Mijnwerkers in Niel: Iserbyt soleert na vermakelijk duel met Nieuwenhuis naar zege, offday voor Nys en Van der Haar Veldrijden
Veldrijden

Mijnwerkers in Niel: Iserbyt soleert na vermakelijk duel met Nieuwenhuis naar zege, offday voor Nys en Van der Haar

Mijnwerkers in Niel: Iserbyt soleert na vermakelijk duel met Nieuwenhuis naar zege, offday voor Nys en Van der Haar

Na een lang duel met Joris Nieuwenhuis heeft Eli Iserbyt uiteindelijk de Jaarmarktcross in Niel gewonnen, een wedstrijd die onderdeel uitmaakt van de Superprestige. Nieuwenhuis leek lange tijd aanspraak te maken op de zege, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met het zilver. Felipe Orts maakte verrassenderwijs het podium compleet, terwijl Lars van der Haar, Thibau Nys en Michael Vanthourenhout een offday kenden.

Het het de voorbije dagen flink geregend in Vlaanderen, met als gevolg dat we bij de vrouwen een waar modderspektakel voorgeschoteld kregen. Een soortgelijke koers werd ook bij de heren verwacht. Bij de heren waren er echter wel kritische geluiden te horen omtrent het lusje in Niel, een gemeente onder de rook van Antwerpen. 'Ik zou echt niet weten waar je moet rijden of lopen. Het is echt hopen dat je hier niets breekt. Je kunt geen enkele bocht hier met vertrouwen pakken', zo vertelde Lars van der Haar bijvoorbeeld voorafgaand aan de cross. Dat beloofde dus...

Het waren de Baloise Trek Lions-mannen die goed vertrokken. Van der Haar, Thibau Nys en Joris Nieuwenhuis kenden een uiterst goede start en doken in die volgorde de eerste blubberpassages in. Op het wasbord maakte de 20-jarige zoon van Sven Nys (op 12 november mag hij 21 kaarsjes uitblazen) echter wat foutjes, met als gevolg dat hij aangewezen was op de achtervolging. Nys zakte binnen no-time van plek twee naar ongeveer plek tien. Van der Haar en Nieuwenhuis reden stug door, al ging de 'Terriër van Woudenberg' niet veel later onderuit. Ook hij moest zich dus zien te herpakken. Het was vooral Nieuwenhuis die opzien baarde met een goede openingsfase.

Kritische Van der Haar start goed, valt letterlijk terug en kent daarna pechdag: tot overmaat van ramp schouder uit de kom

Nieuwenhuis nam anderhalve ronde lang de leiding, met Eli Iserbyt van Pauwels Sauzen-Bingoal in zijn spoor. Al vrij vlug vormden die twee heren de kopgroep, waarbij Laurens Sweeck op circa tien seconden in zijn uppie als eerste achtervolger diende. Ook Felipe Orts was bij de pinken, evenals Gerben Kuypers.

Halfweg koers was het duidelijk dat talloze top- of schaduwfavorieten een offday of pechdag kenden. Nys kwam niet in de buurt van de kop van de koers en fietste vrijwel de gehele dag achter de feiten aan. Dat gold ook voor 'thuisrijder' Cameron Mason (woonachtig in Boom), EK-man Michael Vanthourenhout en Van der Haar. Laatstgenoemde kreeg daarbij ook nog eens te maken met een voor hem welbekend euvel. Op een zeker moment moest de Utrechter zijn fiets optillen, waarbij zijn schouder uit de kom leek te schieten. Van der Haar zou Van der Haar echter niet zijn als hij die zelf vakkundig weer in de kom plaatste. Voor een ereplaats kwam de vriendelijke routinier, die dus kritisch was op het parcours, alleen niet meer in aanmerking.

Lees verder onder de video!

Iserbyt en Nieuwenhuis vechten smakelijk duel uit, Belg trekt na foutje van Nederlander aan het langste eind

Voorin leken Nieuwenhuis en Iserbyt enorm aan elkaar gewaagd, terwijl Sweeck continu op zo'n tien seconden achterstand reed. De Belg van Crelan-Corendon werd echter bijgebeend door Orts, waardoor er een 'twee koplopers en twee achtervolgers'-situatie ontstond. Nieuwenhuis en Iserbyt hadden aan kop allebei zo hun momenten en maakten allebei zo nu en dan een fout. De ene keer was het de Nederlander van Baloise Trek Lions die de druk opvoerde, enkele minuten later was het de Vlaming van Pauwels Sauzen-Bingoal. Voor de televisiekijker (of de fans ter plaatse) was het alleszins een schitterend schouwstuk.

Wie o wie ging er in de Jaarmarktcross met de zege vandoor? De Belg en de Nederlander deden duidelijk niet veel voor elkaar onder. Op de loopstukken was de twintig centimeter langere Nieuwenhuis duidelijk de betere, op de overige stroken leek Iserbyt juist weer wat sterker. Op dertig seconden achterstand van de Belgisch-Nederlandse duo-onderneming had Orts zich inmiddels weten te ontdoen van Sweeck, die zich een beetje leek te hebben vergaloppeerd.

Met nog één ronde te gaan zaten Nieuwenhuis en Iserbyt nog altijd samen, ware het niet dat Nieuwenhuis in het begin van de slotronde - bij de materiaalpost - een fataal foutje leek te maken. Iserbyt greep die kans natuurlijk met beide handen aan een pakte een gat van circa tien seconden op de begenadigd gitarist. De 25-jarige veelwinnaar gaf zijn voorsprong niet meer uit handen en soleerde op knappe wijze naar de zege. Nieuwenhuis moest genoegen nemen met een tweede stek, terwijl Orts keurig derde werd. Drie nationaliteiten op het podium van een cross, dat hadden we al eventjes niet meer gezien!

Uitslag Superprestige Niel 2023 - mannen

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws