Sweeck wint Wereldbeker Beekse Bergen na geweldig spektakelstuk, imponerende Nieuwenhuis vierde Veldrijden
Veldrijden

Sweeck wint Wereldbeker Beekse Bergen na geweldig spektakelstuk, imponerende Nieuwenhuis vierde

Sweeck wint Wereldbeker Beekse Bergen na geweldig spektakelstuk, imponerende Nieuwenhuis vierde

Laurens Sweeck heeft de eerste editie van de Wereldbekercross in de Beekse Bergen gewonnen. We kregen een enorm spannende strijd te zien, waar vooral Joris Nieuwenhuis halverwege de wedstrijd indruk maakte. Het werd uiteindelijk een sprint met vijf, waarin Sweeck de bovenhand nam. Lars van der Haar werd tweede, Michael Vanthourenhout eindigde derde.

Een nieuwe cross, aangename temperaturen, volle zon en veel publiek: alles was aanwezig in de Beekse Bergen voor een mooie crossnamiddag. Het was vooral uitkijken naar Wereldbekerleider Eli Iserbyt, die met rugklachten sukkelt en de laatste weken niet meer zijn beste niveau haalt.

De West-Vlaming miste alvast zijn start volledig doordat hij uit zijn pedaal schoot. Hij kwam pas rond positie vijftien weg. Kevin Kuhn, Laurens Sweeck en Lars van der Haar waren wel goed uit de startblokken geschoten. Het tempo in de eerste ronden lag niet erg hoog, maar toch slaagde Iserbyt er niet in op te schuiven.

Vanthourenhout en Nieuwenhuis maken sprong naar Sweeck en Van der Haar

In een technische passage zorgde Kuhn voor afscheiding. Niet door te versnellen, wel door erbij te gaan liggen. Door die valpartij kwamen Van der Haar en Sweeck met twee op kop te zitten, de rest werd opgehouden door de Zwitser. Michael Vanthourenhout zag het gevaar ervan in en maakte in geen tijd de sprong naar voren. Bij de achtervolgers was het Joris Nieuwenhuis die weer indruk maakte. De Nederlander ontwikkelde een verschroeiend tempo, loste Pim Ronhaar en Toon Vandebosch, en reed naar de drie leiders. Iserbyt leek geen goede dag te hebben en bleef rond positie vijftien rijden.

Nieuwenhuis voelde zich duidelijk in zijn sas en ging zelfs versnellen. Van der Haar en Sweeck kregen het even moeilijk, maar de vier bleven toch samen. In de achtergrond kwam Iserbyt beetje bij beetje erdoor: de Belg stoomde door naar positie vijf, op veertien seconden van de leiders. Met nog drie ronden te gaan draaide Nieuwenhuis de gas open op het asfalt. Sweeck en Van der Haar zagen sterretjes, maar konden snel terugkeren. Dat de ex-wegrenner over een stel heel goede benen beschikte, werd ronde na ronde duidelijker.

Iserbyt komt aansluiten, maar gaat tegen de grond

Ook Iserbyt werd met de ronde beter. De Belg kwam in de zesde van acht ronden aansluiten bij de vierde leiders. Maar ook de achtervolgende groep van om en bij de tien renners kreeg de kopgroep in het vizier. Net op het moment dat Iserbyt het wiel van de leiders te pakken had, ging hij tegen de grond. Zo kwam hij weer op enkele seconden te zitten, wat het signaal was voor Sweeck - de grootste concurrent van Iserbyt in de Wereldbekerstand - om te versnellen.

Sweeck legde een erg hoog tempo op, enkel Vanthourenhout kon in de buurt blijven. Ploegmaats Van der Haar en Nieuwenhuis moesten passen, ook Iserbyt trapte op zijn adem. De Nederlandse kampioen kon echter profiteren van een tijdelijke wapenstilstand tussen Sweeck en Vanthourenhout en kon de aansluiting weer maken. Ook Iserbyt en Nieuwenhuis slopen dichterbij. Met vijf gingen ze de slotronde in, het beloofde een pittige strijd te worden.

Vanthourenhout gooide als eerste zijn troeven op tafel, maar Sweeck en Van der Haar plooiden niet. De Europese kampioen had een tweetrapsraket in huis want versnelde nog eens, maar hij kreeg de rest er niet af. En wie schoot er opeens richting plaats drie? Jawel, Iserbyt. Ook Nieuwenhuis maakte alsnog de aansluiting. Zo gingen we naar een sprint met vijf, waarin Sweeck de snelste benen had. Van der Haar werd derde, Nieuwenhuis snelde voorbij Iserbyt naar de vierde plaats.

Uitslag Wereldbekercross Beekse Bergen 2022 mannen

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws