Aert en Van der Poel rijden dan toch weg

De eerste twee rondes werden zodoende binnen een klein kwartiertje afgewerkt en nu was het weer Van Aert die niet wenste te tempoliseren. Het gat naar Iserbyt, Van der Haar en Ronhaar groeide naar zo'n vijftien seconden. Het tempo bleef moordend, waardoor de veer bij Adams logischerwijs dan toch brak vooraan. Hij kon niet mee toen Van Aert andermaal naar beneden dook in de afzink en zo hadden we in ronde drie de twee gedroomde leiders bij elkaar. Van Aert deed van hen het meeste kopwerk, Van der Poel leek simpel te kunnen volgen. Hij kondigde voor de start al aan dat hij misschien weleens een andere tactiek kon gebruiken, namelijk volgen.

Achter de voorste twee zat Adams, die nog allerminst uit het zicht was in ronde vier. Ronhaar en Iserbyt hadden zich op hun beurt losgereden van Van der Haar. Richting de vierde keer bergop lopen was het Van der Poel die op kop kwam. Hij besloot de materiaalpost door te karren, terwijl Van Aert een nieuwe Cervélo ging halen. Plots hadden we een gat, voor het eerst in de wedstrijd. Van der Poel trok uiteraard door en deed Van Aert even flink pijn. De Belgisch kampioen slaagde er echter in om weer in het wiel te komen. Halweg cross, nog vier rondes te gaan!

Leuke strijd om plek drie, status quo bij Van der Poel en Van Aert

Terwijl Iserbyt en Ronhaar zich bij Adams voegden (en na een val van Adams zelfs bij hem wegreden), was het Van der Poel die aan het front de kop behield. Het was wachten op die échte stoot, want tot dusverre was het louter een ontzettend hoog tempo rijden. Van Aert nam halverwege ronde vijf weer over en liet de dijen eens spreken. Van der Poel bleef geconcentreerd in het wiel zitten. In dat opzicht was er even meer spanning bij de strijd om plek drie, waar Iserbyt de overhand nam en solo wegreed van de rest. Hij kwam na vijf rondes op 44 seconden door van de leiders. Ronhaar en Van der Haar volgden op 54 tellen.

Terwijl Van der Haar na zes rondes de oversteek maakte naar Iserbyt en zo de strijd om plek drie spannend hield, bleef het bij Van der Poel en Van Aert status quo. Wie durfde al iets in de voorlaatste ronde? Het was van Aert die richting de loopklim op de pedalen ging staan. Hij zette nog eens een beetje druk, maar nog steeds wekten de twee de indruk dat ze het achterste van hun tong nog niet lieten zien. Alles op de laatste ronde dan maar, met ook Van der Haar en Iserbyt die nog iets hadden om voor te knokken!

Wachten, wachten, wachten, in hoeverre je al kan spreken van wachten als er constant druk op de benen staat. Van Aert had de kop in de strijd om plek één, Van der Haar die in de strijd om plek drie. Van Aert pokerde, kon natuurlijk op zijn sprint rekenen en dus reden de twee op rustig tempo naar de laatste keer ski-berg. Eén keer omhoog lopen, één keer omhoog fietsen en twee keer naar beneden denderen. Van Aert zette druk en wachtte de aanval van Van der Poel niet af. Ski-berg gehad, nog geen verschil...

Het kwam allemaal aan op de laatste technische stroken, maar het eindigde allemaal in een anti-climax. Op het moment dat Van der Poel er vol voor ging, wilde Van Aert volgen en dat gebeurde niet. Lekke achterband, weg strijd! Van der Poel wachtte uiteraard niet, Van Aert schudde het hoofd. 4-3 in onderlinge confrontaties dit jaar, nog wel in het voordeel van Van Aert. Donderdag in Koksijde het volgende hoofdstuk!

Uitslag X2O Trofee Herentals 2022 mannen

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws