Na Van Aert lijkt ook Pidcock af te melden voor WK veldrijden, weg open voor Van der Poel Veldrijden
Veldrijden

Na Van Aert lijkt ook Pidcock af te melden voor WK veldrijden, weg open voor Van der Poel

Na Van Aert lijkt ook Pidcock af te melden voor WK veldrijden, weg open voor Van der Poel

Het ziet er sterk naar uit dat voor Mathieu van der Poel de weg open ligt richting een zesde titel op het WK veldrijden. Nadat eerder deze week duidelijk werd dat aartsrivaal Wout van Aert het WK in Tabór niet zal rijden, lijkt ook de kans op deelname van Tom Pidcock - het derde lid van 'De Grote Drie' - uiterst klein. Dat stelde diens trainer en vertrouwenspersoon Kurt Bogaerts in gesprek met Het Laatste Nieuws.

De 46-jarige Vlaming opent met de stellingname dat hij nog niet in precieze details kan treden over het cross-schema van zijn goudhaantje van INEOS Grenadiers. Maar dat we de 24-jarige Brit in actie te zien krijgen, dat is zeker. 'Ergens vanaf laat december', zo zou de coach verteld hebben.

'Eerst trekt Tom de volle twee weken mee op stage met de ploeg naar Mallorca. Pas op 15 december keert hij terug. Waar en wanneer hij er precies aan begint: daar zijn we nog niet uit. Hij betwist een aantal races in de drukke eindejaarsperiode. En gaat daarna niet zo lang meer door. Beetje vergelijkbaar met vorig seizoen', doet de ex-prof al wat meer info uit de doeken. Vorige veldritwinter reed Pidcock enkel de veldritten in Baal en Benidorm na Nieuwjaar.

Pidcock houdt van de cross, maar het is en blijft een extraatje

Wanneer HLN aan Bogaerts vraagt of Pidcock het WK zal betwisten, antwoordt hij ontkennend. 'Dat denk ik niet', lijkt de weg dus inderdaad geplaveid te worden voor Van der Poel, die deze winter veertien crossen zal afwerken. Van Aerts definitieve programma is nog niet helemaal bekend, maar zal er sowieso niet meer dan tien gaan afwerken. En Pidcock? Die rijdt er hooguit acht. 'Met de WB-manches mountainbike in het Amerikaanse Snowshoe en het Canadese Mont-Sainte-Anne rekte hij zijn seizoen tot 9 oktober, iets langer dan normaal. Tom wilde er zijn regenboogtrui tonen. En UCI-punten sprokkelen om zijn olympische selectie veilig te stellen', duidt Bogaerts de 'logica' achter die keuze. 'Da’s een belangrijke zorg minder voor 2024. Gevolg was wel dat hij wat later aan rusten toekwam. En alles dus een beetje opschoof. Sinds 2 november is hij opnieuw voluit aan het trainen.'

Volgens Bogaerts is Pidcock, ondanks dat hij een enorm beknopt seizoen afwerkt, nog altijd een grote liefhebber van de cross. 'Met zo'n druk programma is het alleen wel belangrijk dat hij ook nog een normaal leven kan hebben. Hij combineert de dingen supergraag. En wil dat absoluut blíjven doen. Maar dat vraagt ook telkens om een zorgvuldig gelegde puzzel.' Het wegwielrennen geniet echter wel de hoogste prioriteit voor de veelzijdige Brit, zo beaamt ook zijn trouwe begeleider. 'Hij wil vooral werk maken van zijn tijdrit. Vergis je niet: Tom heeft enorm veel zin in veldrijden. Maar het blijft een extraatje. Weliswaar met een grote meerwaarde, zo bleek dit jaar nog.' Ook met betrekking tot zijn voorjaar en de mountainbikeplanning is er nog veel onzeker, benadrukt Bogaerts. 'We willen hem niet monotoon elk jaar hetzelfde programma voorschotelen. Dat pakt ook niet bij hem. Blijven ontdekken, is zijn devies.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws