Voorbeschouwing X2O Koppenbergcross 2022 | Toppers aan de start bij eerste novembercross! Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing X2O Koppenbergcross 2022 | Toppers aan de start bij eerste novembercross!

Voorbeschouwing X2O Koppenbergcross 2022 | Toppers aan de start bij eerste novembercross!

Een veldrit waarbij een legendarische beklimming uit het wegwielrennen in het parcours is opgenomen, spreekt altijd enorm tot de verbeelding. Op dinsdag 1 november is het voor de mannen en vrouwen weer zover: voor de X2O Trofee wordt er onder de rook van Oudenaarde op en rondom de mythische Koppenberg gecrost. In de Leiderstrui blikt vooruit op de battles in Oost-Vlaanderen!

Vorig jaar was Eli Iserbyt oppermachtig op de Koppenberg. Hij boekte toen in de stromende regen zijn derde zege in de Koppenbergcross op rij. De West-Vlaming verwees toen Toon Aerts en Lars van der Haar naar de dichtste ereplaatsen. Ook in 2020 stonden deze twee naast Iserbyt op het podium, zij het dat Van der Haar toen tweede werd en Aerts derde. Bij de vrouwen verraste Clara Honsinger door Denise Betsema na een spannende tweestrijd te kloppen.

Praktische informatie X20 Trofee Koppenbergcross  2022

In dit artikel

  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Parcours, weer en tijden X20 Trofee Koppenbergcross  2022

De Koppenberg ligt geografisch op een handvol kilometers ten zuiden van Oudenaarde en ten westen van Maarkedal. Officieel hoort de heuvel bij het dorpje Melden, zoals de bijnaam 'Bult van Melden' al doet vermoeden. De heuvel behoort tot de moeilijkste beklimmingen in de Vlaamse Ardennen. In de Ronde van Vlaanderen doet het peloton de klim 'slechts' één keer aan. In de Koppenbergcross worden de veldrijders echter meermaals gepijnigd door de legendarische puist.

Het mannen en vrouwen starten aan de voet van de Koppenberg. Zij mogen dus direct omhoog knallen op de kasseien in Melden. Na een eerste passage aan de finish (die sinds 2016 bovenop de beklimming ligt), duiken de crossers het veld in. Wat volgt is nog een spectaculair stuk dat gekenmerkt wordt door lastige afdalingen en pittige beklimmingen.

Voorbeschouwing X2O Koppenbergcross 2022 | Toppers aan de start bij eerste novembercross!

Weer
Het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) voorspelt op dinsdag 1 november 's ochtends veel regen in Oudenaarde. In de (na)middag zou het wat moeten gaan opklaren. Of het tijdens de mannen- of vrouwencross nog aan het regenen is, zal erom spannen. Eén ding is in ieder geval zeker: het parcours zal er vrij nat bij liggen op en rondom de Koppenberg. Het kwik loopt op tot ongeveer vijftien graden Celcius.

Tijden
Start vrouwen: 13.45 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.00 uur
Finish mannen: 16.00 uur

Favorieten vrouwen X20 Trofee Koppenbergcross  2022

Het zal niet als een verrassing komen dat we voor de topfavorieten bij de dames enkel naar Nederlandse namen kijken. De 20-jarige Fem van Empel rijgt de overwinningen in het veldrijden aaneen dit seizoen. In vijf van de zes crossen waar zij aan de start verscheen, kraaide ze victorie. Annemarie Worst begon haar veldritseizoen met reeks overwinningen in de Verenigde Staten, zij het dat de concurrentie niet al te groot was. In de daaropvolgende Wereldbeker- en Superprestigeraces eindigde ze tussen de plekken drie en vijf. Ook Denise Betsema zal als ploeggenote van Van Empel bij Pauwels Sauzen-Bingoal maar al te graag mee willen dingen om de prijzen. De vorm is in ieder geval aanwezig bij de Texelse, getuige haar overwinning in Ruddervoorde.

Fem van Empel kent een geweldig seizoen 
Fem van Empel kent een geweldig seizoen 

In het rijtje met outsiders zien we nog een aantal Nederlandse dames. Ceylin del Carmen Alvarado en Shirin van Anrooij kunnen op een goede dag naar de overwinning racen. Kijken we vanuit Nederland gezien grensoverschrijdend, dan zien we de Amerikaanse Clara Honsinger (die vorig jaar wist te winnen op de Koppenberg) nog als eventuele kanshebber op de zege. Zij moet dan wel van goede huize komen om de Nederlandse dames er op te leggen.

Favorieten mannen X20 Trofee Koppenbergcross  2022

Kijkend naar de voorbije crossen en het deelnemersveld in deze editie van de Koppenbergcross, komen we tot de conclusie dat er twee topfavorieten aan de start staan in Melden. Eli Iserbyt won al drie keer op rij de Koppenbergcross en verkeert bovendien in goede vorm. Hij staat tevens bovenaan de ranglijst als het gaat om veldritoverwinningen dit seizoen. De voornaamste tegenstand is een noorderbuur van Iserbyt. Lars van der Haar rijdt een erg constant seizoen tot dusver. De Terriër van Woudenberg finisht eigenlijk louter bij de beste drie, maar met name op de derde plaats. Daags voor de Koppenbergcross leek hij in Ruddervoorde af te stevenen op een glorieuze overwinning, maar materiaalpech gooide roet in het eten. De vorm is er in ieder geval.

Lars van der Haar verkeert in uitstekende vorm richting het EK
Lars van der Haar verkeert in uitstekende vorm richting het EK

Een derde naam die niet onbenoemd mag blijven en gezien kan worden als de grootste outsider, is Michael Vanthourenhout. De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal presteerde bijzonder goed in de eerste crossen. Hij leek echter iets van zijn glans kwijt te zijn geraakt de voorbije crossen. Uitsluiten moeten we hem echter zeker niet. Schaduwfavorieten die op een goede dag voor een verrassing zouden kunnen zorgen zijn Alpecin-duo Toon Vandebosch en Niels Vandeputte. Tot de laatste categorie behoren ook Daan Soete, Corné van Kessel en Pim Ronhaar.

TV Wereldbeker X20 Trofee Koppenbergcross 2022

De Koppenbergcross is dinsdag 1 november op meerdere kanalen te bewonderen. Eurosport 1 en de digitale Eurosport Player focussen zich vanaf 13.40 uur en 14.50 uur op respectievelijk de vrouwen- en de mannencross. Ook op Sporza zijn de sportieve debatten te volgen. Daar start de uitzending om 13.30 uur.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws