U vraagt, wij draaien: zegevierende Van Aert hoort zijn 'verzoeknummer' terug tijdens cross in Koksijde Veldrijden
Veldrijden

U vraagt, wij draaien: zegevierende Van Aert hoort zijn 'verzoeknummer' terug tijdens cross in Koksijde

U vraagt, wij draaien: zegevierende Van Aert hoort zijn 'verzoeknummer' terug tijdens cross in Koksijde

De voorbije één-tegen-één-duels tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel mondden regelmatig uit in een thriller van het kaliber Hitchcock. In de Vlaamse Duinencross te Koksijde was daar echter geen sprake van. Van Aert soleerde namelijk met grote overmacht naar de overwinning. Als gevolg daarvan is hij in het eerstvolgende duel met Van der Poel vanzelfsprekend weer de topfavoriet bij uitstek. De sympathieke coureur wil echter nog niet te ver op de zaken vooruitlopen.

Twee dagen eerder moest Van Aert in 'zijn' Herentals de overwinning nog aan Van der Poel laten, als gevolg van materiaalpech in de ultieme slotfase. Op een steenworp afstand van de Belgische kust nam de polyvalente Vlaming in Koksijde dus op schitterende wijze zijn sportieve revanche.

Het werd halfweg cross duidelijk dat het niet de dag van Van der Poel ging worden. De superster van Alpecin-Deceuninck was uiteindelijk dan ook anderhalve minuut later aan de meet dan zijn Belgische aartsrivaal van Jumbo-Visma. Na afloop van de podiumceremonie stond laureaat Van Aert in de mixed zone een aantal media te woord. Daar was ook In de Leiderstrui bij aanwezig.

Volgens Van Aert is het tijdsverschil met Van der Poel in Koksijde niet allesbepalend voor hun volgende duel (in Zonhoven)

Zoals hij een aantal minuten voorafgaand aan zijn huldiging al deels liet optekenen in het flashinterview, bevestigt Van Aert andermaal bijzonder goede benen te hebben gehad in Koksijde. Bovendien beaamt hij nogmaals dat de bandenwissel een cruciale rol heeft gespeeld in zijn zegetocht, waarbij hij Van der Poel meer dan anderhalve minuut achter zich liet. Op zondag 8 januari staat er weer een zandcross op het menu. Dan is Zonhoven het decor van een nog altijd verwachte tweestrijd tussen Van Aert en Van der Poel. Laatstgenoemde zal dan wel van het euvel in de rug, dat zich in Koksijde voor het eerst sinds lange tijd weer voordeed, verlost moeten zijn.

Op de vraag of we Van Aert nu al als winnaar kunnen opschrijven voor die cross in Zonhoven, antwoordt de Belg bescheiden. 'Als het zo makkelijk is, dan graag. Ik ga in ieder geval met een goed gevoel starten zondag. Er was natuurlijk veel tijdverschil vandaag, maar daar moet je niet altijd naar kijken. De volgende cross is het gewoon weer opnieuw beginnen.'

Koksijde mag zichzelf inmiddels als klassieker op de veldritkalender bestempelen. Het voelt voor Van Aert, die stelt erg tevreden terug te kijken op de afgelopen twee weken, dan ook erg goed om aldaar weer eens te winnen. De wielerkoning won eerder twee keer in het West-Vlaamse zand: op 14 januari 2018 schreef hij het BK veldrijden op zijn naam en op 22 november 2014, toen de cross nog tot de Wereldbeker veldrijden behoorde, was hij een maatje te groot voor Kevin Pauwels. 'Het is een echte klassieker, die enorm leuk is om te rijden. Het is toch wel speciaal om hier te winnen. Door omstandigheden kon ik hier vaak niet meedoen, maar ik ben blij dat het nu eindelijk weer eens kon.'

'Wie weet sta ik ooit nog wel eens op de eerste rij bij Bruce Springsteen', aldus Van Aert

Het uithangbord van Jumbo-Visma zette na afloop van zijn zegetocht ook nog een kostelijke anekdote uiteen. 'Eén dag voor de wedstrijd in Herentals was ik daar aan het fietsen en kwam er een meneer naar mij toe', begint hij zijn relaas als ware het een mop. 'Diegene vertelde mij dat hij bij de cross altijd verantwoordelijk is voor de muziek. Hij vroeg aan mij welk nummer hij in de finale moest draaien als ik op het punt stond om te winnen', breit Van Aert een einde aan de introductie van het verhaal.

In het licht van de huidige tijdgeest had menig aanwezig wielerjournalist hoogstwaarschijnlijk een 'modern' verzoeknummer verwacht van de winnaar van de groene trui in de Tour de France. Zij die daarop zouden hebben ingezet, waren teleurgesteld thuisgekomen. 'Speel maar iets van Bruce Springsteen heb ik tegen hem gezegd', gaat Van Aert verder. 'In Herentals was het mij niet opgevallen, of hij heeft het uiteindelijk niet gedraaid. Maar vandaag heb ik hem zeker gehoord, bij het ingaan van de laatste ronde.'

Van Aert blijkt echter al eerder muziek van 'The Boss' gebruikt te hebben, met name onder zijn social media-posts. Hij mag zichzelf dus wel tot het rijtje met fans van de Amerikaanse rockster scharen. 'Een vriend van mij is echt een enorm grote fan van Springsteen en zo houd ik eigenlijk ook wel van de eighties', doet de drievoudig wereldkampioen veldrijden zijn muzikale voorkeur uit de doeken. 'Wie weet sta ik ooit nog wel eens op de eerste rij in het Sportpaleis, maar het is er nog niet van gekomen', sluit een vrolijke Van Aert af.

Youri van den Berg

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws