Voorbeschouwing Ronde van Oman | Komt Nibali uit zijn schulp? Voorbeschouwingen
Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Ronde van Oman | Komt Nibali uit zijn schulp?

Voorbeschouwing Ronde van Oman | Komt Nibali uit zijn schulp?

De Tour of Oman is de laatste van een reeks wedstrijden in het Midden-Oosten. Het is de enige ronde die niet helemaal op het lijf van sprinters is geschreven, door de Green Mountain op de voorlaatste dag.

Geschiedenis
De Ronde van Oman, georganiseerd door de ASO, bestaat niet lang. In 2010 was de eerste editie, gewonnen door Fabian Cancellara. Robert Gesink is de enige Nederlandse winnaar, een jaar later. Ook Tour-winnaars Chris Froome en Vincenzo Nibali staan op de erelijst. De editie van vorig jaar was Ben Hermans de beste, voor Rui Costa en Fabio Aru.

Vorige winnaars
2013 Chris Froome (Gbr)
2014 Chris Froome (Gbr)
2015 Rafael Valls (Spa)
2016 Vincenzo Nibali (Ita)
2017 Ben Hermans (Bel)

Deelnemende ploegen
Maar liefst acht ploegen van het hoogste niveau nemen deel in Azië. Team LottoNL-Jumbo ontbreekt. Daarnaast heeft ook Roompot-Nederlandse Loterij een selectie afgevaardigd.

Favorieten
Eindzege
Het is moeilijk om voor deze wedstrijd een favoriet aan te wijzen. Oud-winnaar Vincenzo Nibali is na ziekte terug in koers. De Siciliaan reed de Dubai Tour, waar hij Sonny Colbrelli naar een etappezege hielp. De Italiaan lijkt in redelijke vorm te steken.

Van Astana zouden we wel wat kunnen verwachten met Miguel Angel Lopez en Tanel Kangert. Bij BMC start de winnaar van de World Tour van vorig jaar, Greg van Avermaet. Ook Rui Costa, de Portugees van UAE Team Emirates, zou je bij de outsiders kunnen zetten. Andere namen: Fabio Felline, Merhawi Kudus, Natnael Berhane.

Dagzeges
Er zijn ook een aantal sprinters aanwezig. Niet veel etappes zijn op hun lijf geschreven, maar Mark Cavendish, Bryan Coquard, Nacer Bouhanni en Alexander Kristoff hopen op een gelukje. Van Avermaet heeft drie etappes aangekruist.

Parcours per dag

13 februari: Nizwa-Sultan Qaboos University (177 km)
De openingsetappe kent een enkel hoogteverschil, maar zal vooral geschikt zijn voor sprinters.

14 februari: Sultan Qaboos University-Al Bustan (146 km)
Etappe twee is korter, maar kent venijnige klimmen. Er is zelfs een klim op vijf kilometer van de meet. Deze rit zal een eerste beslissing maken in het peloton. Na deze rit weten we alvast wie de ronde niet wint.

15 februari: German University of Technology-Wadi Dayqah Dam (162 km)
Ook de derde rit is verraderlijk. De laatste 2,5 kilometer lopen bergop met een stijgingspercentage van 6,5 procent. Een rit geschikt voor de punchers.

16 februari: Yiti-Ministry of Tourism (118 km)
De kortste rit van het stel met een aantal korte klimmen. Een sprinter die een klim redelijk kan overleven zal deze etappe op zijn naam schrijven.

17 februari: Samail-Jabal Al Akhdhar (Green Mountain) (153 km)
Een lange aanloop voordat de renners de Green Mountain moeten bedwingen. Deze beklimming is 5,7 kilometer lang met een gemiddelde van 10,5 procent. De echte klimmers komen hier voor het eerst in actie dit seizoen.

18 februari: Al Mouj Muscat-Matrah Corniche (131 km)
Als afsluiting nog twee korte steile hellingen, voordat de renners zich opmaken voor de laatste sprint.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws