Maken Hermans, Iserbyt en Van der Haar kans tegen enige Namen-specialist Vanthourenhout? Veldrijden
Veldrijden

Maken Hermans, Iserbyt en Van der Haar kans tegen enige Namen-specialist Vanthourenhout?

Maken Hermans, Iserbyt en Van der Haar kans tegen enige Namen-specialist Vanthourenhout?

Zondag 6 november strijden de elite mannen in Namen om de Europese titel veldrijden. Het parcours in de Waalse plaats mag één van de meest uitdagende van het veldritcircuit worden genoemd. Met Mathieu van der Poel, Tom Pidcock en Wout van Aert ontbreken de nodige wereldtoppers. Kunnen verwachte namen als Lars van der Haar, Eli Iserbyt en Quinten Hermans profiteren, of blijkt het parcours in Namen te lastig voor hen. In de Leiderstrui duikt in de resultaten van het drietal in de cross van Namen.

Een crosser die enkel van een snel en technisch rondje houdt, zal zondag zeker niet aan de voorwacht worden verwacht in de cross van Namen. De ronde op het EK lijkt grotendeels op de vorige edities van de cross. Meteen vanuit de start wacht de crossers een venijnige strook bergop, die de benen gelijk al lichtjes in de fik kan zetten. Vervolgens is het veel op en af. Daarnaast vormt de schuine kant een essentieel punt van de cross, wat zorgt dat een kandidaat winnaar naast een hoog vermogen ook het technische aspect van de cross onder de knie moet hebben. Ook moet rekening worden gehouden met het weer. Zo wordt er regen verwacht, wat de cross nóg veel zwaarder zal maken.

Toppers ontbreken in Namen 

De Citadelcross in Namen mag toch wel de grote speeltuin worden genoemd van Van der Poel. De Nederlander won de cross maar liefst vijf keer. Hij zit – na een lang wegseizoen – echter nog in de voorbereiding op de cross en zal mogelijk pas eind november aan wedstrijden deelnemen. Om dezelfde reden ontbreken ook Van Aert en Pidcock. Een andere crosser die je altijd voor een goede prestaties mocht aankruisen in Namen is Toon Aerts. Hij is er dan weer door een dopingzaak niet bij.

Afgaande op de voorbije edities houden we dan nog maar één echte Namen-specialist over: Michael Vanthourenhout. In de voorbije vier edities zette de Belg een mooie reeks neer: achtste, vijfde, vijfde, zevende, vierde en eerste. Als titelverdediger van de cross in Namen staat Vanthourenhout niet zozeer in de spotlights als topfavoriet voor zondag, maar de resultaten uit het verleden wijzen uit dat het een flinke opgave gaat worden voor Iserbyt, Hermans en Van der Haar om te winnen, zeker als Vantourenhout gevrijwaard blijft van pech.

Wat presteerden Van der Haar, Hermans en Iserbyt eerder in Namen

Van der Haar rijdt intussen al een tijdje mee bij de elite en heeft zodoende een mooie reeks uitslagen in de cross van Namen staan achtste, vijfde, tweede, vijfde, negentiende, tiende, zesde, zesde en twaalfde. Afgaande op deze resultaten kan je niet stellen dat het parcours in Namen voor de Nederlander gemaakt is, wel bieden de tweede plek maar ook de klasseringen rond de top vijf hoop voor Van der Haar. Zeker gezien de nodige klasbakken verstek laten gaan, mag het verdedigen van zijn Europese titel als haalbaar worden gezien. Bovendien verkeert hij in geweldige vorm. Nadat twee lekke banden hem van een verdiende overwinning in de Superprestige van Ruddervoorde hielden, was hij maandag de sterkste in de Koppenbergcross.

Dan gaan we verder met Hermans. Hij heeft een kortere reeks aan uitslagen in Namen dan Van der Haar, maar nog altijd vijf deelnames: tiende, dertiende, vijftiende, vijfde en vierde. Bij Hermans vallen vooral de resultaten uit zijn twee vorige deelnames op. Bij beiden gelegenheden was enkel Vanthourenhout – van het deelnemersveld voor het EK – sterker. Hermans mag dus zeker hoop koesteren voor een medaille.

Dan nemen we van de ‘topfavorieten’ nog Iserbyt door. Hij heeft allesbehalve een fijne relatie met de cross in Namen. Het dieptepunt was in 2019 toen hij als leider in de Wereldbeker startte maar onderkoeld moest opgeven. Een 31ste plaats een jaar later was niet veel beter, maar de cross van vorig jaar zal hem wat vertrouwen geven voor het EK. Toen finishte hij als vijfde. Weliswaar op twee minuten van Vanthourenhout, toch toont het aan dat hij een korte uitslag in Namen kan rijden.

Regen grootste gevaar voor Iserbyt, Hermans en Van der Haar

Kortom, voor zowel Hermans, Van der Haar als Iserbyt zijn de prestaties uit het verleden zeer wisselend. Alle drie zijn ze explosief bergop, wat op het parcours in Namen absoluut een voordeel is. Regenval lijkt echter hun grootste vijand te zijn. Wanneer het regent in Namen ligt het parcours er namelijk als een modderpoel bij. Crossers met veel power, zoals Vanthourenhout, worstelen zich daar gemakkelijker doorheen, ten opzichte van de lichtgebouwde crossers als Van der Haar, Hermans en Iserbyt. Bovendien verkeert Vanthourenhout in goede vorm, zo blijkt uit zijn derde plek op de Koppenberg. Vorig jaar boekte hij in Namen naar eigen zeggen de grootste overwinning uit zijn carrière. De signalen voor een nieuw sprookje staan alvast op groen voor Vanthourenhout. Iserbyt, Hermans en Van der Haar mogen aan de bak…

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws