Voorbeschouwing Gent-Wevelgem 2024 | Van der Poel én Philipsen bij Alpecin-Deceuninck, Merlier gebrand op revanche! Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Gent-Wevelgem 2024 | Van der Poel én Philipsen bij Alpecin-Deceuninck, Merlier gebrand op revanche!

Voorbeschouwing Gent-Wevelgem 2024 | Van der Poel én Philipsen bij Alpecin-Deceuninck, Merlier gebrand op revanche!

Het Vlaamse voorjaar zit inmiddels alweer in het epicentrum en dat zal voorlopig niet zomaar veranderen. Na Classic Brugge-De Panne en E3 Saxo Bank Classic is het zondag tijd voor Gent-Wevelgem, een nieuw ijkpunt in het voorjaar van 2024. In de Leiderstrui beschouwt er maar al te graag op voor!

Wie de erelijst van Gent-Wevelgem erbij pakt, komt louter hetzelfde karakteristiek coureur tegen: breed en gemaakt voor het Vlaamse werk, maar ook zeker rap. Een pure Vlaamse koers noemen gaat te ver, maar het als sprinterskoers bestempelen zeker ook.

Vorig jaar mondde Gent-Wevelgem uit in een waar kunststukje van het toenmalige Jumbo-Visma. Wout van Aert en Christophe Laporte reden op meer dan vijftig kilometer van de aankomst weg van de concurrentie, om die pas na de meet terug te zien. Het was de Fransman die de overwinning naar zicht toe mocht trekken.

Praktische informatie Gent-Wevelgem 2024

  • Zondag 24 maart 2024
  • Deelnemers
  • Klassering: WorldTour

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Gent-Wevelgem

2023 Christophe Laporte
2022 Biniam Girmay
2021 Wout van Aert
2020 Mads Pedersen
2019 Alexander Kristoff
2018 Peter Sagan
2017 Greg Van Avermaet
2016 Peter Sagan
2015 Luca Paolini
2014 John Degenkolb

Gent-Wevelgem 2024: Parcours, weer en tijden

Anders dan de naam doet vermoeden wordt er niet gestart in Gent. Dat is eigenlijk al jaren het geval. Eerst mocht Deinze zich het decor van de start noemen, sinds 2020 is Ieper die eer toebedeeld. Het parcours van deze editie van Gent-Wevelgem is zeven kilometer korter dan vorig jaar (253 in plaats van 260 kilometer) en de koers kan opgedeeld worden in drie fasen. Na de start (waarbij men langs veel Eerste Wereldoorlog-monumenten rijdt) volgt een vlakke 'openingsfase' van ongeveer 150 kilometer. In dat stuk moeten ook De Moeren - een gebied dat bekendstaat om de veelvuldig terugkerende waaiervorming aldaar - overwonnen worden.

Echt spannend lijkt het pas in fase twee te worden, wanneer er over iets meer dan zestig kilometer een heel aantal heuvels en plugstreets overwonnen moeten worden. De scherprechter is hier traditiegetrouw de Kemmelberg, die drie keer beklommen moet worden. Ook de Baneberg en Monteberg kunnen voor de nodige schade zorgen, evenals de drie plugstreets. De laatste keer 'Kemmel' is op ongeveer 35 kilometer van de finish.

Fase drie is dan weer een vlakke fase, met dus die 35 kilometer richting de finish in Wevelgem. We kunnen hier wel eens een felle strijd gaan zien tussen een aantal vluchters en een groter peloton, net zoals de afgelopen jaren meer dan eens het geval was.

gent wevelgem 2024
gent wevelgem 2024 2

Beklimmingen
156,5 km: Scherpenberg (400 meter aan 3,1%)
161,2 km: Baneberg (370 meter aan 6,1%)
167,2 km: Monteberg (1.000 meter aan 7,3%)
169,0 km: Kemmelberg (3.000 meter aan 4,0%)
199,5 km: Monteberg (1.000 meter aan 7,3%)
201,3 km: Kemmelberg (3.000 meter aan 4,0%)
208, 8 km: Scherpenberg (400 meter aan 1,3%)
213,5 km: Baneberg (370 meter aan 6,1%)
218,8 km: Kemmelberg (2.500 meter aan 4,4%)

Plugstreets
181,5 km: Hill 63 (2000 meter)
184,0 km: Cristmas Truce (1300 meter)
186,2 km: The Catacombs (600 meter)

Weer
Op moment van schrijven zijn de weersverwachtingen goed, al is het natuurlijk maar net hoe je 'goed' bestempelt. De kans op neerslag is alleszins nihil, terwijl het kwik in West-Vlaanderen zal oplopen tot zo'n tien graden Celcius.

Tijden
Start: 10.40 uur
Finish: rond 16.30 uur

Favorieten Gent-Wevelgem 2024

Let op: de deelnemerslijst is nog niet compleet. Dit artikel is dus aan verandering onderhevig.

Het is Alpecin-Deceuninck dat als ploeg-in-vorm met twee absolute topfavorieten aan de start verschijnt. Zowel Mathieu van der Poel als Jasper Philipsen heeft enorm goede papieren om de overwinning naar zich toe te trekken. In Milaan-Sanremo zagen we een prachtige samenwerking tussen de Vlaming en de Nederlander, waarbij het de wereldkampioen was die de weg plaveide voor de Vlam van Ham. Gezien de vlakke finale in Gent-Wevelgem én het feit dat Philipsen méér dan een pure sprinter is, zou een soortgelijk scenario zich zomaar weer kunnen voordoen. De Belg is tevens niet snel vermoeid, zo bleek maar weer in Brugge-De Panne. Mocht Van der Poel op één van de heuveltjes dusdanig stevig versnellen dat niemand hem kan volgen (die kans achten we zéér aanwezig), is een triomfantelijke solozege van de regenboogtrui niet uitgesloten.

Er staan veel rappe mannen op de deelnemerslijst. En die heren uit het sprintersgilde willen het dus natuurlijk maar wat graag laten aankomen op een groepsspurt. Kijken we naar de sprinters pur sang, dan denken we bijvoorbeeld aan Tim Merlier (Soudal-Quick Step), Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla), Fernando Gaviria (Movistar) en Sam Bennett (Decathlon AG2R La Mondiale). Toch dichten we zulke kerels iets minder kans toe, daar het zeer aannemelijk is dat er een flinke schifting gaat plaatsvinden in de heuvelzone.

En dus komen we uit bij de beter klimmende sprinters. Dan noteer je als vanzelfsprekend snel Mads Pedersen. De sprint van de Deen van Lidl-Trek stelde in Milaan-Sanremo ietwat teleur (vierde), maar moet in een finale als dit natuurlijk met pen genoteerd worden. Titelverdediger Christophe Laporte werd kort voor Milaan-Sanremo - waar hij als geduchte outsider gold - ziek en kon zich dus niet mengen in de finale. Mocht hij weer goed en wel hersteld zijn, houden we de Fransman van Visma | Lease a Bike maar beter nauwlettend in de gaten. De Nederlandse WorldTour-ploeg heeft ook Olav Kooij nog achter de hand als troefkaart. De Nederlander kon in Milaan-Sanremo lang met de besten mee, maar moest uiteindelijk net passen. Hij werd wel veertiende en dat geeft hoop voor een koers als Gent-Wevelgem, waar de laatste beklimming veel verder van de finish ligt.

christophe laporte olav kooij
Is titelverdediger Laporte inmiddels goed en wel hersteld?

Arnaud De Lie is ook een sterke klimmer, maar iemand die net 'terugkeert' van een slepende blessure, welke hij opliep bij een val in Le Samyn. In de GP Denain en de Bredene Koksijde Classic liet de Waal van Lotto-Dstny echter zien weer helemaal in orde te zijn. En dus geven we hem een mooi plaatsje in deze favorietenranking, wat ook geldt voor BORA-hansgrohe-man Danny van Poppel. In Brugge-De Panne was hij op de afspraak (derde), terwijl Jordi Meeus juist wat minder goed oogde. Ook Alexander Kristoff (Uno-X) is altijd goed na een zware koers.

Gent-Wevelgem betekende in 2022 de doorbraak van Biniam Girmay (Intermarché-Wanty). Daarna liet hij het in de meest belangrijke klassiekers niet écht meer zien, al is de Eritreeër altijd iemand om rekening mee te houden. Wie weet komt hij zondag in zijn o zo geliefde koers wéér als een duveltje uit een doosje om de hoek kijken. Bij Lidl-Trek hebben ze naast Pedersen ook nog Jonathan Milan en Jasper Stuyven achter de hand. Milan is wat betreft sprinten in bloedvorm. In Milaan-Sanremo kon hij nét niet mee op de Cipressa en Poggio, lukt het hem zondag wel de Kemmelberg en de Baneberg te overleven? Stuyven is dan weer iemand die vanuit meerdere situaties uitgespeeld kan worden. Michael Matthews (Jayco-AlUla), runner-up in La Primavera, is ook in goeden doen. Voor hem had het waarschijnlijk net iets zwaarder gemogen. Lange koersen verteren kan hij echter als geen ander en dus is hij alsnog een serieuze kanshebber op victorie.

Ten slotte geven we nog de namen van een paar andere outsiders mee. Mannen die het niet op een sprint willen laten aankomen, maar juist vanuit de heuvelfase willen ontsnappen. We denken dan bijvoorbeeld aan Matej Mohoric (Bahrain Victorious), Yves Lampaert (Soudal Quick-Step), Nils Politt (UAE Team Emirates), Joshua Tarling en Jhonatan Narváez (beiden INEOS Grenadiers).

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor Gent-Wevelgem 2024?

Topfavorieten: Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen (beiden Alpecin-Deceuninck)
Outsiders: Olav Kooij (Visma | Lease a Bike), Mads Pedersen (Lidl-Trek), Tim Merlier (Soudal Quick-Step) en Arnaud De Lie (Lotto-Dstny)
Long shots: Michael Matthews (Jayco-AlUla), Jonathan Milan, Jasper Stuyven (beiden Lidl-Trek), Christophe Laporte (Visma | Lease a Bike), Laurence Pithie (Groupama-FDJ), Biniam Girmay (Intermarché-Wanty), Matej Mohoric (Bahrain Victorious), Danny van Poppel (BORA-hansgrohe), Stefan Küng (Groupama-FDJ) en Alexander Kristoff (Uno-X)

Data powered by FirstCycling.com

TV Gent-Wevelgem 2024

Sporza (VRT1) komt eerst met een live uitzending van de ploegenpresentatie en de eerste kilometers. Dat zal vanaf ongeveer 10.00 uur te bewonderen zijn. Na een kleine break tussen 11.00 uur en 11.30 uur, zijn ze er voorts de gehele middag live bij! Ook Eurosport zendt de Vlaamse uitputtingsslag live uit. Via Eurosport 1 of de online kanalen (Eurosport.nl en Discovery+) kan wel pas om 14.15 ingeschakeld worden.

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws