Zo vader, zo zoon! Thibau Nys soleert in heroïsche cross naar tiende zege voor familie op de Koppenberg Veldrijden
Veldrijden

Zo vader, zo zoon! Thibau Nys soleert in heroïsche cross naar tiende zege voor familie op de Koppenberg

Zo vader, zo zoon! Thibau Nys soleert in heroïsche cross naar tiende zege voor familie op de Koppenberg

De Koppenbergcross is bij de mannen gewonnen door Thibau Nys. De loodzware omloop moest in totaal vijf keer worden afgelegd en op alle passages kwam de jonge Belg als eerste boven. Nys' ploeggenoot Lars van der Haar eindigde als tweede, Eli Iserbyt werd derde. Nys volgde met zijn overwinning, behaald in heroïsche omstandigheden, bovendien zijn vader Sven op.

Een groot pak mannen startte goed en alert van voren. Onderweg bleek al snel hoe zwaar de omstandigheden écht waren. Door de grote modderpoelen werd veelal gelopen en hier en daar schoven mannen kort onderuit of bleven haken in de modder. Hierdoor bleef de cross tot de laatste ronde onvoorspelbaar. Dit zorgde voor spanning tot de laatste beklimming van de Koppenberg.

Het was Lander Loockx die als eerste serieus doortrok aan de kop. Pim Ronhaar en Nys (Baloise Trek Lions) slopen in zijn kielzog mee en achterhaalden de renner van Tour de Tietema-Unibet al gauw. Daarachter viel een gat en wisselde de samenstelling van de achtervolging constant. Ondertussen passeerde Thibau Nys als eerste de top van de Koppenberg na één volle ronde en ging solo door. Iserbyt en Michael Vanthourenhout rukten vanachter steeds verder op in de wedstrijd, welke grossierde in bijna-valpartijen. Na de tweede ronde was de achterstand, net als na ronde één, rond de twintig seconden.

Voorsprong fluctureert, Nys blijft overeind en beukt stoïcijns door  

Het achtervolgende groepje met Iserbyt, Cameron Mason, Vanthourenhout en Nederlands Kampioen Lars van der Haar bleef lange tijd als kwartet bij elkaar. Iserbyt probeerde wel weg te geraken, maar kreeg vaak dan toch weer ruzie met de modder. Ondertussen sloop Nys juist weg van voren, tot een kleine valpartij de zaken iets veranderden. Iserbyt, van der Haar en Vanthourenhout roken bloed, Mason moest afhaken in de achtervolging. Het gat slonk tot twaalf seconden na ronde drie.

Een opmerkelijke slipper van Iserbyt, die na een schuiver plots naar achter werd gekatapulteerd, toonde aan dat een foutje snel gemaakt was. Hier profiteerde Nys dan weer van, die zijn voorsprong weer iets vergrootte. Terwijl Vanthourenhout gas gaf, kregen van der Haar en Iserbyt steeds meer moeite om hun weg door de modder te banen. Omdat Vanthourenhout zijn inspanning moest bekopen en parkeerde, kwamen Iserbyt en van der Haar toch weer over hem heen.

Toch leverde niemand anders dan Nys de meest constante prestatie op en rondom de Koppenberg. Hij bleef stoïcijns doorbeuken waar het kon en en bleef fier overeind op de lastigste modderstroken. Zijn voorsprong aan de meet was elf seconden op van der Haar en nog eens vijf extra op Iserbyt.

Uitslag Koppenbergcross Oudenaarde 2023 - mannen

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws