Voorbeschouwing Superprestige Gullegem 2023 | Van Aert moet het voor één keer zonder rivaal Van der Poel doen Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Superprestige Gullegem 2023 | Van Aert moet het voor één keer zonder rivaal Van der Poel doen

Voorbeschouwing Superprestige Gullegem 2023 | Van Aert moet het voor één keer zonder rivaal Van der Poel doen

Het houdt niet op, niet vanzelf: de crosswinter blijft maar doordenderen, maar moet het zaterdag wel even zonder Mathieu van der Poel doen. In tegenstelling tot Wout van Aert staat de Nederlander in de cross van Gullegem niet aan de start, maar dat mag de pret niet drukken. In de Leiderstrui vertelt je er het nodige over!

De Hexia Cross in Gullegem is pas toe aan de vijfde editie, maar heeft desondanks al een mooi plekje verworven in het regelmatigheidsklassement van de Superprestige. Wat zeker is, is dat we bij de mannen een nieuwe winnaar krijgen. In de voorgaande edities wonnen Mathieu van der Poel (drie keer) en Tom Pidcock (éénmaal), maar beide mannen zijn deze jaargang niet van de partij.

Praktische informatie Superprestige Gullegem 2023

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Hexia Cross Gullegem

2021/2022 Tom Pidcock / Shirin van Anrooij
2020/2021 Mathieu van der Poel / Blanka Kata Vas
2019/2020 Mathieu van der Poel / Ceylin del Carmen Alvarado
2018/2019 Mathieu van der Poel / Loes Sels

Parcours, weer en tijden Superprestige Gullegem 2023

Het parcours is 2600m lang en bevat twee horizontale bruggen over de Heulebeek, één brug met trappen, balkjes, een zandbak, een wasbord, een heuvel en een hellingszone. Met de weersomstandigheden van afgelopen week mogen we een zware moddercross verwachten, waarbij de renners nogal eens van de fiets zullen moeten en het parcours lopend moeten afwerken.

Voorbeschouwing Superprestige Gullegem 2023 | Van Aert moet het voor één keer zonder rivaal Van der Poel doen

Weer
Het is de hele week eigenlijk al weer van niets in de Lage Landen. Ook zaterdag wordt er weer regen verwacht, bij zachte temperaturen rond de negen á tien graden Celsius. Het waait daarnaast stevig vanuit het zuiden.

Tijden
Start vrouwen: 13.40 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.10 uur
Finish mannen: 16.15 uur

Favorieten vrouwen Superprestige Gullegem 2023

Geen Fem van Empel of Puck Pieterse bij de dames, terwijl we het ook zonder de Baloise Trek Lions-dames Lucinda Brand en Shirin van Anrooij zullen moeten doen. Vandaar dat we Ceylin del Carmen Alvarado, koploopster in de Superprestige en nummer vier op de UCI ranking, als topfavoriete naar voren schuiven. De renster van Alpecin-Deceuninck won in 2020 al eens in Gullegem en een nieuwe zege zou haar een stuk verder brengen in de strijd om de eindzege.

Dan zal ze wel met haar naaste belagers Inge van der Heijden en Denise Betsema moeten afrekenen, die op respectievelijk drie en vier punten achterstand staan van Alvarado. Met name Van der Heijden, die bezig is aan een heel goede serie, lijkt voor gevaar te zorgen, daar Betsema in de Kerstperiode niet op haar opperbest leek.

Voorbeschouwing Superprestige Gullegem 2023 | Van Aert moet het voor één keer zonder rivaal Van der Poel doen

De drie die om het Superprestige-klassement strijden kunnen natuurlijk ook nog een hak gezet worden door een derde. Dan denken we in eerste instantie aan Aniek van Alphen of Zoë Backstedt. Van Alphen wist deze winter al enkele keren te winnen, terwijl toptalente Backstedt ook steeds meer in opmars is.

Verder kan het goed zijn dat we zaterdag shirtjes van Crelan-Fristads gaan zien, daar Sanne Cant, Manon Bakker, Marion Norbert Riberolle en Yara Kastelijn van die ploeg allemaal tot de outsiders gerekend mogen worden.

Favorieten mannen Superprestige Gullegem 2023

Tsja, op voorhand lijkt er voor de overwinning eigenlijk maar één vraag op zijn plek: wie houdt Wout van Aert, de enige van De Grote Drie aan de start, van de zege? De Belg kan zijn naam naast die van rivalen Mathieu van der Poel en Tom Pidcock zetten van de Hexia Cross in Gullegem en stiekem zal dat ook zijn waar de organisatie op hoopt.

Voorbeschouwing Superprestige Gullegem 2023 | Van Aert moet het voor één keer zonder rivaal Van der Poel doen

Dan is er natuurlijk ook nog de strijd om het eindklassement van de Superprestige, waar op dit moment Nederlanders Lars van der Haar de leiding heeft. Achter hem staan de Belgen Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt, die zullen willen profiteren bij een mindere dag bij Van der Haar. Laurens Sweeck past door rugklachten.

In de strijd om de dagzege zullen ze zich waarschijnlijk niet mengen, maar Kevin Kuhn, Jens Adams, Niels Vandeputte, Felipe Orts, Quinten Hermans, Clément Venturini en Toon Vandebosch zullen elkaar wel in de weg willen zitten voor een plaatsje in de top vijf. Verder doen wegrenners Zdenek Stybar, Gianni Vermeersch en Florian Vermeersch ook mee in Gullegem.

TV Superprestige Gullegem 2023

In Nederland zal de cross van Gullegem te zien zijn bij Eurosport en in België bij Telenet Play Sports of Proximus. De uitzending begint om 13.30 uur voor de vrouwenrace, terwijl de mannen vanaf 15.00 uur te zien zijn.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws