Voorbeschouwing Wereldbeker Hulst 2023 | Hoeveel vuurwerk krijgen we op 30 december al voorgeschoteld? Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Wereldbeker Hulst 2023 | Hoeveel vuurwerk krijgen we op 30 december al voorgeschoteld?

Voorbeschouwing Wereldbeker Hulst 2023 | Hoeveel vuurwerk krijgen we op 30 december al voorgeschoteld?

Daags na de cross in Loenhout en welgeteld één dag voor oudejaarsdag staat in Zeeuws-Vlaanderen de elfde van in totaal veertien manches uit de strijd om de Wereldbeker veldrijden op het programma. In Hulst kunnen we rekenen op veel schoon volk aan de start. Naast 'De Grote Drie' staan er immers nog onwijs veel andere sterren aan het vertrek in de vestingstad. In de Leiderstrui vertelt je er het nodige over!

De Vestingcross in Hulst is een nog relatief nieuwe veldrit, welke pas sinds 2017 wordt georganiseerd. Sinds 2021 maakt de wedstrijd onderdeel uit van de befaamde Wereldbeker. De race levert doorgaans mooie plaatjes op, daar de wedstrijd plaatsvindt op de stadswallen van de vesting.

Doorheen de jaren was het bij de heren vooral Mathieu van der Poel die wist te winnen in de gelijknamige gemeente: maar liefst vijf keer trok de superster van Alpecin-Deceuninck de overwinning naar zich toe, zo ook vorig jaar. In de andere edities ging de zege naar Tom Pidcock (januari 2022) en Eli Iserbyt (oktober 2020).

Laatste winnaars Wereldbeker Hulst

2022/2023 Mathieu van der Poel / Puck Pieterse
2021/2022 Tom Pidcock / Lucinda Brand
2020/2021 Mathieu van der Poel / Denise Betsema
2019/2020 Eli Iserbyt / Ceylin del Carmen Alvarado
2018/2019 Mathieu van der Poel / Denise Betsema
2017/2018 Mathieu van der Poel / Laura Verdonschot
2017/2017 Mathieu van der Poel / Sanne Cant

Parcours, weer en tijden Wereldbeker Hulst 2023

In vergelijking met de vorige editie heeft de organisatie voor zaterdag geen wijzigingen in petto wat betreft het parcours. Zoals eerder al vermeld, vindt de veldrit dus plaats op de stadswallen van de vesting. Het parcours kenmerkt zich door de nodige bruggetjes, waar overheen geknald moet worden. Ook de balkjes in het parcours kunnen een belangrijke factor worden. De dijken zorgen dan weer voor de nodige hoogtemeters. Leuk feitje: de renners worden ook door een achttiende-eeuwse molen gestuurd.

parcourshulst

Weer
Als we de Zeeuwse meteorologen moeten geloven (en dat doen we maar al te graag), blijft het zaterdagmiddag droog in Hulst en omstreken. Het kwik zal naar verwachting oplopen tot circa tien graden Celcius. Kortom, geen onaangenaam crossweer. Let wel: in de nabijheid van water en de kust (lees: in Zeeland) kan het weer gauw omslaan!

Tijden
Start vrouwen: 13.40 uur
Finish vrouwen: rond 14.30 uur
Start mannen: 15.10 uur
Finish mannen: rond 16.15 uur

Favorieten mannen Wereldbeker Hulst 2023

Ze zijn er weer! Wie? De drie beste veldrijders ter wereld, zijnde Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock. Niet geheel onlogisch vormt dit trio ook het favorietentrio in de Vestingcross, al is het natuurlijk de Nederlander die bovenaan het lijstje prijkt. Sinds zijn crosscomeback in Herentals wist de 28-jarige coureur uit Kapellen overal waar hij meedeed te winnen. De Vlaming van Jumbo-Visma en de Brit van INEOS Grenadiers visten daardoor achter het net wanneer MVDP acte de présence gaf. In Essen en Heusden-Zolder (Van Aert) en Namen (Pidcock) zegevierden zij - bij afwezigheid van dus - wel. Lukt het hen om Van der Poel te verslaan in Hulst?

Ook Eli Iserbyt is van de partij. De kleine Vlaming van Pauwels Sauzen-Bingoal is in goeden doen, zo liet hij bijvoorbeeld in Heusden-Zolder en Antwerpen zien. Bovendien voert Iserbyt het WB-klassement aan en zal hij - met hierna nog drie manches voor de boeg - maar wat graag een vroege gooi naar de eindzege in dat regelmatigheidsklassement doen.

van aert iserbyt
Iserbyt werd in Heusden-Zolder tweede achter Van Aert

Ook man-in-vorm Joris Nieuwenhuis en Lars van der Haar, landgenoten en tevens ploegmaten bij Baloise Trek Lions, zijn aanwezig in Hulst. Beide heren kennen een uiterst constant seizoen en mogen dus zeker dromen van een topvijfnotering (of misschien wel meer?!). Dat geldt eigenlijk ook voor Baloise Trek Lions-compagnon Pim Ronhaar, van wie wel gezegd moet worden dat hij soms wat wisselvallig rondrijdt. Het is dus nog even gissen naar zijn precieze vorm in Hulst. Ten slotte noemen we ook graag Ryan Kamp (Pauwels Sauzen-Bingoal), Cameron Mason (Cyclocross Reds), Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck) en Europees kampioen Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), al lijkt het voor hen lastig om écht te wedijveren met de toppers.

Favorieten mannen Wereldbeker Hulst, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck)
Outsiders: Wout van Aert (Jumbo-Visma) en Tom Pidcock (INEOS Grenadiers)
Longshots: Joris Nieuwenhuis, Lars van der Haar, Pim Ronhaar (alle drie Baloise Trek Lions) en Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal)

Favorieten vrouwen Wereldbeker Hulst 2023

Zowat alle vrouwelijke wereldtoppers lijken mee te doen in Hulst, waar het in eerste instantie vooral uitkijken lijkt naar een duel tussen Fem van Empel en Puck Pieterse. Na maar liefst elf opeenvolgende zeges kwam er in Gavere zowaar een einde aan de imponerende reeks van Van Empel, die op Tweede Kerstdag haar rivale van Fenix-Deceuninck voor zich moest dulden. Krijgen we op 30 december weer een ouderwetse, spannende strijd tussen de twee youngsters voorgeschoteld? Het technische parcours lijkt ietwat in het voordeel van Pieterse te zijn.

We moeten ook zeer zeker rekening houden met Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) en Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck). Beide dames kennen een uitstekend seizoen, met verscheidene overwinningen daarbij inbegrepen. Ook rondom de kerstperiode verkeren de rensters in een topvorm, waarmee er een reëele kans bestaat dat zij het Van Empel en Pieterse lastig kunnen maken in de Vestingcross.

lucinda brand
Brand is in goeden doen

Er staan ook nog vele andere mooie namen op de startlijst, zoals sneeuwkoningin Manon Bakker (Crelan-Corendon), Inge van der Heijden (Crelan-Corendon), Zoe Bäckstedt (Canyon//SRAM Racing), Marie Schreiber (SD Worx), Annemarie Worst (Cyclocross Reds), Blanka Kata Vas (SD Worx), Anna Kay (Cyclocross Reds) en Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal).

Favorieten vrouwen Wereldbeker Hulst, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck) en Fem van Empel (Jumbo-Visma)
Outsiders: Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) en Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck)
Longshots: Manon Bakker (Crelan-Corendon), Blanka Kata Vas (SD Worx), Zoe Bäckstedt (Canyon//SRAM Racing) en Inge van der Heijden (Crelan-Corendon)

TV Wereldbeker Hulst 2023

Er is keuze te over om de cross te volgen, vanaf 13.30 uur: Sporza (VRT 1), Eurosport (hoofdkanaal, Eurosport .nl/Discovery+ en GCN+), een stream via NOS.nl, Promixus Pickx en Telenet Play Sports.

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws