Voorbeschouwing Gent-Wevelgem 2024 - vrouwen | Dodelijke tandem Wiebes-Kopecky versus het restje Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Voorbeschouwing Gent-Wevelgem 2024 - vrouwen | Dodelijke tandem Wiebes-Kopecky versus het restje

Voorbeschouwing Gent-Wevelgem 2024 - vrouwen | Dodelijke tandem Wiebes-Kopecky versus het restje

Bij de mannen gaan we op zoek naar een opvolger van Christophe Laporte (of volgt hij misschien zichzelf op?), bij de vrouwen zoeken we in Gent-Wevelgem naar een opvolgster van Marlen Reusser (of volgt ook de Zwitserse zichzelf op?). In de Leiderstrui brengt je graag het nodige bij over de Vlaamse eendagskoers!

Vorig jaar mondde de dameseditie van Gent-Wevelgem uit in een waar kunststukje van Reusser, die als eerste aanviel en nadien redelijk onbedreigd naar de zege kon rijden in een wedstrijd die veel crashes kende. Reusser pakte met de klap twee minuten, terwijl het daarna volledig stilviel in de achtervolgende groep. Shirin van Anrooij deed wel even een poging, maar de vogel was al gaan vliegen. De kon het zich zelfs nog veroorloven om in de ultieme slotfase verkeerd te rijden.

Praktische informatie Gent-Wevelgem 2024

In dit artikel

  • Laatste winnaressen
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaressen Gent-Wevelgem 

2023 Marlen Reusser
2022 Elisa Balsamo
2021 Marianne Vos
2020 Jolien D'Hoore
2019 Kirsten Wild
2018 Maria Bastianelli
2017 Lotta Henttala
2016 Chantal van den Broek-Blaak
2015 Floortje Mackaij
2014 Lauren Hall

Gent-Wevelgem 2024: Parcours, weer en tijden

In de UCI-reglementen staat duidelijk genoteerd dat dameswedstrijden die onder de WorldTour vallen maximaal 160 kilometer lang mogen zijn. Toch overschrijdt deze Gent-Wevelgem die limiet met liefst elf kilometer. We krijgen zondag dus een 171 kilometer lange dameswedstrijd voorgeschoteld, een ietwat markante waarneming.

Net als bij de mannen en anders dan de naam doet vermoeden wordt er ook bij de vrouwen niet gestart in Gent. Evenals de heren starten zij in Ieper, waar veel monumenten in het kader van de Eerste Wereldoorlog in beeld gebracht worden. Daarna volgt er een vlakke openingsfase. Na honderd kilometer volgt dan het zogeheten Heuvelland. Het is waarschijnlijk in dat gebied dat de koers écht zal losbarsten, met verscheidene welbekende klimmetjes.

Zeven hellingen in totaal, verdeeld over twee rondes. De dames beginnen met de Scherpenberg, terwijl ook de fameuze Kemmelberg, Baneberg en Monteberg de revue zullen passeren. Na die heuveltjes volgt een passage onder de Menenpoort in Ieper, waarna de finale echt is aangebroken. Die finale is overwegend vlak, dus kunnen we daar wel eens een felle strijd gaan zien tussen een aantal vluchters en een groter peloton, net zoals de afgelopen jaren meer dan eens het geval was.

gent wevelgem 2024 vrouwen
gent wevelgem 2024 vrouwen 2

Beklimmingen
106,5 km: Scherpenberg (1200 meter aan 2,6%)
111,5 km: Baneberg (1200 meter aan 6,3%)
117,5 km: Monteberg (1.000 meter aan 7,3%)
110,5 km: Kemmelberg (600 meter aan 7,5%)
126,5 km: Scherpenberg (1200 meter aan 2,6%)
131,5 km: Baneberg (1200 meter aan 6,3%)
136,5 km: Kemmelberg (700 meter aan 9,9%)

Weer
Op moment van schrijven zijn de weersverwachtingen goed, al is het natuurlijk maar net hoe je 'goed' bestempelt. De kans op neerslag is alleszins nihil, terwijl het kwik in West-Vlaanderen zal oplopen tot zo'n tien graden Celcius.

Tijden
Start: 13.15 uur
Finish: rond 17.50 uur

Favorieten Gent-Wevelgem 2024 

Laten we beginnen met titelverdedigster Marlen Reusser, die eerder dit jaar al sterk rondreed in Spanje. De kans op een soortgelijk kunststukje als vorig jaar is zeker aanwezig, al wijzen we toch liever naar andere pionnen binnen SD Worx-Protime, dat in Gent-Wevelgem twee absolute topfavorieten aflevert. We hebben het dan natuurlijk over wereldkampioene Lotte Kopecky en Lorena Wiebes. In haar eerste wedstrijden van het seizoen was de Belgische impressionant bezig, met onder meer zeges in de UAE Tour, Strade Bianche én Nokere Koerse. De misschien wel allerbeste renster ter wereld vindt in Vlaanderen een parcours naar haar hart, al had het misschien nog net wel een tikkeltje zwaarder gemogen.

Voor Wiebes is dit parcours écht ideaal. Ze is immers sterk genoeg om met de besten mee boven te komen en heeft vervolgens nog een indrukwekkende sprint in de benen. Nadat haar ploeg niet aan de start verscheen van Brugge-De Panne - waar ze dé favoriet was - zal ze extra gebrand zijn op een zege. Ook Mischa Bredewold, de Europees kampioene, zou eventueel nog uitgespeeld kunnen worden.

Na Nokere Koerse trok Kopecky naar Italië voor de Trofeo Alfredo Binda. Aldaar werd ze in de sprint geklopt door Elisa Balsamo, die ook aanwezig is in Gent-Wevelgem. De rappe Italiaanse van Lidl-Trek is dus ook een geduchte kanshebber in Wevelgem. Zij zal maar wat graag hopen dat de koers uitmondt in een sprint (al moet ze hier dan óók Wiebes nog verslaan). Met haar zelfvertrouwen zal het alleszins goed zitten.

Een andere dame die aardig omhoog rijdt én goed kan sprinten, is Charlotte Kool. De Nederlandse van dsm-firmenich PostNL heeft dit seizoen nog geen victorie gekraaid, maar toonde zich in het verleden meermaals als een vloek voor onder anderen Kopecky en Wiebes. Naar verluidt ligt haar prioriteit bij het grijpen van de gele trui in de Tour de France Femmes, maar ook deze koers en de Scheldeprijs staan op haar verlanglijstje. Beter schrijven we de 24-jarige spurtbom dus maar op!

charlotte kool
Kool is gebrand om haar eerste zege van het seizoen binnen te slepen!

Thalita de Jong leek een tijdje van het strijdtoneel verdwenen, maar is he-le-maal terug. Winnen deed ze nog niet, er dichtbij zijn regelmatig. In Omloop Het Nieuwsblad werd de renster van Lotto-Dstny knap vijfde, terwijl ze ook in andere wedstrijden op de afspraak was. Pakt de Nederlandse in het West-Vlaamse dan eindelijk haar eerste seizoenstriomf? In de Ronde van Drenthe liet ook Letizia Paternoster (Liv AlUla Jayco) zien in goeden doen te zijn. De 24-jarige Italiaanse is katterap en moet dus zeker in ogenschouw genomen worden.

Dan is het nu tijd om de deelnemende crossdames te benoemen, want dat zijn er nogal een hoop. Met Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck), Lucinda Brand, Shirin van Anrooij (beiden Lidl-Trek), Fem van Empel (Visma | Lease a Bike), Zoe Bäckstedt (Canyon//SRAM Racing) én Silvia Persico (UAE Team ADQ) mogen we spreken van een cyclocross getint deelnemersveld. Het zijn vooral de Nederlandse dames die we een goede kans toedichten, al zullen zij het wel van een érg zware koers moeten hebben. Pieterse heeft naar verwachting dan nog het meeste baat bij een sprint, zo liet ze zien met haar derde plaats in de Trofeo Binda. 'Mijn voorbereiding is vlekkeloos verlopen', vertelde Van Empel op haar beurt dan weer. De Noord-Brabantse vangt haar wegcampagne aan in Gent-Wevelgem...

Ten slotte geven we de namen van nog wat andere outsiders mee. De kans op zegevieren lijkt klein, maar we zouden er niet verbaasd van staan te kijken mocht het tóch lukken. We hebben het dan over rensters als Cofidis-uithangbord Victoire Berteau (what's in a name?! ), de ietwat in de vergetelheid geraakte Chloé Dygert (Canyon//SRAM Racing), Ruby Roseman-Gannon, Georgia Baker (beiden UAE Team ADQ), Grace Brown (FDJ-SUEZ) en Floortje Mackaij (Movistar).

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor Gent-Wevelgem 2024?

Topfavorieten: Lorena Wiebes en Lotte Kopecky (beiden SD Worx-Protime)
Outsiders: Elisa Balsamo (Lidl-Trek), Charlotte Kool (dsm-firmenich PostNL), Thalita de Jong (Lotto-Dstny) en Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck)
Longshots: Chloé Dygert (Canyon//SRAM Racing), Mischa Bredewold, Marlen Reusser (beiden SD Worx-Protime), Silvia Persico (UAE Team ADQ), Shirin van Anrooij (Lidl-Trek), Floortje Mackaij (Movistar), Letizia Paternoster (Liv AlUla Jayco) en Fem van Empel (Visma | Lease a Bike)

TV Gent-Wevelgem 2024

Vanaf 16.00 uur zijn de beelden van Gent-Wevelgem voor vrouwen te zien via de online platformen en televisiekanalen van Sporza (VRT1), NOS (NPO1/NOS.nl) en Eurosport (Eurosport 1 en Eurosport.nl/Discovery+).

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws