Voorbeschouwing X2O Trofee Kortrijk 2022 | Pidcock op zoek naar zege, wie houdt Brand van vier op rij? Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing X2O Trofee Kortrijk 2022 | Pidcock op zoek naar zege, wie houdt Brand van vier op rij?

Voorbeschouwing X2O Trofee Kortrijk 2022 | Pidcock op zoek naar zege, wie houdt Brand van vier op rij?

Zondag is het in Hulst tijd voor de rentree van Mathieu van der Poel, maar daags voordien werkt een groot deel van de crossers nog een andere wedstrijd af. In Kortrijk staat de Urban Cross namelijk op het programma, waar In de Leiderstrui maar al te graag op vooruitblikt.

De Urban Cross is pas aan zijn vierde editie toe, maar heeft toch al een mooi plekje weten te verweren op de veldritkalender. Dit komt mede door het mooie parcours door de stadskern van Kortrijk, dat tegen de Franse grens aanligt en niet ver van Roubaix is.

Er werden de afgelopen jaren ook al meerdere mooie duels uitgevochten. Zo won Mathieu van der Poel de eerste editie in 2019 voor Tim Merlier, waarna Eli Iserbyt en Toon Aerts in 2020 en 2021 aan het feest waren. Bij de dames wist Lucinda Brand de drie edities te winnen.

Praktische informatie X2O Trofee Kortrijk 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Urban cross Kortrijk 

2021 Toon Aerts / Lucinda Brand
2020 Eli Iserbyt / Lucinda Brand
2019 Mathieu van der Poel / Lucinda Brand

Parcours, weer en tijden X2O Trofee Kortrijk 2022

Het parcours van deze cross is uniek te noemen, aldus de organisatie. Het loopt dwars door de stad, op slechts enkele honderden meters van de Grote Markt. Op twee plaatsen kruist het parcours de Leie, via de Groeningebrug en de Collegebrug. De CAPS Urban Cross mag dan wel een ‘stadscross’ zijn, toch ontbreken ook de typische ingrediënten van een klassieke veldrit niet: passages door het zand, korte heuveltjes, … afgewisseld met snelle grasstroken die de Leieboorden sieren.

Noem het gerust een tactisch en technisch parcours, waar alle topveldrijders reikhalzend naar uitkijken. In 2022 zal het parcours in de andere richting lopen dan in 2021, toen Iserbyt en Brand er met de zege vandoor gingen in Kortrijk.

Voorbeschouwing X2O Trofee Kortrijk 2022 | Pidcock op zoek naar zege, wie houdt Brand van vier op rij?

Weer
De weergoden lijken de crossers in Kortrijk relatief gunstig gezind zondag. Het zal naar verwachting droog blijven, bij een verwachte temperatuur van 9 graden Celsius.

Tijden
Start vrouwen: 13.45 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.00 uur
Finish mannen: 16.00 uur

Favorieten vrouwen X2O Trofee Kortrijk 2022

De jonge garde zal zaterdag niet voor de dag komen in Kortrijk. Fem van Empel, Puck Pieterse en Shirin van Anrooij zijn dit weekeinde enkel te aanschouwen in Hulst, waar zondag de Wereldbekermanche verreden wordt. Zodoende geeft het ons - net als in de Superprestigecrossen eerder dit jaar - de tijd om wat verder te kijken.

Lucinda Brand won de afgelopen drie jaar met verve in Kortrijk, maar kan ze daar een vierde aan toevoegen? De vrouw uit Dordrecht is nog op de weg terug na een handblessure, maar gaf eerder deze week in een interview met deze site aan dat ze snel weer wedijveren met Van Empel en co. Een zege in Kortrijk zou daar een mooi opstapje naar toe zijn.

Voorbeschouwing X2O Trofee Kortrijk 2022 | Pidcock op zoek naar zege, wie houdt Brand van vier op rij?

Verder kan Ceylin del Carmen Alvarado wel eens haar slag gaan slaan. De renster van Alpecin-Deceuninck is terug op het hoogste niveau en het zal haar goed doen om dat vast te houden met een nieuwe zege. Ook Denise Betsema heeft haar sporen voor een plekje bij de topfavorietes inmiddels wel verdiend.

Marianne Vos liet afgelopen zondag de cross in Overijse schieten, maar doet in Kortrijk nog wel mee. Momenteel lijkt ze echter niet goed genoeg in vorm om mee te doen om de zeges en op die manier plaatsen we haar in het kransje outsiders met de terugkerende Yara Kastelijn, Aniek van Alphen en Zoe Backstedt.

Favorieten mannen X2O Trofee Kortrijk 2022

Bij de mannen zien we één uitgesproken topfavoriet: Tom Pidcock. De Brit maakte afgelopen weekend zijn rentree in Merksplas en Overijse en kon daar nog geen overwinning pakken, maar maakte met name in die tweede wedstrijd flink wat indruk. Pidcock leverde een kekke inhaalrace af en eindigde uiteindelijk als tweede in de Druivencross.

Laurens Sweeck is niet van de partij, hij liet op Instagram zien dat hij momenteel trainende is op Mallorca met Toon Vandebosch. Zodoende komen we al snel bij de mannen van Pauwels Sauzen-Bingoal uit: Europees kampioen Michael Vanthourenhout en de vechter Eli Iserbyt, alhoewel die wat geslagen oogt met zijn rugblessure.

Voorbeschouwing X2O Trofee Kortrijk 2022 | Pidcock op zoek naar zege, wie houdt Brand van vier op rij?

Sven Nys zal als teambaas van Baloise - Trek Lions ook uitkijken naar de cross in Kortrijk, daar hij met Lars van der Haar en Joris Nieuwenhuis twee mannen in dienst heeft die wel eens mee kunnen dingen naar een podium of meer. Zoon Thibau is overigens ook van de partij, al zien we hem eerder met de andere jongelingen Niels Vandeputte, Jordan Wyseure en Emiel Verstrynge.

TV Wereldbeker X2O Trofee Kortrijk 2022

De veldrit in Kortrijk wordt uitgezonden via Eurosport, dat op het hoofdkanaal en de online player om 13.40 uur zal inschakelen. Sporza komt met een livestream, daar het op TV voorkeur geeft aan het WK voetbal.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws