Voorbeschouwing Ronde van Luxemburg | Op zoek naar een opvolger voor Van Avermaet Voorbeschouwingen
Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Ronde van Luxemburg | Op zoek naar een opvolger voor Van Avermaet

Voorbeschouwing Ronde van Luxemburg | Op zoek naar een opvolger voor Van Avermaet

De tijd dat de Ronde van Luxemburg veel WorldTour teams mocht verwelkomen ligt, na het pensioen van de gebroeders Schleck, definitief achter ons. De vijfdaagse rittenkoers heeft, onder meer door het gebrek aan Luxemburgse wielertoppers, aan allure ingeboet. Maar wie mogen we dan wel verwachten op het geaccidenteerde terrein van het Groothertogdom?

Geschiedenis
De Ronde van Luxemburg werd voor het eerst verreden in 1935 en gewonnen door thuisrijder Mathias Clemens. Zijn eerste van maar liefst vijf eindoverwinningen. Clemens is tot op de dag van vandaag nog steeds recordhouder met de meeste eindzeges in Luxemburg. Clemens werd verder ook een keer vierde in de Tour en was tevens een verdienstelijk veldrijder.

Naast de gebroeders Schleck reed voor 2010 ook ene Kim Kirchen rond in het peloton. Hij won onder meer twee etappes in de Tour en werd een keer zesde en zevende in het eindklassement. De Ronde van Luxemburg won hij nooit, zijn grootvader deed dat in 1952 wel.

Tien keer wist een Nederlander de eindzege te pakken in Luxemburg: de eerste die daarin slaagde was Arie den Hartog in 1964. De laatste Nederlandse eindwinnaar was Maurits Lammertink in 2016. Vorig jaar ging de zege naar Olympisch Kampioen Greg van Avermaet, die dit jaar niet aan de start staat.

Laatste winnaars
2017 Greg van Avermaet
2016 Maurits Lammertink
2015 Linus Gerdemann
2014 Matti Breschel
2013 Paul Martens
2012 Jakob Fuglsang
2011 Linus Gerdemann
2010 Matteo Carrara

Parcours

Proloog, 30 mei, Luxemburg Stad (2,3 km)
Traditiegetrouw start de Ronde van Luxemburg met een korte proloog in het historische centrum van de hoofdstad. Scherpe bochten en nijdige klimmetjes maken van deze proloog een geschikt hapje voor de explosieve mannen.

Etappe 1, 31 mei, Luxemburg – Hesperange (187 km)
De eerste etappe brengt de renners van de hoofdstad naar Hesperange. Onderweg komen de renners een aantal kleine hindernissen tegen, zoals de Kazebierg en de Scheierbierg. Tot slot staan er vier plaatselijke rond Hesperange op het menu.

Etappe 2, 1 juni, Rosport – Schifflange (170 km)
De tweede etappe is op maat gemaakt voor de puncheurs. Een lange vlakke aanloop, met de laatste honderden meters van de etappe à 13%. Veel tijd zullen de echte sprinters niet verliezen, maar de slotmeters zijn wellicht te zwaar om aanspraak te maken op de dagzege.

Etappe 3, 2 juni, Eschweiler/Wiltz – Differdange (164 km)
Wederom een lange aanloop met enkele kleinere hindernissen onderweg. Kandidaten voor de eindzege kunnen in de finale echter hun hart ophalen: drie plaatselijke ronden in en rond Differdange met drie keer de Col de l’Europe als scherprechter.

Etappe 4, 3 juni, Mersch-Luxemburg (176 km)
Mochten de verschillen na de derde etappe nog niet groot genoeg zijn kan de beslissing nog altijd in de slotetappe vallen. Wederom het typische Luxemburgse recept: een relatief lange en vlakke aanloop, gevolgd door enkele plaatselijke ronden waarbij de renners vier keer de Papeierbierg (papierenberg) voor de wielen geschoven krijgen. De laatste keer ligt daar ook de aankomst.

Favorieten
Dé grote favoriet voor de eindzege is misschien wel Wout van Aert. Na zijn verdienstelijke voorjaar kan de wereldkampioen in het veld zijn wegseizoen een mooi vervolg geven in het Groothertogdom. Hij krijgt Sean de Bie naast zich, die drie jaar geleden primus was in de slotrit in Luxemburg Stad. Eduard Prades is de afgelopen weken in vorm en kan zomaar toeslaan.

Christophe Laporte is een andere naam om in de gaten te houden. De Fransman liet zijn goede vorm onlangs zien met tijdritwinst in de Ronde van België en kan doorgaans ook uit de voeten op de zwaardere parcours, getuige zijn vierde plaats in Gent-Wevelgem. Met zijn snelle benen zou hij zomaar kunnen tekenen voor meerdere dagzeges.

Direct Energie zakt met meerdere sterke renners af naar Luxemburg. De bekendste naam is ongetwijfeld Sylvain Chavanel. La Machine wordt echter een dagje ouder, dus lijken Damien Gaudin en Jonathan Hivert serieuzere opties voor een sterke prestatie in het kleine land. Gaudin won vorig jaar de proloog, Hivert ontdekte dit jaar dat zijn winnaarsbenen met onder meer een etappezege in Parijs-Nice.

Na het pensioen van de Schlecks zijn Bob Jungels en Jempy Drucker de twee beste Luxemburgse renners, maar zij starten niet in eigen land. Dan is het uitkijken naar hun 25-jarige landgenoot Alex Kirsch, die altijd sterk voor de dag komt in de Ronde van Luxemburg. Twee jaar geleden haalde hij het eindpodium, vorig jaar strandde hij in de slotrit in het wiel van Greg van Avermaet.

Bij de Nederlanders is het uitkijken naar onder meer het Pieter Weening, Jan Willem van Schip, Pim Ligthart, Jeroen Meijers en Huub Duyn.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws