Voorbeschouwing Wereldbeker Troyes 2023 | Koekoek, wie is daar: Pieterse keert terug in nieuwe cross! Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Wereldbeker Troyes 2023 | Koekoek, wie is daar: Pieterse keert terug in nieuwe cross!

Voorbeschouwing Wereldbeker Troyes 2023 | Koekoek, wie is daar: Pieterse keert terug in nieuwe cross!

In een wereld waarin er wordt geklaagd over te veel crossen, te veel klassementen en een te drukke agenda, vond de UCI afgelopen zomer ruimte om gewoon een nieuwe race tot wereldbekermanche te promoveren. Zondag in het Franse Troyes strijden de mannen en vrouwen op voor hen nieuwe paden voor de winst in de vierde Wereldbeker van het seizoen.

Tot dusverre werkten we drie wereldbekerwedstrijden af. In Waterloo was Thibau Nys de beste, in Maasmechelen zegevierde Lars van der Haar en vorige week in Dendermonde ging de winst naar Pim Ronhaar. Bij de vrouwen was het twee keer Fem van Empel en vorige week Ceylin del Carmen Alvarado die de overwinning pakten. Bij de heren leidt Van der Haar in het klassement, voor Eli Iserbyt en Ronhaar. Bij de vrouwen is Alvarado leider, voor Van Empel en Zoë Backstedt.

Laatste winnaars Wereldbeker cross Troyes

2022 Clément Horny / Anais Morichon
2022 Gerben Kuypers / Lauriane Duraffourg
2021 Joshua Dubau / Line Burquier
2021 Loris Rouiller / Line Burquier
2020 David van der Poel / Lauriane Duraffourg
2019 Clément Venturini / Aniek van Alphen
2018 Lucas Dubau / Marlene Petit

Noot van de redactie: De veldrit in Troyes stond de afgelopen jaren steevast op de C2-kalender en was een wedstrijd voor de mindere goden. Daarbij maakte het onderdeel uit van de Coupe de France, waarbij in 2021 en 2022 twee dagen na elkaar werd gecrosst.

Parcours, weer en tijden Wereldbeker cross Troyes 2023

Voorbeschouwing Wereldbeker Troyes 2023 | Koekoek, wie is daar: Pieterse keert terug in nieuwe cross!

'Een typisch Frans rondje', staat vermeld op de officiële website van de cross in Troyes. Met zogenaamde 'glijdende bochten' blijft de snelheid onder droge omstandigheden snel, net als op het EK-parcours van Pontchateau. Weinig haakse bochten, waarbij renners echt van de fiets moeten of in stilstand om hun as moeten draaien om de bocht te nemen.

Omdat het de hele week regent in Troyes, wordt er een zwaarder parcours verwacht, van in totaal 2,9 kilometer lang. Net als in Pontchateau, met als grote verschil dat er in Troyes een lastige schuine kant is opgenomen. 'Bij slecht weer kan een technische schuine kant een grote rol in het wedstrijdverloop spelen', zo luidt de voorspelling.

Voor betere beelden van het parcours, verwijzen we naar de video van Puck Pieterse hieronder. Zo krijgen we iets beter zicht op een lastige schuine kant, een lange trap, veel gras en weinig moeilijkheidsgraad.

Weer
De beelden van Pieterse zijn van zaterdag en daar ligt het parcours er nog vrij goed bij. De grote vraag is: wat doet het weer op vrijdag, zaterdag en zondag nog? Buienradar is daarover vrij positief, met op vrijdag geen drupje regen, op zaterdag alleen wat kleine buien in de namiddag en op zondag zelfs een zonnetje. Met temperaturen tot vijftien graden wordt het een cross in korte broek en korte mouwen. De wind zal aan windkracht 3 á 4 wel stevig zijn op zondag.

Tijden
Start vrouwen: 13.40 uur
Finish vrouwen: rond 14.30 uur
Start mannen: 15.10 uur
Finish mannen: rond 16.15 uur

Wereldbeker cross Troyes 2023- favorieten vrouwen

Fem van Empel is nog afwezig, zij keert over een week terug in Kortrijk. Om die reden wijzen we Ceylin del Carmen Alvarado aan als favoriete. De renster van Alpecin-Deceuninck toonde zich al weken de sterkste na Van Empel en won sinds haar break ook alle crossen. Dat zal ze in Troyes nog eens willen doen, om zo ook haar leidende positie in het wereldbekerklassement te verstevigen.

Grote uitdager is iemand die in Troyes voor het eerst terugkeert na een lange break. Puck Pieterse van Fenix-Deceuninck ging lang door op de mountainbike en miste daardoor de eerste weken van het veldritseizoen. Ze reed alleen de wereldbeker in Waterloo en werd daar tweede achter Van Empel. De verwachting is dat ze na een goed blok van training meteen met de besten mee zal doen.

Voorbeschouwing Wereldbeker Troyes 2023 | Koekoek, wie is daar: Pieterse keert terug in nieuwe cross!
Puck Pieterse ging lang door op de mountainbike dit najaar

Derde belangrijke naam is Lucinda Brand. Ook zij reed nog amper crossen dit jaar, maar dat kwam door een schouderoperatie. Volledig hersteld werd ze meteen tweede in Dendermonde, dus dat belooft wat voor de dubbel Merksplas-Troyes. Brand is een diesel, die alleen maar zal groeien in de komende weken. Kan ze Alvarado en Pieterse stevig partij bieden?

Kijken we naar de rest van de lijst, dan spreken we toch van outsiders. Inge van der Heijden, Manon Bakker, Denise Betsema en Annemarie Worst zijn stuk voor stuk Nederlandse dames die op een goede dag kunnen stunten. Vanuit de beloftencategorie kunnen ook Zoë Backstedt, Leonie Bentveld en Lauren Molengraaf zomaar richting een podiumplaats als ze topbenen hebben.

Favorieten vrouwen Wereldbeker cross Troyes 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck), Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck)
Schaduwfavoriet: Lucinda Brand (Baloise Trek Lions)
Outsiders: Zoë Backstedt (Canyon/SRAM), Denise Betsema, Leonie Bentveld (Pauwels Sauzen Bingoal), Annemarie Worst (Cyclocross Reds), Inge van der Heijden en Manon Bakker (Crelan-Corendon).

Favorieten mannen Wereldbeker cross Troyes 2023

Bij de heren schrijven we Lars van der Haar als eerste op, als leider in het wereldbekerklassement. De Nederlander van Baloise Trek Lions krijgt bij zijn ploeg met Thibau Nys, Pim Ronhaar en Joris Nieuwenhuis drie ijzersterke gasten mee. Ronhaar won de moddercross in Dendermonde en zal ook in Troyes hopen op een zwaarder parcours. Nys zal op zijn beurt weer eens willen uitpakken, nadat hij de afgelopen crossen wat tegenviel.

Belangrijkste blok tegen de Trek-mannen is Pauwels Sauzen Bingoal, al mist Europees kampioen Michael Vanthourenhout daar door maagproblemen. Ryan Kamp schuift daardoor een plaatsje op in de pikorde en zal kopman Eli Iserbyt op een goede dag lang moeten kunnen volgen. Namens Crelan-Corendon is Laurens Sweeck de eenling die het de anderen lastig moet zien te maken.

Voorbeschouwing Wereldbeker Troyes 2023 | Koekoek, wie is daar: Pieterse keert terug in nieuwe cross!
Lars van der Haar en Pim Ronhaar

Favorieten mannen Wereldbeker cross Troyes 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal)
Schaduwfavorieten: Laurens Sweeck (Crelan-Corendon) en Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal)
Outsiders: Joris Nieuwenhuis (Baloise Trek Lions), Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix), Toon Vandebosch (Crelan-Corendon), Kevin Kuhn, Gerben Kuypers (beiden Circus-Reuz-Technord) en Felipe Orts (Burgos-BH)

TV Wereldbeker cross Troyes 2023

De wereldbekermanche wordt zoals gebruikelijk op meerdere kanalen live uitgezonden. Eurosport is er vanaf 13.30 uur bij voor de vrouwen en om 15.00 uur bij de mannen, zowel via Eurosport 1 als Eurosport.com. Bij de NOS wordt vanaf 13.38 uur ingeschakeld, in ieder geval via NOS.nl, maar normaliter ook via NPO1.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Wil jij een gokje wagen op de duels van het Nederlands elftal? Via deze link kom je in aanmerking voor €60,- aan free bets!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws