Voorbeschouwing Vuelta a San Juan | Gaviria aan de start, Nibali ziek Voorbeschouwingen
Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Vuelta a San Juan | Gaviria aan de start, Nibali ziek

Voorbeschouwing Vuelta a San Juan | Gaviria aan de start, Nibali ziek

Van 21 tot en met 28 januari staat La Vuelta a San Juan op het programma. De Ronde van Argentinië wordt al sinds 1982 verreden en kent in onze eigen Bauke Mollema de laatste winnaar. Aan de 36e editie van La Vuelta a San Juan doen maar liefst zeven WordTour- ploegen mee, een aantal wat nog nooit eerder is gehaald in een wedstrijd op dit Zuid-Amerikaanse continent.

In totaal zullen er zeven etappes verreden worden, met halverwege de ronde een rustdag. Er zijn maximaal vier etappes voor de sprinters, twee bergetappes (waarvan eenmaal met finish bergop) en tijdens de derde dag volgt een individuele tijdrit over veertien kilometer.

Er worden tijdens deze ronde 960 kilometers afgelegd, veertien keer wordt er geklommen en daarvan zal de Alto Colorda tijdens de vijfde etappe een beslissende rol gaan vervullen. Ook kunnen er bonificaties worden verdiend aan de finishlijn (10, 6 en 4 seconden) en tijdens elke etappe (met uitzondering van de tijdrit) zijn er twee tussensprints, waarbij 3, 2 of 1 bonificatiesecondes te verdienen zijn.

Vorige 5 winnaars
2017: Bauke Mollema, Nederland
2016: Laureano Rosas, Argentinië
2015: Laureano Rosas, Argentinië
2014: Laureano Rosas, Argentinië
2014: Daniel Zamora, Argentinië

Deelnemende ploegen
Er zullen 26 verschillen ploegen met elk zes renners aan de start verschijnen. De zeven Word Tour ploegen die meedoen zijn Bahrein-Merida, Quick-Step, Trek-Segafredo, UAE Team Emirates, Movistar, Bora Hansgrohe en Lotto Soudal. Het deelnemersveld wordt verder aangevuld met vijf Pro Continental ploegen, zeven lokale teams en zeven nationale selecties (Italië, Argentinië, Uruguay, Chili, Cuba, Brazilië, Colombia).

Algemeen klassement
Vincenzo Nibali van Bahrein-Merida leek op voorhand een grote favoriet voor het algemeen klassement. De Italiaan heeft een goede tijdrit in de benen en kan ook bergop uitstekend uit de voeten. Bergop zou hij wel moeten afrekenen met een aantal gevaarlijke klanten en bovendien had hij aangegeven nog niet in topvorm te zijn. Op de startdag werd duidelijk dat Nibali door ziekte echter niet van start ging.

Trek-Segafredo start dit jaar zonder Bauke Mollema. De winnaar van vorig jaar heeft besloten om zijn titel niet te verdedigen. Echter hebben ze in Jarlinson Pantano een gevaarlijke kandidaat voor de blauwe leiderstrui. Wel is de Colombiaan recent geopereerd en hierdoor wellicht nog niet in goede doen. Ook hij gaf al aan de Vuelta a San Juan te zien al opmaat voor het seizoen.

UAE Team Emirates schuift Jhon Darwin Atapuma naar voren voor het algemeen klassement en bij Movistar zijn er meerdere renners die een goed klassement kunnen rijden. Winner Anacona, Dayer Quintana, Eduardo Sepúlveda en Richard Carapaz kunnen alle vier goed bergop uit de voeten. Bora Hansgrone heeft met Rafal Majka een gevaarlijke kandidaat voor de eindzege en Lotto Soudal heeft in Tiesj Benoot een renner die zich wil laten gelden.

Van de kleinere teams dient men ook nog rekening te houden met de nummers twee en drie van de voorgaande editie. En waarschijnlijk zullen juist de lokale helden klaar zijn voor een klassement. Namens Androni verschijnt Rodolfo Torres Agudelo aan de start en hij zal er alles aan doen om zijn prestatie van vorig jaar te overtreffen. Oscar Sevilla is namens Medellín Inder een gevaarlijke outsider om de ronde op zijn naam te schrijven.

Dagzeges
Quick-Step Floors verschijnt zonder klassementaspiraties aan de start en zal zijn pijlen voornamelijk gaan richten op de massasprints. Daarin is Fernando Gaviria de te kloppen man. De Colombiaanse sprinter zal tijdens de sprints vooral moeten afrekenen met Giacomo Nizzolo van Trek-Segafredo, Jens Keukeleire van Lotto Soudal en wellicht Kristian Sbaragli van Israel Cycling Academy. En kan de 36-jarige Filippo Pozzato misschien nog wat uitrichten?

Parcours per dag

21 januari: San Juan-Pocito (149 km)
De eerste etappe lijkt de ideale gelegenheid voor Gaviria om meteen zijn eerste ritzege te pakken en hierdoor ook de leider in het algemeen klassement te worden. In de vrijwel vlakke rit over 149 kilometer is de kans groot dat het op een massasprint zal uitdraaien. Na 21 en 97 kilometer staan er ook nog twee tussensprints op het menu en tussendoor wordt er ook nog een col van de derde categorie beklommen.

22 januari: Peri Lago-Peri Lago (150 km)
Tijdens de tweede etappe lijkt de kans iets kleiner op een massasprint. Er zal in totaal vier keer geklommen worden over cols van de derde categorie en ook richting de finishlijn is de weg niet vlak. Het lijkt dan ook een etappe te kunnen zijn voor de aanvallers of de punchers.

23 januari: San Juan-San Juan (14 km)
Tijdens de derde etappe kunnen de tijdrijders zich uitleven en is het voor Vincenzo Nibali zaak om afstand te nemen van de andere klimmers. De tijdrit is echter slechts veertien kilometer lang, dus grote verschillen tussen de klassementsmannen zullen wellicht nog achterwege blijven.

24 januari: San José Jachal-Valle Fértil/Villa San Agustín (183 km)
Tijdens de vierde etappe gaat er voor het eerst echt geklommen worden. Halverwege de etappe volgt er eerst een beklimming van de derde categorie en vervolgens komen er ook nog twee van de eerste categorie. Echter zal het in de laatste tachtig kilometer vooral naar beneden gaan. Het lijkt dus vooral uit te draaien op een groep met klimmers en aanvallers die gezamenlijk naar de finish zullen rijden.

25 januari: Rustdag

26 januari: San Martín-Alto Colorado (170 km)
Vandaag zullen de klassementsmannen aan bod komen. Met vier beklimmingen en vooral de loodzware slotklim naar Alto Colorado zal het algemeen klassement op zijn kop gezet gaan worden. De laatste veertig kilometer gaan vrijwel allemaal omhoog, dus we zullen tijdens deze etappe zien wie de rustdag het beste verteerd heeft. Kunnen de Movistar mannen het Nibali lastig maken? Of kunnen de andere klassementsmannen wellicht voor een verrassing zorgen?

27 januari: San Juan/Cantoni-San Juan/Cantoni (153 km)
De zesde etappe lijkt weer op een massasprint uit te draaien. Na zestig en zeventig kilometer wordt er nog wel tweemaal geklommen en wellicht is het voor iemand nodig om zijn leidende positie in het bergklassement te verdedigen. Het is in elk geval de laatste poging voor de berggeiten om een gooi te doen naar de bergtrui.

28 januari: San Juan-San Juan (141 km)
Tijdens de laatste etappe zullen er negen plaatselijke rondes verreden worden van ieder 15,7 kilometer. Ook hierbij is de kans groot dat het op een massasprint uitdraait, aangezien het een vrijwel vlakke rit is.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws